Unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe credite "Prima Casă"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe credite "Prima Casă"

La un credit în monedă naţională de 170.000 de lei pe 25 de ani rata cea mai mică este 1.120 lei, iar cea mai mare de 1.244 lei.

GALERIE
contract-semnat
  • contract-semnat
- +

Programul Prima Casă este zguduit de modificările pe care le-au adus recent în această privinţă reprezentanţii Guvernului. Astfel, acordarea creditelor numai în lei atrage cu sine o serie de schimbări în ceea ce priveşte împrumuturile de la bănci.

Deocamdată, doar cei care şi-au depus dosare înainte de 30 iulie, anul curent mai pot primi credite în euro, dar numai în condiţiile în care banca la care au apelat încă mai are disponibili bani în moneda euro.
 

Ce spune calculatorul


Reporterii de la „Ziarul de Iaşi“ au realizat un experiment pentru a vedea care sunt cele mai bune opţiuni pentru a accesa un credit cât mai avantajos pentru programul Prima Casă. Aşadar, am luat în considerare achiziţia unui imobil în valoare de 175.000 de lei şi un credit de 170.000 de lei pentru o perioadă de 25 de ani. Potrivit unui site care se ocupă doar de furnizarea informaţiilor legate de piaţa imobiliară şi a creditelor, respectiv conso.ro, cel mai indicat pentru ieşeni ar fi să meargă la BRD. Motivul? Accesând aici un credit ca cel menţionat mai sus, un ieşean ar trebui să returneze circa 345.000 de lei, adică cea mai mică sumă de la toate băncile care au credite pentru Programul Prima Casă. Astfel, în fiecare lună, clientul ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 1.120 de lei, o rată care va rămâne fixă până în anul 2038. E drept, ieşeanul va avea de rambursat un sold de aproape două ori mai mare decât banii pe care i-a luat iniţial, însă aceasta este cea mai bună ofertă. De precizat este faptul că unele dintre instituţiie bancare încă mai au pe site-uri calculatoare disponibile pentru cei care vor să-şi calculeze ratele în cazul în care iau un credit. De asemenea, este important şi faptul că până la achitarea întregului credit, clientul putea ajunge la o rată ce nu depăşea cu mult suma de 1000 de lei.
 

„Bine că a mai scăzut dobânda“


Mai apoi, la pol opus se află băncile la care costul total al unui credit de 170.000 de lei poate depăşi cu puţin 370.000 de lei, ceea ce înseamnă că un client va scoate din buzunar în decurs de 25 de ani de aproape 2,2 ori mai mult. În această categorie se încadrează Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR), dar şi Intesa San Paolo. De exemplu, la Raiffeisen Bank rata va fi de 1.202 de lei pe lună, la BCR de 1.203 lei, iar la Intesa San Paolo se va ajunge la o rată lunară de 1.244 de lei, în condiţiile în care la ultima instituţie bancară, cea de-a 300-a rată va fi de 1210 lei. Datele obţinute de pe site-ul Conso.ro sunt contrazise de calculatoarele postate pe site-urile băncilor. De exemplu, la Banca Transilvania un credit în aceleaşi condiţii are prima rată de 1.164 lei şi un cost total de 318.878 lei, mai bun decât la BRD (n.r.-aşa cum au arătat calculele conso.ro). La fel s-a întâmplat şi în cazul Băncii Româneşti unde rata a fost de 1.176 lei, iar costul total estimativ de 299.000 lei.
Reporterii de la „Ziarul de Iaşi“ au contactat şi reprezentantul unei agenţii imobiliare pentru a obţine un punct de vedere despre schimbările apărute în ceea ce priveşte creditele în lei pentru Programul Prima Casă. „Deocamdată nu s-au lucrat toate dosarele pe care le avem pentru a ne crea o părere. Pot să vă spun însă că la creditele în lei, gradul de îndatorare este mai mare faţă de acela ce privea creditele în euro. Acum un ieşean va scoate din buzunar cu circa 100 de euro mai mult, bani pe care ar putea să-i folosească pentru a-şi plăti utilităţile, de  exemplu“, a precizat Carmen Mocanu, cea care se ocupă de credite în cadrul Fidelia Casa.
Ea a continuat, menţionând şi alte aspecte legate de acest subiect. „De asemenea, acum un client poate lua cu circa 30% mai puţini bani faţă de cât putea lua printr-un credit în euro. Este bine deocamdată că a mai scăzut dobânda. Poate aşa se va ajunge la 20% mai puţini bani, faţă de 30%. În ceea ce priveşte avantajele creditelor în lei, consider că singurul atu este acela că nu mai există riscul valutar“, a mai spus Carmen Mocanu.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.