Unde vă este bunăstarea promisă, mari lideri ai Iașului? (P)

joi, 16 mai 2024, 11:00
4 MIN
 Unde vă este bunăstarea promisă, mari lideri ai Iașului? (P)

Unde e bunăstarea? Care e performanța conducătorilor Iașului, al căror discurs e triumfalist? Județul Iași este pe locul 16 în România la PIB/cap de locuitor. Suntem un județ de nivel mediu în România, nicidecum de top.

Avem 35 de ani cu niște conducători care țin această regiune într-o sărăcie pronunțată și nu se lasă duși orice ai face. Regiunea Nord-Est rămâne cea mai săracă din România și din toată Uniunea Europeană.

Dumitru Buzatu a condus 33 de ani Vasluiul deși este cel mai sărac județ din România. Suceava are abia al 39-lea PIB/capita din România, este uluitor, iar Gheroghe Flutur conduce acest județ de 16 ani și mai vrea încă patru ani. În spatele Sucevei, ca PIB/cap de locuitor mai sunt doar Vaslui, Botoșani (tot din Moldova) și Călărași. Deci după 35 de ani, Suceava este al patrulea cel mai sărac județ din România, deși are un potențial uriaș. Iar lumea nu vrea nicio schimbare.

Județul Neamț are un PIB/capita de 10.300 de euro, este pe locul 36 în România, dar a avut doi mari conducători în ultimii 20 de ani: Gheorghe Ștefan, 10 ani, care s-a dus la pușcărie, și Ionel Arsene, tot 10 ani, care a fugit din țară și trebuie să se ducă tot la pușcărie. N-o fi nicio legătură între sărăcia din Neamț și pedepsele cu pușcăria ale celor doi baroni care au controlat județul din 2000 până în prezent?
Botoșani are penultimul PIB/capita din România, e depășit chiar și de Călărași, dar are în fruntea sa o femeie fără studii și care face politică la vârf de 25 de ani! La Botoșani primarul plantează flori pe bulevarde în cinstea amantei pe care o angajează în Primărie, iar la Spitalul Județean o mamă însărcinată moare fără tratament, iar noua conducere numită în urma scandalului este la rândul ei arestată pentru că lua șpagă la angajări.,

La Iași avem un PIB de 13.300 euro/cap de locuitor, suntem locul 16 în România, deși Chirica și Alexe vorbesc de parcă am fi în topul elitelor la nivel național. Contraperformanța este uriașă, ne depășesc toate județele bogate din Ardeal, dar sunt în fața noastră nu doar Cluj, Bihor, Timiș și Brașov, ci și Vâlcea, Argeș, Alba, Gorj, Arad și Sibiu și mulți alții.

Iașul e sub media națională, de 16.500 de euro/cap de locuitor. La Iași se trăiește mai prost decât nivelul mediu din România.

Mai mult, dinamica dezvoltării Iașului în ultimii 10 ani a fost foarte proastă: județul este abia al 13-lea din România la creșterea PIB/cap de locuitor din 2013 până în 2023. Sunt alte 12 județe din România care au o viteză de dezvoltare mai mare. Dar pretențiile lui Chirica, primar în ultimii 10 ani, sunt de campion național. Este cel mult campion al demagogiei. Dosarele sale penale sunt tot cu ce ne-am ales în acești 10 ani. Noi stagnăm, el se îmbogățește.

Nivelul de trai din Iași ne plasează pe un loc mediocru. Regiunea condusă de aceiași baroni este cea mai săracă din România. PIB-ul la Iași este de 13.300 de euro/locuitor, iar media în Uniunea Europeană este de 35.500 de euro. La Iași se trăiește de trei ori mai prost decât media europeană.

Suntem săraci pentru votăm aceiași baroni corupți și nemiloși. Oamenii din Iași și din restul Moldovei duc o viață chinuită pentru că nu avem infrastructură, pentru că stăm în genunchi în fața liderilor de la București și din Ardeal, pentru că ne ocolesc investițiile directe și pentru că nu avem locuri de muncă. Familiile își iau lumea în cap și părăsesc locurile natale pentru a supraviețui.

Avem cei mai penali conducători din țară, toți ajung să umple sălile de judecată și pușcăriile și vin tartorii de la București să ne învețe în sărăcia noastră din Iași cum să-i votăm tot pe dânșii. Suntem săraci pentru că ne lăsăm călcați în picioare.

Cifrele reale ne trezesc la realitate. Ieșenii trebuie să schimbe această istorie nefastă. Nu mai putem sta încă 30 de ani să fim al 16-lea județ din România. Primele 6 județe din România ca putere economică sunt din Ardeal și ne dictează în Moldova să-i alegem pe corupții pe care ei îi țin sub control. Ieșenii trebuie să voteze lideri care nu au stăpâni la București. Lideri care se bat pentru Iași. Lideri care nu au nimic de datorat unor șefi din afara orașului. Lideri care să-i de guler pe cei care ne tratează ca pe niște slugi. Eu nu sunt sub comanda nimănui. Eu spun oricărui Guvern ce vrem să avem la Iași: egalitate în împărțirea banilor europeni, egalitate în împărțirea banilor pentru investițiile publice, egalitate în fața legii.

Marius BODEA
Senator USR

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii