Unde se „gâtuie“ centura de 73 km a Iaşului și pe unde ar urma să treacă aceasta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Centura metropolitană: se va mai face sau nu? Şi dacă da, pe unde?

Unde se „gâtuie“ centura de 73 km a Iaşului și pe unde ar urma să treacă aceasta

GALERIE
harta iasicentura
  • harta iasi
  • centura
- +
Proiectul propus şi dezbătut în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean are deja cinci ani vechime, iar liberalii susţin că „s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral“. Un argument împotriva traseului propus de Maricel Popa a fost adus de un deputat prezent la dezbateri: sunt zone ce au doar 4 metri lăţime. În final, s-a votat noua variantă a traseului.

Proiectele iniţiate de preşedintele CJ, de înfiinţare a unei centuri uşoare de ocolire a municipiului Iaşi, lungi de 73 km, au avut sorţi de izbândă doar pe jumătate în şedinţa de ieri a CJ. În favoarea propunerilor a pledat şi directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Marieta Afilipoaie. Ea a dat mai multe explicaţii privind oportunitatea finanţării obţinerii documentaţiei proiectului din fonduri europene, dacă aplicaţia este depusă până la 1 septembrie.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesibilităţii şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 73,081 km de drumuri judeţene aflate în proximitatea TEN-T (reţeaua transeuropeană de transport, n.r.) şi conectarea a şapte unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T“, se arată în proiect.

În următorii zece ani, ar urma să fie reabilitate/ modernizate segmente de drum judeţean însumând 56,5 km şi un drum comunal în lungime de 16,57 km, respectiv DC26B Leţcani-Voineşti (intersecţie DN28-Cogeasca-Cucuteni-Scopoşeni-Horleşti-Lungani-Voineşti-intersecţie DJ248A).

Aşa cum am mai relatat, traseul centurii de trafic uşor va fi următorul: DJ 248B Vânatori-Leţcani (16,32km); DC26B Leţcani-Voineşti (16,57 km); DJ 248A Voineşti (2,21 km); DJ 248F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6 km; DJ 248C Budeşti - Piciorul Lupului - Ciurea (10,48 km); DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomeşti-Holboca (19 km); DJ 249A limita municipiului laşi - Holboca (intersecţie DJ 248D) (2,41 km).

Liberalii au contestat proiectul, susţinând că există deja unul pe acelaşi subiect - Axa 3 în Masterplanul judeţean de transport. Practic, s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral, au susţinut liberalii, prin liderul de grup Romeo Vatră. El a susţinut şi că se face confuzie cu tronsonul 4 de trafic uşor al Centurii ocolitoare a Iaşului, în vreme ce proiectul CJ este de fapt o centură metropolitană de trafic rutier. Acest prim proiect nu a întrunit numărul de voturi necesar.

A doua propunere: prezent la şedinţa CJ, deputatul PMP Petru Movilă a atras atenţia că segmentul Vânători-Horleşti-Leţcani se suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi A8. De asemenea, segmentul Leţcani-Voineşti este un şir de drumuri comunale, pentru modernizarea cărora au fost depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării. Pe raza comunei Leţcani, de exemplu, s-au făcut deja lucrări de modernizare din bugetul local. Aceste drumuri pot fi incluse în proiect dacă consiliile locale ale comunelor pe care le traversează şi CJ vor aproba hotărâri de includere a lor în categoria drumurilor judeţene.

Liderul PMP Iaşi a arătat că unele dintre drumurile judeţene menţionate au porţiuni înguste de nici 4 metri - cel mai cunoscut fiind DJ 248D, care se îngustează la numai o bandă la un moment dat. El a propus un alt traseu, drumul de la Bordea spre Bârnova. Totodată, Movilă a propus realizarea unui drum în celălalt sens, respectiv de la Vânători spre Victoria-Golăieşti-Tomeşti, propunere susţinută şi de liberali, astfel încât să poată fi deviat traficul greu de pe Calea Chişinăului - bd. Tudor Vladimirescu - C.A. Rosetti. La vot, proiectul a trecut cu un scor strâns, 18 voturi pentru şi 16 abţineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Cosmin PAȘCA

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Pentru USRPLUS, funcţia de viceprimar nu ar trebui să însemne o miză dacă partidul îşi va asuma, aşa cum a promis, rolul de filtru decizional în CL. Din contră, promovarea unui om de-a dreapta primarului va echivala în ochii ieşenilor cu o suspiciune rezonabilă de non-combat, indiferent care va fi realitatea votului în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Griji

Codrin Liviu CUȚITARU

Griji

„Nu mă pot opri din acţiune. Chiar şi atunci când, fizic, mă prăbuşesc, ca acum bunăoară, rămân în mişcare şi hălăduiesc fără ţintă, întrucât creierul meu îşi menţine fierberea în oala sub presiune a grijilor celor mai absurde... Am fost dintotdeauna o natură agitată, probabil şi din cauza unei oarecari predestinări.”

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

Bogdan ILIESCU

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

„In Bach, Beethoven and Wagner we admire principally the depth and energy of the human mind; in Mozart, the divine instinct.”/ „La Bach, Beethoven şi Wagner admirăm în principal profunzimea şi energia minţii umane; la Mozart, instinctul divin.” (Edvard Grieg)

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

pulspulspuls

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

Pentru că începuserăm ieri să vorbim, şi n-am mai apucat să intrăm în chestiune, de aranjamentele pe care le pregăteşte premarele pentru a justifica negocierile cu PSD în a pune un vice de la acest partid, şi asta zice-se pentru a putea satisface în continuare camarila băieţilor de la cumătrie care nu mai are răbdare să stea şi să aştepte cu PUZ-urile gata tocmite, haideţi să vă oferim pe azi câteva ghidaje din teren, ca să nu mai dea unii cu oiştea-n gard pe tema asta, cum am văzut deja pe ici, pe colo! 

Caricatura zilei

Dosarul Skoda

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.