Unde se duc primii bani cheltuiţi de Consiliul Judeţean în 2020
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Unde se duc primii bani cheltuiţi de Consiliul Judeţean în 2020

GALERIE
Consiliul Judetean Iasi
  • Consiliul Judetean Iasi
- +

Consilierii judeţeni vor umbla azi la excedentul bugetului local pentru asigurarea finanţării în derularea mai multor proiecte

 

Prima şedinţă de plen din acest an a consilierilor judeţeni are 44 de proiecte pe ordinea de zi. Cap de afiş sunt cele privind concesionarea a două terenuri din incinta Aeroportului: 30 mp către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru construirea unei capele, respectiv 7.800 mp în scopul realizării unui centru de mentenanţă pentru elicoptere. Opoziţia liberală a remarcat că primul proiect are aprobarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului, dar celălalt, nu.

Trei titluri de cetăţean de onoare şi un regulament

Acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului către trei personalităţi - ceremonie care va avea loc de Ziua Unirii - se va face în baza unui regulament care urmează să fie adoptat astăzi. Printre altele, regulamentul menţionează dreptul celor distinşi să intre gratuit la spectacolele şi manifestările cultural-artistice, sportive etc. de pe raza judeţului Iaşi, la care Consiliul Judeţean are calitatea de organizator, să beneficieze în condiţiile legii de susţinere materială în caz de situaţii neprevăzute, cu aprobarea CJ, să fie invitaţi să participe la evenimente externe în domeniul de activitate, în cadrul delegaţiilor CJ. Prima prevedere la capitolul „îndatoriri“ este cunoaşterea acestui regulament.

Primii bani băgaţi în drumuri

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, alături de alte reparaţii curente, va fi nivelat inclusiv cu adaos de material pietros un segment de drum de 2,4 km de pe DJ 248A (Glodenii Gândului). Totodată, vor fi amenajate şase platforme pentru verificarea tonajelor autovehiculelor, în dreptul localităţilor Paşcani şi Lespezi (DJ 208), Dumbrava şi Scânteia (DJ 248), Ţigănaşi şi Plugari (DJ 282C). La acestea se adaugă plata a 3 milioane de lei pentru activitatea de deszăpezire de până la mijlocul lunii martie. Investiţii mai consistente, pe credite de angajament, vor fi făcute pe DJ 246 Ţibăneşti-Dagâţa (covor asfaltic) şi pe DJ 280, în aceeaşi zonă (consolidare terasament).

Bani din puşculiţa CJ până la adoptarea bugetului

Până la aprobarea bugetului judeţului, luna viitoare, mai multe proiecte au ca sursă de finanţare excedentul CJ. Preşedintele Maricel Popa a explicat într-o conferinţă de presă că acest excedent însumează peste 20 de milioane de lei şi că provine inclusiv din rambursarea unor investiţii de către Uniunea Europeană. Cei mai mulţi bani, 950 de mii de lei, vor fi alocaţi pentru continuarea modernizării Spitalului de Copii „Sf. Maria“. Alţi 949 de mii de lei vor merge la proiectul de restaurare şi consolidare a clădirii Filarmonicii.

Alte imobile cu destinaţie culturală vor fi sprijinite financiar pentru continuarea procesului de reabilitare: Muzeul „Nicolae Gane“, 260 de mii de lei, Muzeul „Vasile Pogor“, 180 de mii, viitoarea Casă a Muzeelor, de lângă Starea Civilă, 7 mii de lei. Tot din excedentul bugetului local se vor aloca 61 de mii de lei pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal necesar obiectivului „Sala Polivalentă Metropolitan“, respectiv 117,6 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor publice la Parcul Memorial Ciurea 1917. În fine, acelaşi excedent va contribui şi la demolări, nu doar la construcţii şi amenajări. Astfel, 57,7 mii lei vor fi cheltuiţi pentru demolarea coşului de fum al centralei termice de la fosta Casă a Agrono­mului. Este vorba de clădirea din Bucium, atribuită aproape în întregime Ansamblului folcloric al judeţului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.