Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
Românii își fac deja planuri de concediu pentru vara lui 2021, după ce majoritatea țărilor au ieșit din lockdown-ul impus de pandemia de COVID-19. În ce condiții vor putea merge românii în vacanță în afara țării? În timp ce Bulgaria nu condiționează în niciun fel intrarea în această țară, în majoritatea locurilor este nevoie de un test PCR negativ pentru COVID sau de adeverință de vaccinare. După data de 1 iulie, în statele Uniunii Europene va intra în vigoare "pașaportul verde", pe care șapte țări din blocul comunitar îl utilizează deja. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.
Reguli de călătorie în Bulgaria
Românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negativ, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală. Aceste prevederi au intrat în vigoare de joi, 27 mai.
Românii care merg în Bulgaria din alte țări decât România pot intra pe teritoriul bulgar cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:
Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.
Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.
Reguli de călătorie în Grecia
Grecia și-a revizuit condițiile de intrare în țară pentru turiști, astfel că pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.
Intrarea este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.
Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.
Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.
Reguli de călătorie în Turcia
Începând cu 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.
Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată - rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).
La 31 mai 2021, autoritățile turce au anunțat noi măsuri pentru turiști, valabile și pentru românii care merg în vacanță în Turcia:
Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.
Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.
Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății.
Persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutației B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu un nou test tip PCR.
Reguli de călătorie în Italia
La 14 mai 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se va aplica în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021. Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România este inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta la intrarea în Italia rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau test antigen COVID efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.
Copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligația prezentării unei adeverințe care să confirme efectuarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Cei care nu prezintă un test la intrarea în Italia au următoarele obligații: să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora. După cele 10 zile de autoizolare, trebuie să facă un nou test.
Orice persoană care intră în Italia este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Începând cu 24 mai, pentru toate intrările în Italia, declarația pe hârtie este înlocuită cu formularul digital care poate fi completat la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.
Reguli de călătorie în Spania
Toate persoanele care călătoresc în Spania trebuie să prezinte un test COVID PCR cu rezultat negativ, care să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. Începând cu 10 decembrie 2020, călătorii care provin din zone/state cu risc epidemiologic ridicat pot prezenta la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, ca alternativă la testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, un test TMA negativ (Transcription-Mediated Amplification) sau alte probe moleculare echivalente.
Potrivit listei în vigoare la acest moment, (https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoII_entre_10052021-y-23052021.pdf), România se regăsește printre statele care sunt vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Lista zonelor/statelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată de autoritățile spaniole la fiecare 15 zile și publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății spaniol: https://www.mscbs.gob.es/, cu 7 zile anterior intrării în vigoare, pentru a permite informarea din timp a călătorilor.
De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Formularul poate fi completat prin aplicația Spain Travel Health (SpTH) sau la adresa www.spth.gob.es. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va primi și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.
La sosirea în Spania, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR/testului TMA (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia. În situația în care rezultatul testului este emis într-o altă limbă, autoritățile spaniole solicită o traducere în limba spaniolă, efectuată de o instituție avizată.
Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.
Mai multe informații, pe hotnews.ro
Cuvinte cheie: + calatorie, reguli, strainatate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău
Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
Traficul din Bucium, mai aglomerat - peste 20 de PUZ-uri noi în cartier: 18 blocuri şi 200 de case
Pasagera de pe bancheta din spate, ucisă după ce maşina a intrat într-un copac
Scandalul documentelor distruse: „Doi şi-un sfert” respinge acuzaţiile arhiviştilor ieseni
După ce Veolia a cerut divorţul, Primăria încearcă să mărite a doua oară termoficarea
Scumpiri în transportul local: biletele CTP - plus 20%; abonamentul lunar - plus 37%
Amânări de rate la bănci, creşteri salariale pentru sistemul public şi ajutoare pentru pensionari
Luptă strânsă pentru "Destinaţia Anului 2022" Cursă în trei: Iaşul are nevoie de voturi
Cadou de ziua Maiei Sandu: Dodon băgat în beci, cu lacătul tras
Reabilitarea podului din Alexandru a ajuns la 20 de milioane de euro
Iar vine praful saharian peste Iași. Silviu Gurlui: Este mult mai nociv
Patru birouri de arhitectură din topul mondial s-au înscris la concursul de la Iaşi
Ce surprize a pregătit selecţionerul Edi Iordănescu pentru meciurile naţionalei din luna iunie
Primul reactor modular mic NuScale va fi amplasat la Doiceşti
Prinţul Charles va fi primit mâine la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis
Roșiile modificate genetic care stimulează producția de vitamina D în organism
Duterte: „Eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni ca Vladimir Putin”
Ce mesaj a transmis preşedintele Iohannis cu ocazia aniversării PNL
Percheziții la casa lui Dodon, sărbătorite cu șampanie de moldoveni
Românii care fac naveta cu maşina dau câteva sute de lei în plus pe combustibil
Tenismena Gabriela Ruse a avut probleme la inimă din cauza Covid
Comandament rusesc, distrus cu arme NATO de „Legiunea Transcarpatică”
Naomi Osaka a redeschis „Cutia Pandorei”, vorbind despre boicotul conferințelor de presă
Agerpres, agenţia de presă a statului român, ştire demnă de un oficios al Kremlinului
Cum gasesti, in Romania, cel mai bun furnizor de masini de ambalat? Sfaturile producatorilor (P)
Cum miroase Putin? Fostă consilieră a lui Trump face dezvăluiri de la o întrevedere
„Nasty” - un film documentar despre viața lui Ilie Năstase va apărea în 2023
Prinţul Charles vine în România. Moştenitorul coroanei britanice va fi primit la Palatul Elisabeta
Variola maimuței s-ar fi răspândit de la două petreceri mari la care s-a făcut sex
Sărbătoarea castanului unirii. 166 de ani de la Sfatul de taină unionist
Box office românesc de weekend: "Jujutsu Kaisen 0" a debutat pe primul loc
Variola maimuței se poate transmite și pe cale sexuală, potrivit OMS
Ministrul educației: Salarizarea, mai ales pentru profesorii debutanți, e total nemotivantă
Cine este Marijana Veljovic, arbitra dură din lumea tenisului?
Bianca Andreescu şi Emma Răducanu s-au calificat în turul al doilea la Roland Garros
TikTok va crea și mai multă dependență printre copii și adolescenți
Preşedintele Volodimir Zelenski, inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume
De ce ouăle au mai multe culori. Pe care este bine să le consumi?
Cele mai bune cazinouri cu cele mai mari bonusuri și cele mai bune condiții din România (P)
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.