anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

10 ani de promisiuni politice lângă zidurile clădirilor avariate ale Filarmonicii Moldova

Unde stă blocat de ani buni un proiect de importanţă majoră pentru Iaşul cultural?

GALERIE
Filarmonica Iasi
 • Filarmonica Iasi
- +

Întâlnire importantă a reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, ai Universităţii de Arte „George Enescu“, ai Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi şi ai Consiliului Judeţean. Acesta din urmă ar urma să preia toate clădirile, pentru a putea face investiţiile necesare u ce piedici sunt, însă?

Telenovela renovării clădirii Filarmonicii din Iaşi a intrat într-un nou capitol, reprezentanţii instituţiei culturale spunând că speră ca acesta să fie cel definitiv. În urma unei întâlniri între reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, ai Universităţii de Arte „George Enescu“, ai Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi şi ai Consiliului Judeţean, CJ-ul este pe punctul de a prelua cele două corpuri de clădire încă nerenovate - Corpul B (în care este şi sala de spectacole) şi jumătatea nerenovată din Corpul C, în continuarea căruia se află Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“.

Repre­zentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi au confirmat informaţiile „Ziarului de Iaşi“, precizând însă că discuţiile nu sunt încă definitive. „Nu s-a definitivat încă nimic, dar s-au făcut mulţi paşi înainte. Momentan, Primăria, prin serviciul cadastral, a constatat despre ce este vorba, care este stadiul lucrărilor actuale, s-a observat faptul că vorbim de patru corpuri de clădire, două finalizate, două nu, şi vor urma demersuri pentru ca cele nerenovate să intre în administrarea Consiliului Judeţean, pentru că dumnealor au mai multe pârghii pentru a obţine finanţarea necesară renovării. Celelalte două rămân în administrarea Universităţii de Arte“, a declarat pr. Cornel Cadar. Prin urmare, în urma unor negocieri îndelungate, după cum au precizat multiple surse pentru „Ziarul de Iaşi“, UAGE a fost de acord să cedeze spaţiile pe care nu a reuşit să le renoveze, aşa cum prevede contractul privind administrarea imobilelor, încheiat cu Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa devine, astfel, un nou om politic ieşean care promite renovarea clădirii Filarmonicii. Acesta a explicat că, odată trecută în administraţia CJ, doreşte să înceapă lucrările din fonduri proprii şi ulterior să folosească fie fonduri naţionale, fie europene, pentru ca lucrările să poată fi finalizate. „Dacă o aveam deja în proceduri şi erau lucrările începute, puteam să obţinem finanţare cum am făcut pentru cea de la Vasile Alecsandri. Modernizarea se poate face pe fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii, dar şi prin fonduri europene sau fonduri proprii. Vom demara, în orice caz, lucrările din fondurile proprii, studii de fezabilitate şi tot ce mai este nevoie“, a declarat Maricel Popa.

Proiectul unei clădiri noi, blocat de universitatea şi liceul de arte

Problema cea mai gravă de la Filarmonică nu ţine însă, în mod ironic, de clădirea veche pe care de zece ani din ce în ce mai mulţi oameni politici promit că o vor renova, ci de clădirea nouă, pe care CJ voia să o construiască pe terenul din curtea Filarmonicii şi pentru care existau deja fonduri necesare şi toate aprobările. Mai puţin cea a vecinilor - Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“. Proiectul a fost propus de mai mulţi ani de Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova“, iar acum a fost preluat spre implementare de către CJ, fiind promisă şi de Liviu Dragnea, conform lui Maricel Popa. „Proiectul cu sala de concerte pe care o vrem într-o clădire nouă în curte este aprobat în integralitate - o singură aprobare, de fapt, lipseşte. Nu mă lasă vecinii - UNAGE şi Liceul de Arte - să construiesc. Am cerut lămuriri, să văd cine nu este de acord să construim în perimetrul acesta care aparţine CJ, deci Filarmonicii“, a declarat Bujor Prelipcean.

Dacă rectorul UNAGE, prof.dr. Atena Elena-Simionescu, a precizat doar că nu cunoaşte suficiente lucruri cu privire la acest proiect pentru a oferi un punct de vedere, directorul colegiului, Gheorghe Gheorghiţă-Vornicu, a confirmat că unitatea şcolară se opune proiectului Filarmonicii. Acesta a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acel spaţiu ar pune în pericol siguranţa copiilor şi le-ar reduce din spaţiul de joacă. „Este vorba de lipsa de spaţiu, ei vor să pună acolo un modul - dar ce facem cu cei care vin, cu toate maşinile... că totuşi suntem profesionişti! Şi aşa intrarea la Filarmonică este pe terenul nostru, dacă mai adăguăm încă 500 de maşini? E compatibilă această chestiune cu existenţa copiilor în curtea şcolii? Trebuie să existe o protecţie a lor. Dar eu cred şi sper din tot sufletul ca acea clădire să se poată renova, aş da tot ajutorul meu pentru asta, este o clădire de patrimoniu. În plus, sala lor este una superbă şi foarte bună, profesional vorbind. Efortul trebuie făcut, şi aşa le rămâne şi un spaţiu de parcare în interior“, a declarat Gheorghe Gheorghiţă-Vornicu. Însă Maricel Popa spune că vrea să ducă la capăt ambele proiecte, şi renovarea noii clădiri, şi consolidarea celei vechi, chiar dacă există împotrivirea UNAGE şi a Colegiului de Artă. „Vrem să facem o clădire nouă pe fonduri europene în curte, care va fi de fapt o sală de concerte, şi vrem să integrăm sala veche cu sala nouă. Vom măsura «la centimetru» dacă există persoane care se opun“, a completat preşedintele CJ.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.