anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Advertorial

Unde-s banii?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Din ce în ce mai des auzim expresia: “Nu sunt bani”. Aceasta a devenit una ca oricare alta din momentele vieții noastre de români săraci într-o țară bogată. Poate că a sosit timpul să schimbăm această percepție total greșită.

Realitatea este că sunt bani, şi eu cred că sunt suficient de mulţi. Problema este că aceştia sunt sustraşi sistematic de tot felul de Grupuri şi Grupulețe transpartinice, iar ceea ce rămâne este risipit de tot soiul de  incapabili indolenţi.

Nu sunt bani pentru autostrăzi? Dar unde sunt fondurile europene pentru infrastructură neaccesate din lipsă de voinţă politică? Să ne mai întrebăm care este preţul românesc al kilometrului construit de autostradă ajuns la recorduri mondiale? Dar banii aruncaţi pe contracte pentru autostrăzi din care ne-am ales doar cu nişte linii trase cu carioci colorate pe harta geografică a ţării?

Se spune că nu sunt bani pentru educaţie fizică şi sport. Uităm însă de stadioanele de fotbal construite în pantă, de sălile de sport în care s-a umflat parchetul la prima ploaie, de sumele aruncate pe federaţii fantomă ale unor sporturi de care Comitetul Olimpic nici măcar nu a auzit.
Nu sunt bani pentru medicamente, dar doctoriile dispar de pe piaţa românească reglementată fiindcă sunt prea ieftine, iar bolnavii noştri le cumpără la suprapreţ din străinătate. Nu sunt bani pentru spitale, dar sunt pentru tot soiul de proiecte fantasmagorice. Nu sunt bani pentru medici şi, în consecință, emigrează.

Nu sunt bani pentru învăţământ. Avem în schimb fabrici de diplome pe bandă. Diplomele universitare şi doctoratele au devenit la noi precum gripa. Le iei şi din aer, dacă doar ai intrat în contact cu vreo persoană infectată. Fireşte, trebuşoara aceasta costă ceva, deşi există persoane care au primit diplome gratis, doar pentru că poate vor fi şi ele de folos cândva. Iar dacă socotim cât cheltuieşte România cu fiecare om educat în sistemul de stat, de la clasa întâia până la master, ne dăm seama că puteam să ne creştem copii cu guvernante elveţiene şi educație la domiciliu de banii aceia.

Există bani destui în România. Există şi surse din care putem lua cu împrumut, la dobânzi cu adevărat avantajoase. Doar să ne stabilim odată ce vrem să facem cu ţara aceasta şi încotro o apucăm. Și mai e nevoie de ceva important: să încetăm odată să-i mai considerăm “băieţi deştepţi” pe toţi cei care ne fac la buzunare.

În condițile actuale, nu vom ajunge niciodată nicăieri.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.