Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unde-s utilajele de deszăpezire? Lista drumurilor unde mai bine să nu vă aventuraţi

GALERIE
Zapada_Iasi2
  • Zapada_Iasi2
- +

Deși intervențiile au început încă de marți după-amiază,  drumurile județene au rămas nerecomandate pentru traficul auto. În lipsa unei comunicări eficente cu autoritățile județului, motivul a fost oferit de prefect: prea puține utilaje de deszăpezire.

Miercuri a fost o zi în care, dacă încercai să vorbești cu primarul comunei X – cu X de la 1 la 93, câte comune sunt în județ – toți te-ar fi grăbit sau amânat pentru că povara drumurilor înzăpezite era prea mare ca să mai fie loc și de altceva.

Vezi mai multe imagini cu ninsoarea din judetul Iasi aici

Primarul comunei Grajduri, Constantin Zamfirache, spune că încă de marți la amiază a fost solicitat să dea o mână de ajutor la degajarea DJ 248. „Am fost solicitați de către ISU Iași, de către Direcția Județeană de Administrare a drumurilor și Podurilor și nu în ultimul rând de Instituția Prefectului să participăm la deblocarea drumului județean 248 Iași-Vaslui pe anumite tronsoane de pe raza comunei Grajduri, activitate deosebit de grea si anevoioasă, viscolul fiind foarte puternic. Zeci, poate chiar sute de mașini au fost blocate în zapadă. Această activitate neplanificată a condus la imposibilitatea intervenției utilajelor noastre în localitățile comunei Grajduri”, a explicat el pe pagina sa de Facebook de ce satele sunt îngropate sub omăt.

La Rediu, primarul Ciprian Grosu a făcut apel la înțelegere, motivând că utilajele de care dispune administrația nu pot să ajungă pe toate străduțele. Altfel spus, locuitorii erau sfătuiți să nu se aventureze, după ce câteva mașini au rămas blocate.

Cătălin Martinuș și-a avertizat concetățenii din Dobrovăț să se deplaseze la Iași „doar dacă este absolut obligatoriu. În caz de pățiți ceva pe drum, sunt șanse foarte reduse să puteți fi ajutați”, a scris el pe Facebook, după ce a anunțat că drumul spre DN 24 (DJ 207) a fost închis.

Vezi mai multe imagini aici

Miercuri dimineață, când urgia de zăpadă era abia la debut, autoritățile locale păreau luate pe nepregătite. Chiar dacă trotuarele și străzile principale din municipiu au fost parcurse de utilaje de deszăpezire, rețeaua de socializare „striga” asupra situației din județ. Zeci și zeci de imagini arătau copaci și crengi rupte care blocau drumurile, dar și nămeții care au blocat drumurile.

La Direcția drumurilor județene telefoanele sunau în gol și abia mai târziu au apărut primele reacții oficiale. Miercuri seară, după ce 20 de sectoare de drum județean au fost propuse pentru închiderea traficului, pe lângă DN 28A (inițial de la Pașcani la Moțca, apoi de la Tg. Frumos până la Moțca), prefectul a precizat că doar 14 utilaje acționează pe acele drumuri județene.

Cu o zi înainte, DJADP încheiase un contract subsecvent pentru deszăpezire, pe fondul avertizării de cod portocaliu în vigoare la acel moment. Contractul de deszăpezire a fost atribuit asocierii Eky Route - SC Enviro Construct SRL. Pentru perioada determinată ofical ca „sezon rece” 1 noiembrie 2022 – 15 martie 2023 DJADP a plătit peste 13 milioane de lei pentru menținerea drumurilor județene deschise circulației. Contractul subsecvent de acum a fost încheiat cu aceeași asociere câștigătoare a licitației de anul trecut, dar factura o vom afla după încheierea activităților impuse de răbufnirea de aprilie a iernii.

Pentru drumurile naționale din județ, au fost rapoarte de informare din oră în oră, subiectul principal fiind drumul spre Pașcani. Totuși, au mai fost închise câte segmente de drum național, dar până miercuri seară drumurl spre vest a rămas deschis.

Joi dimineață, ninsoarea se va transforma în ploaie, care va continua să cadă până după-amiază. Dacă totuși aveți de plecat din Iași, puteți să vă informați despre starea drumurilor la numerele de telefon:

  • Dispecerat DRDP Iași - tel. 0232/213168 (pentru drumurilor naționale din zona Moldovei)
  • Dispecerat CNAIR: 021.9360
  • 021.264.33.33
  • 021.264.33.34
  • TELVERDE - 0800.809.360
  • dispecerat@andnet.ro

și

  • DJADP 0332.411.845 (pentru drumurile din județ).

Lista drumurilor județene unde mai bine nu vă aventurați până la ridicarea avertizării meteo

  1. DJ207 A: Bocnița - intersecție DJ282D (Popești)
  2. DJ208G: Kogălniceni - Oboroceni - Movileni
  3. DJ208I: Blăgești - Vânători
  4. DJ208L: Pașcani - Miroslovești - DN2
  5. DJ208O: Ciohorăni - Cozmești
  6. DJ208R: Mircești - Pod Scheia
  7. DJ246: Scânteia - Șcheia - Drăgușeni - lpatele - Țibănești
  8. DJ247: DN24 - Dobrovăț
  9. DJ248A: Centura ocolitoare a Iașului (intrare Valea Ursului) - Vorovești -Țibănești
  10. DJ248B: Vânători - Horlești - Bogonos - Lețcani
  11. DJ280: Strunga - Oțeleni
  12. DJ281: Lespezi - Sirețel - Sticlăria
  13. DJ281B: Belcești - Coarnele Caprei - Borosoaia - Plugari
  14. DJ281C: Blăgești - Coasta Măgurii
  15. DJ281D: Coarnele Caprei - Gropnița
  16. DJ282: Horlești - Gropnița
  17. DJ282C-DJ282B-DJ282H: Țigănași - Vlădeni - Șipote - Plugari
  18. DJ282D: Românești - Podu Iloaiei - Popești - Mădârjac
  19. DJ282F: Vlădeni - Andrieșeni
  20. DJ282H: Șipote - Ergoterapie

Cititi si: Cât ne va costa zăpada următoarelor patru ierni

Cititi si: Aici sunt banii dumneavoastră: deszăpezirea - 13 milioane, întreținerea - 71 de milioane

Cititi si: Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri