Unde se „gâtuie“ centura de 73 km a Iaşului și pe unde ar urma să treacă aceasta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Centura metropolitană: se va mai face sau nu? Şi dacă da, pe unde?

Unde se „gâtuie“ centura de 73 km a Iaşului și pe unde ar urma să treacă aceasta

GALERIE
harta iasicentura
  • harta iasi
  • centura
- +
Proiectul propus şi dezbătut în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean are deja cinci ani vechime, iar liberalii susţin că „s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral“. Un argument împotriva traseului propus de Maricel Popa a fost adus de un deputat prezent la dezbateri: sunt zone ce au doar 4 metri lăţime. În final, s-a votat noua variantă a traseului.

Proiectele iniţiate de preşedintele CJ, de înfiinţare a unei centuri uşoare de ocolire a municipiului Iaşi, lungi de 73 km, au avut sorţi de izbândă doar pe jumătate în şedinţa de ieri a CJ. În favoarea propunerilor a pledat şi directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Marieta Afilipoaie. Ea a dat mai multe explicaţii privind oportunitatea finanţării obţinerii documentaţiei proiectului din fonduri europene, dacă aplicaţia este depusă până la 1 septembrie.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesibilităţii şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 73,081 km de drumuri judeţene aflate în proximitatea TEN-T (reţeaua transeuropeană de transport, n.r.) şi conectarea a şapte unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T“, se arată în proiect.

În următorii zece ani, ar urma să fie reabilitate/ modernizate segmente de drum judeţean însumând 56,5 km şi un drum comunal în lungime de 16,57 km, respectiv DC26B Leţcani-Voineşti (intersecţie DN28-Cogeasca-Cucuteni-Scopoşeni-Horleşti-Lungani-Voineşti-intersecţie DJ248A).

Aşa cum am mai relatat, traseul centurii de trafic uşor va fi următorul: DJ 248B Vânatori-Leţcani (16,32km); DC26B Leţcani-Voineşti (16,57 km); DJ 248A Voineşti (2,21 km); DJ 248F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6 km; DJ 248C Budeşti - Piciorul Lupului - Ciurea (10,48 km); DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomeşti-Holboca (19 km); DJ 249A limita municipiului laşi - Holboca (intersecţie DJ 248D) (2,41 km).

Liberalii au contestat proiectul, susţinând că există deja unul pe acelaşi subiect - Axa 3 în Masterplanul judeţean de transport. Practic, s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral, au susţinut liberalii, prin liderul de grup Romeo Vatră. El a susţinut şi că se face confuzie cu tronsonul 4 de trafic uşor al Centurii ocolitoare a Iaşului, în vreme ce proiectul CJ este de fapt o centură metropolitană de trafic rutier. Acest prim proiect nu a întrunit numărul de voturi necesar.

A doua propunere: prezent la şedinţa CJ, deputatul PMP Petru Movilă a atras atenţia că segmentul Vânători-Horleşti-Leţcani se suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi A8. De asemenea, segmentul Leţcani-Voineşti este un şir de drumuri comunale, pentru modernizarea cărora au fost depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării. Pe raza comunei Leţcani, de exemplu, s-au făcut deja lucrări de modernizare din bugetul local. Aceste drumuri pot fi incluse în proiect dacă consiliile locale ale comunelor pe care le traversează şi CJ vor aproba hotărâri de includere a lor în categoria drumurilor judeţene.

Liderul PMP Iaşi a arătat că unele dintre drumurile judeţene menţionate au porţiuni înguste de nici 4 metri - cel mai cunoscut fiind DJ 248D, care se îngustează la numai o bandă la un moment dat. El a propus un alt traseu, drumul de la Bordea spre Bârnova. Totodată, Movilă a propus realizarea unui drum în celălalt sens, respectiv de la Vânători spre Victoria-Golăieşti-Tomeşti, propunere susţinută şi de liberali, astfel încât să poată fi deviat traficul greu de pe Calea Chişinăului - bd. Tudor Vladimirescu - C.A. Rosetti. La vot, proiectul a trecut cu un scor strâns, 18 voturi pentru şi 16 abţineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.