anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe credite "Prima Casă"

La un credit în monedă naţională de 170.000 de lei pe 25 de ani rata cea mai mică este 1.120 lei, iar cea mai mare de 1.244 lei.

GALERIE
contract-semnat
 • contract-semnat
- +

Programul Prima Casă este zguduit de modificările pe care le-au adus recent în această privinţă reprezentanţii Guvernului. Astfel, acordarea creditelor numai în lei atrage cu sine o serie de schimbări în ceea ce priveşte împrumuturile de la bănci.

Deocamdată, doar cei care şi-au depus dosare înainte de 30 iulie, anul curent mai pot primi credite în euro, dar numai în condiţiile în care banca la care au apelat încă mai are disponibili bani în moneda euro.
 

Ce spune calculatorul


Reporterii de la „Ziarul de Iaşi“ au realizat un experiment pentru a vedea care sunt cele mai bune opţiuni pentru a accesa un credit cât mai avantajos pentru programul Prima Casă. Aşadar, am luat în considerare achiziţia unui imobil în valoare de 175.000 de lei şi un credit de 170.000 de lei pentru o perioadă de 25 de ani. Potrivit unui site care se ocupă doar de furnizarea informaţiilor legate de piaţa imobiliară şi a creditelor, respectiv conso.ro, cel mai indicat pentru ieşeni ar fi să meargă la BRD. Motivul? Accesând aici un credit ca cel menţionat mai sus, un ieşean ar trebui să returneze circa 345.000 de lei, adică cea mai mică sumă de la toate băncile care au credite pentru Programul Prima Casă. Astfel, în fiecare lună, clientul ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 1.120 de lei, o rată care va rămâne fixă până în anul 2038. E drept, ieşeanul va avea de rambursat un sold de aproape două ori mai mare decât banii pe care i-a luat iniţial, însă aceasta este cea mai bună ofertă. De precizat este faptul că unele dintre instituţiie bancare încă mai au pe site-uri calculatoare disponibile pentru cei care vor să-şi calculeze ratele în cazul în care iau un credit. De asemenea, este important şi faptul că până la achitarea întregului credit, clientul putea ajunge la o rată ce nu depăşea cu mult suma de 1000 de lei.
 

„Bine că a mai scăzut dobânda“


Mai apoi, la pol opus se află băncile la care costul total al unui credit de 170.000 de lei poate depăşi cu puţin 370.000 de lei, ceea ce înseamnă că un client va scoate din buzunar în decurs de 25 de ani de aproape 2,2 ori mai mult. În această categorie se încadrează Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR), dar şi Intesa San Paolo. De exemplu, la Raiffeisen Bank rata va fi de 1.202 de lei pe lună, la BCR de 1.203 lei, iar la Intesa San Paolo se va ajunge la o rată lunară de 1.244 de lei, în condiţiile în care la ultima instituţie bancară, cea de-a 300-a rată va fi de 1210 lei. Datele obţinute de pe site-ul Conso.ro sunt contrazise de calculatoarele postate pe site-urile băncilor. De exemplu, la Banca Transilvania un credit în aceleaşi condiţii are prima rată de 1.164 lei şi un cost total de 318.878 lei, mai bun decât la BRD (n.r.-aşa cum au arătat calculele conso.ro). La fel s-a întâmplat şi în cazul Băncii Româneşti unde rata a fost de 1.176 lei, iar costul total estimativ de 299.000 lei.
Reporterii de la „Ziarul de Iaşi“ au contactat şi reprezentantul unei agenţii imobiliare pentru a obţine un punct de vedere despre schimbările apărute în ceea ce priveşte creditele în lei pentru Programul Prima Casă. „Deocamdată nu s-au lucrat toate dosarele pe care le avem pentru a ne crea o părere. Pot să vă spun însă că la creditele în lei, gradul de îndatorare este mai mare faţă de acela ce privea creditele în euro. Acum un ieşean va scoate din buzunar cu circa 100 de euro mai mult, bani pe care ar putea să-i folosească pentru a-şi plăti utilităţile, de  exemplu“, a precizat Carmen Mocanu, cea care se ocupă de credite în cadrul Fidelia Casa.
Ea a continuat, menţionând şi alte aspecte legate de acest subiect. „De asemenea, acum un client poate lua cu circa 30% mai puţini bani faţă de cât putea lua printr-un credit în euro. Este bine deocamdată că a mai scăzut dobânda. Poate aşa se va ajunge la 20% mai puţini bani, faţă de 30%. În ceea ce priveşte avantajele creditelor în lei, consider că singurul atu este acela că nu mai există riscul valutar“, a mai spus Carmen Mocanu.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.