anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Unde se pot face vaccinuri repede în județ. Situația în întreaga Moldova

GALERIE
vaccin, moldova
 • vaccin, moldova
- +

"Ziarul de Iaşi" a analizat posibilitatea de vaccinare în Moldova, folosind platforma dezvoltată de o firmă IT din Sibiu, vaccin.live, care foloseşte date în timp real de pe platformele dezvoltate de STS. Astfel, în cursul zilei de duminică, cifrele au fost mereu în dinamică, dar am realizat o fotografie la nivelul orei 17.00 pentru a vedea situaţia de ansamblu.

 

 În mod concret, existau 9.975 de doze disponibile pentru vaccinare în centrele din toată ţara, doar cu serul AstraZeneca, iar circa 730.000 de persoane se aflau pe listele de aşteptare din cele 729 de centre deschise în toată ţara. Pe Iaşi figurează 30 de centre de vaccinare deschise în tot judeţul, dintre care 8 exclusiv cu AstraZeneca, în timp ce 28 figurează cu Pfizer, dar se mai administrează şi Moderna, nefiind un centru doar pentru acest vaccin.

500 de locuri pentru vaccinare disponibile imediat

Prima concluzie a analizei este îmbucurătoare pentru cei care nu mai au răbdare şi vor să se vaccineze cât mai repede: existau ieri, la ora 17.00, 508 locuri disponibile în perioada imediată, cu programare directă, fără liste de aşteptare, în satele Vlădeni (197) şi Ţibăneşti (311). Pe listele de aşteptare din judeţ sunt înscrise încă 21.000 de persoane, cele mai multe pentru listele din oraşele din Iaşi. Astfel, există o coadă de peste 1.000 de persoane în aşteptare la mai multe centre din municipiul Iaşi care vaccinează cu Pfizer: strada Toma Cozma nr. 4 - 1069, str. Grigore Ureche nr. 3 - 1558, Str. Gheorghe Săulescu nr. 43a - 1363, Strada Valea Lupului nr. 1 - 1794 sau Strada Elena Doamna nr. 49 - 1.021, dar şi în Paşcani, la singurul centru deschis, sunt 1.686 de persoane care aşteaptă să se vaccineze.

În municipiul Iaşi coada nu este doar la centrele unde se vaccinează cu serul Pfizer/BioNTech; spre exemplu, la centrul de vaccinare la UMF, sunt 691 de persoane pe listele de aşteptare pentru AstraZeneca. Şi în Ciurea, spre exemplu, alte 170 de persoane pe lângă cele programate deja îşi aşteaptă rândul pentru serul dezvoltat de Oxford. Trebuie menţionat că o coadă de 50-100 de persoane înseamnă un timp de aşteptare, dacă sunt doze, de maximum o săptămână.

La vânătoare de vaccinuri în judeţele vecine

Însă dacă sunt persoane care vor neapărat un vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager şi nu au încredere în recomandările specialiştilor cu privire la serul produs de AstraZeneca, există o serie de soluţii la îndemână în judeţele vecine. Spre exemplu, dacă ne uităm în Neamţ, unde sunt 1.342 de locuri disponibile cu programare imediată pentru vaccinare cu AstraZeneca, listele de aşteptare nu sunt mari la celelalte centre. La Răuceşti, aflat la sub 20 de kilometri de la limita cu judeţul Iaşi, este un centru dedicat exclusiv vaccinului produs de Moderna, iar pe lista de aşteptare sunt doar 45 de persoane. La Roznov, tot în judeţul Neamţ, dar simţitor mai departe de Iaşi, sunt doar 71 de persoane care aşteaptă să se vaccineze tot cu Moderna. Pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech lista de aşteptare din Crăcăoani are doar 100 de persoane înscrise, în timp ce la Vînători-Neamţ sunt 111 şi la Săvineşti 135. În oraşele din Neamţ, cum ar fi Roman sau Piatra Neamţ, coada la centrele de vaccinare cu Pfizer e similară cu cea din Iaşi, aproape 1.500 de persoane pe fiecare listă, dar la Târgu Neamţ sunt doar 430 de persoane.

Aglomeraţie la Vaslui, pustiu la Suceava

În Vaslui sunt peste 8.000 de persoane pe listele de aşteptare, dar numărul mic de centre face ca listele de aşteptare să fie mari la fiecare centru în parte. În Botoşani sunt doar 237 de locuri libere pentru AstraZeneca, în îndepărtatul oraş Săveni, aflat la peste 3 ore de condus din Iaşi. În aceeaşi zonă, la Ştefăneşti, coada pentru Pfizer ajunge la doar 227 de persoane, iar la Darabani, cel mai nordic oraş din judeţul vecin, sunt 226 de persoane înscrise la centrul de vaccinare - cu serul de la Pfizer. Un sfert dintre vaccinurile disponibile în momentul de faţă în România pentru programare imediată, de la AstraZeneca, se află în două centre din judeţul Suceava - circa 2.500 de locuri disponibile din puţin sub 10.000 la nivel naţional. Pentru serurile produse de Moderna şi Pfizer listele sunt scurt aici, dar distanţele din Iaşi sunt lungi până la centrele respective: 82 la Siret şi 195 la Fălticeni pentru Moderna sau 258 la Vatra Dornei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.