Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde se duc primii bani cheltuiţi de Consiliul Judeţean în 2020

GALERIE
Consiliul Judetean Iasi
  • Consiliul Judetean Iasi
- +

Consilierii judeţeni vor umbla azi la excedentul bugetului local pentru asigurarea finanţării în derularea mai multor proiecte

 

Prima şedinţă de plen din acest an a consilierilor judeţeni are 44 de proiecte pe ordinea de zi. Cap de afiş sunt cele privind concesionarea a două terenuri din incinta Aeroportului: 30 mp către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru construirea unei capele, respectiv 7.800 mp în scopul realizării unui centru de mentenanţă pentru elicoptere. Opoziţia liberală a remarcat că primul proiect are aprobarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului, dar celălalt, nu.

Trei titluri de cetăţean de onoare şi un regulament

Acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului către trei personalităţi - ceremonie care va avea loc de Ziua Unirii - se va face în baza unui regulament care urmează să fie adoptat astăzi. Printre altele, regulamentul menţionează dreptul celor distinşi să intre gratuit la spectacolele şi manifestările cultural-artistice, sportive etc. de pe raza judeţului Iaşi, la care Consiliul Judeţean are calitatea de organizator, să beneficieze în condiţiile legii de susţinere materială în caz de situaţii neprevăzute, cu aprobarea CJ, să fie invitaţi să participe la evenimente externe în domeniul de activitate, în cadrul delegaţiilor CJ. Prima prevedere la capitolul „îndatoriri“ este cunoaşterea acestui regulament.

Primii bani băgaţi în drumuri

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, alături de alte reparaţii curente, va fi nivelat inclusiv cu adaos de material pietros un segment de drum de 2,4 km de pe DJ 248A (Glodenii Gândului). Totodată, vor fi amenajate şase platforme pentru verificarea tonajelor autovehiculelor, în dreptul localităţilor Paşcani şi Lespezi (DJ 208), Dumbrava şi Scânteia (DJ 248), Ţigănaşi şi Plugari (DJ 282C). La acestea se adaugă plata a 3 milioane de lei pentru activitatea de deszăpezire de până la mijlocul lunii martie. Investiţii mai consistente, pe credite de angajament, vor fi făcute pe DJ 246 Ţibăneşti-Dagâţa (covor asfaltic) şi pe DJ 280, în aceeaşi zonă (consolidare terasament).

Bani din puşculiţa CJ până la adoptarea bugetului

Până la aprobarea bugetului judeţului, luna viitoare, mai multe proiecte au ca sursă de finanţare excedentul CJ. Preşedintele Maricel Popa a explicat într-o conferinţă de presă că acest excedent însumează peste 20 de milioane de lei şi că provine inclusiv din rambursarea unor investiţii de către Uniunea Europeană. Cei mai mulţi bani, 950 de mii de lei, vor fi alocaţi pentru continuarea modernizării Spitalului de Copii „Sf. Maria“. Alţi 949 de mii de lei vor merge la proiectul de restaurare şi consolidare a clădirii Filarmonicii.

Alte imobile cu destinaţie culturală vor fi sprijinite financiar pentru continuarea procesului de reabilitare: Muzeul „Nicolae Gane“, 260 de mii de lei, Muzeul „Vasile Pogor“, 180 de mii, viitoarea Casă a Muzeelor, de lângă Starea Civilă, 7 mii de lei. Tot din excedentul bugetului local se vor aloca 61 de mii de lei pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal necesar obiectivului „Sala Polivalentă Metropolitan“, respectiv 117,6 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor publice la Parcul Memorial Ciurea 1917. În fine, acelaşi excedent va contribui şi la demolări, nu doar la construcţii şi amenajări. Astfel, 57,7 mii lei vor fi cheltuiţi pentru demolarea coşului de fum al centralei termice de la fosta Casă a Agrono­mului. Este vorba de clădirea din Bucium, atribuită aproape în întregime Ansamblului folcloric al judeţului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri