Premieră la Iaşi: de la grădiniţă până la doctorat. Vom avea prima universitate din ţară ce poate pregăti complet un tânăr
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) devine prima institutie de înv (...)
citeste totvineri, 19.08.2022
Întâlnire importantă a reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, ai Universităţii de Arte „George Enescu“, ai Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi şi ai Consiliului Judeţean. Acesta din urmă ar urma să preia toate clădirile, pentru a putea face investiţiile necesare u ce piedici sunt, însă?
Telenovela renovării clădirii Filarmonicii din Iaşi a intrat într-un nou capitol, reprezentanţii instituţiei culturale spunând că speră ca acesta să fie cel definitiv. În urma unei întâlniri între reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, ai Universităţii de Arte „George Enescu“, ai Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi şi ai Consiliului Judeţean, CJ-ul este pe punctul de a prelua cele două corpuri de clădire încă nerenovate - Corpul B (în care este şi sala de spectacole) şi jumătatea nerenovată din Corpul C, în continuarea căruia se află Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“.
Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi au confirmat informaţiile „Ziarului de Iaşi“, precizând însă că discuţiile nu sunt încă definitive. „Nu s-a definitivat încă nimic, dar s-au făcut mulţi paşi înainte. Momentan, Primăria, prin serviciul cadastral, a constatat despre ce este vorba, care este stadiul lucrărilor actuale, s-a observat faptul că vorbim de patru corpuri de clădire, două finalizate, două nu, şi vor urma demersuri pentru ca cele nerenovate să intre în administrarea Consiliului Judeţean, pentru că dumnealor au mai multe pârghii pentru a obţine finanţarea necesară renovării. Celelalte două rămân în administrarea Universităţii de Arte“, a declarat pr. Cornel Cadar. Prin urmare, în urma unor negocieri îndelungate, după cum au precizat multiple surse pentru „Ziarul de Iaşi“, UAGE a fost de acord să cedeze spaţiile pe care nu a reuşit să le renoveze, aşa cum prevede contractul privind administrarea imobilelor, încheiat cu Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa devine, astfel, un nou om politic ieşean care promite renovarea clădirii Filarmonicii. Acesta a explicat că, odată trecută în administraţia CJ, doreşte să înceapă lucrările din fonduri proprii şi ulterior să folosească fie fonduri naţionale, fie europene, pentru ca lucrările să poată fi finalizate. „Dacă o aveam deja în proceduri şi erau lucrările începute, puteam să obţinem finanţare cum am făcut pentru cea de la Vasile Alecsandri. Modernizarea se poate face pe fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii, dar şi prin fonduri europene sau fonduri proprii. Vom demara, în orice caz, lucrările din fondurile proprii, studii de fezabilitate şi tot ce mai este nevoie“, a declarat Maricel Popa.
Proiectul unei clădiri noi, blocat de universitatea şi liceul de arte
Problema cea mai gravă de la Filarmonică nu ţine însă, în mod ironic, de clădirea veche pe care de zece ani din ce în ce mai mulţi oameni politici promit că o vor renova, ci de clădirea nouă, pe care CJ voia să o construiască pe terenul din curtea Filarmonicii şi pentru care existau deja fonduri necesare şi toate aprobările. Mai puţin cea a vecinilor - Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“. Proiectul a fost propus de mai mulţi ani de Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova“, iar acum a fost preluat spre implementare de către CJ, fiind promisă şi de Liviu Dragnea, conform lui Maricel Popa. „Proiectul cu sala de concerte pe care o vrem într-o clădire nouă în curte este aprobat în integralitate - o singură aprobare, de fapt, lipseşte. Nu mă lasă vecinii - UNAGE şi Liceul de Arte - să construiesc. Am cerut lămuriri, să văd cine nu este de acord să construim în perimetrul acesta care aparţine CJ, deci Filarmonicii“, a declarat Bujor Prelipcean.
Dacă rectorul UNAGE, prof.dr. Atena Elena-Simionescu, a precizat doar că nu cunoaşte suficiente lucruri cu privire la acest proiect pentru a oferi un punct de vedere, directorul colegiului, Gheorghe Gheorghiţă-Vornicu, a confirmat că unitatea şcolară se opune proiectului Filarmonicii. Acesta a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acel spaţiu ar pune în pericol siguranţa copiilor şi le-ar reduce din spaţiul de joacă. „Este vorba de lipsa de spaţiu, ei vor să pună acolo un modul - dar ce facem cu cei care vin, cu toate maşinile... că totuşi suntem profesionişti! Şi aşa intrarea la Filarmonică este pe terenul nostru, dacă mai adăguăm încă 500 de maşini? E compatibilă această chestiune cu existenţa copiilor în curtea şcolii? Trebuie să existe o protecţie a lor. Dar eu cred şi sper din tot sufletul ca acea clădire să se poată renova, aş da tot ajutorul meu pentru asta, este o clădire de patrimoniu. În plus, sala lor este una superbă şi foarte bună, profesional vorbind. Efortul trebuie făcut, şi aşa le rămâne şi un spaţiu de parcare în interior“, a declarat Gheorghe Gheorghiţă-Vornicu. Însă Maricel Popa spune că vrea să ducă la capăt ambele proiecte, şi renovarea noii clădiri, şi consolidarea celei vechi, chiar dacă există împotrivirea UNAGE şi a Colegiului de Artă. „Vrem să facem o clădire nouă pe fonduri europene în curte, care va fi de fapt o sală de concerte, şi vrem să integrăm sala veche cu sala nouă. Vom măsura «la centimetru» dacă există persoane care se opun“, a completat preşedintele CJ.
Cuvinte cheie: + Filarmonica, Iasi, Episcopie Romano Catolica, Consiliul Judetean, Arte, Maricel Popa
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mijlocaşul Tanguy Ndombele a fost împrumutat de Tottenham la Napoli
Doi tineri, găsiţi vinovaţi pentru uciderea unui adolescent de 13 ani, în urmă cu doi ani
Acţionarul majoritar al clubului Southampton a decis să investească şi la Goztepe Izmir
Un mânz deshidratat şi foarte slăbit a fost salvat de poliţiştii de la Protecţia Animalelor
Mathias Fluckiger a fost testat pozitiv şi va absenta de la Campionatul European de Mountain Bike
BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie
Borussia Dortmund neagă că ar negociat pentru transferul lui Cristiano Ronaldo
Bernadette Szocs s-a calificat în sferturi la CE de tenis de masă, la simplu
Bloomberg scrie despre construirea bazei militare NATO de la Cincu
Mai mult de jumătate dintre români cred în existența Iadului. TOP european
FOTO Cazino-ul din Constanța începe să-și arate fața după demararea lucrărilor de modernizare
Șefi de poliție anchetați după ce s-au dus la cumpărături și în vacanțe cu mașina poliției
Un profesor din Rădăuți a declarat venituri de peste 25.000 de euro/ an din meditații
Statul își bate joc de copiii abuzați sexual și întârzie nejustificat reformele legislative (P)
Încă 5 milioane de euro de la buget, după rectificare, pentru partidele politice
În Moldova se poate: vilă de 4,2 milioane de euro deținută de Plahotniuc, pusă sub sechestru
VIDEO Navă cu migranți, depistată în apropiere de Vama Veche
JCI Iași te așteaptă pe 24 august la Seara Antreprenorilor cu Laura Buțurcă
Cinci supermarketuri Lidl din Iași, închise din cauza neregulilor (VIDEO-FOTO)
FOTO Rudel Obreja, extrem de slăbit, eliberat din pușcărie. „Medicul l-a adus la metastaze grad IV”
Începe a noua ediție a Târgului EXCELSIOR pentru ȘCOALĂ la Iași, în Atrium, la Palas Mall (P)
Bacalaureatul se schimbă radical. Ce se întâmplă cu examenul la Limba română
Transportul public din Iași, prelungit în weekend pentru festivalul INIMO
Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3
Doi turiști din Suedia au ajuns la Urgențe după ce au experimentat România. Au mâncat la Botoșani
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Marcel Ciolacu va fi premier din 25 mai 2023. Așa spune Ciucă
UPDATE Tragedie la Cristești: Doi tineri au murit dupa ce au intrat cu motocicleta intr-un TIR
Iaşul este prezent în Champions League şi Conference League!
Daea vrea să acopere România cu rachete antigrindină de 3200 de euro bucata
Noi explozii în Crimeea. Zelenski somează Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie
VIDEO/FOTO 5 victime în CUG după ce un Mercedes a intrat în două mașini
Sărbătoarea diasporei la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi (P)
Alexandru CĂLINESCUReformă? Ce fel de reformă? |
Nicolae TURTUREANUAm fost la Gânju… |
George PLEȘUOm câine |
Codrin Liviu CUȚITARUModernitatea şi postmodernitatea alienării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.