Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Centura metropolitană: se va mai face sau nu? Şi dacă da, pe unde?

Unde se „gâtuie“ centura de 73 km a Iaşului și pe unde ar urma să treacă aceasta

GALERIE
harta iasicentura
  • harta iasi
  • centura
- +
Proiectul propus şi dezbătut în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean are deja cinci ani vechime, iar liberalii susţin că „s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral“. Un argument împotriva traseului propus de Maricel Popa a fost adus de un deputat prezent la dezbateri: sunt zone ce au doar 4 metri lăţime. În final, s-a votat noua variantă a traseului.

Proiectele iniţiate de preşedintele CJ, de înfiinţare a unei centuri uşoare de ocolire a municipiului Iaşi, lungi de 73 km, au avut sorţi de izbândă doar pe jumătate în şedinţa de ieri a CJ. În favoarea propunerilor a pledat şi directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Marieta Afilipoaie. Ea a dat mai multe explicaţii privind oportunitatea finanţării obţinerii documentaţiei proiectului din fonduri europene, dacă aplicaţia este depusă până la 1 septembrie.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesibilităţii şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 73,081 km de drumuri judeţene aflate în proximitatea TEN-T (reţeaua transeuropeană de transport, n.r.) şi conectarea a şapte unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T“, se arată în proiect.

În următorii zece ani, ar urma să fie reabilitate/ modernizate segmente de drum judeţean însumând 56,5 km şi un drum comunal în lungime de 16,57 km, respectiv DC26B Leţcani-Voineşti (intersecţie DN28-Cogeasca-Cucuteni-Scopoşeni-Horleşti-Lungani-Voineşti-intersecţie DJ248A).

Aşa cum am mai relatat, traseul centurii de trafic uşor va fi următorul: DJ 248B Vânatori-Leţcani (16,32km); DC26B Leţcani-Voineşti (16,57 km); DJ 248A Voineşti (2,21 km); DJ 248F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6 km; DJ 248C Budeşti - Piciorul Lupului - Ciurea (10,48 km); DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomeşti-Holboca (19 km); DJ 249A limita municipiului laşi - Holboca (intersecţie DJ 248D) (2,41 km).

Liberalii au contestat proiectul, susţinând că există deja unul pe acelaşi subiect - Axa 3 în Masterplanul judeţean de transport. Practic, s-a propus o banală redenumire, cu iz profund electoral, au susţinut liberalii, prin liderul de grup Romeo Vatră. El a susţinut şi că se face confuzie cu tronsonul 4 de trafic uşor al Centurii ocolitoare a Iaşului, în vreme ce proiectul CJ este de fapt o centură metropolitană de trafic rutier. Acest prim proiect nu a întrunit numărul de voturi necesar.

A doua propunere: prezent la şedinţa CJ, deputatul PMP Petru Movilă a atras atenţia că segmentul Vânători-Horleşti-Leţcani se suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi A8. De asemenea, segmentul Leţcani-Voineşti este un şir de drumuri comunale, pentru modernizarea cărora au fost depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării. Pe raza comunei Leţcani, de exemplu, s-au făcut deja lucrări de modernizare din bugetul local. Aceste drumuri pot fi incluse în proiect dacă consiliile locale ale comunelor pe care le traversează şi CJ vor aproba hotărâri de includere a lor în categoria drumurilor judeţene.

Liderul PMP Iaşi a arătat că unele dintre drumurile judeţene menţionate au porţiuni înguste de nici 4 metri - cel mai cunoscut fiind DJ 248D, care se îngustează la numai o bandă la un moment dat. El a propus un alt traseu, drumul de la Bordea spre Bârnova. Totodată, Movilă a propus realizarea unui drum în celălalt sens, respectiv de la Vânători spre Victoria-Golăieşti-Tomeşti, propunere susţinută şi de liberali, astfel încât să poată fi deviat traficul greu de pe Calea Chişinăului - bd. Tudor Vladimirescu - C.A. Rosetti. La vot, proiectul a trecut cu un scor strâns, 18 voturi pentru şi 16 abţineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri