
Unde vor fi cele 9 ieșiri de pe A8 în județul Iași? Încheierea alegerilor a „înfundat” Autostrada Unirii: tot mai scumpă și mai amânată

Odată trecut primul pachet de alegeri, proiectul A8 a încetinit și mai mult. Cu excepția asociațiilor pro-autostradă, nicio reacție, de niciun fel, din partea șefilor proaspăt realeși ai administrației locale (Consiliu Județean, Primăria Iași) sau a politicienilor, cu toții dispăruți brusc imediat după închiderea urnelor.
Cu o întârziere de doi ani, proiectantul Consitrans SRL – cel angajat la sfârșitul primăverii 2021 de CNAIR să actualizeze studiul de fezabilitate pentru tronsonul ieșean de autostradă al A8 (93,27 km) și să realizeze proiectul tehnic – se apropie de finalul primei părți a contractului. Zilele trecute a fost depus la Agenția ieșeană de Protecție a Mediului dosarul pentru obținerea acordului în acest sens, dezbaterile publice urmând să se țină pe 16 și 17 iulie la Iași și Pașcani. Dacă nu vor fi și alte surprize, acordul de mediu și, implicit, finalizarea studiului de fezabilitate vor veni în august, adică la o lună după termenul la care toată documentația trebuia să fie gata. Între timp, a apărut ideea renunțării la proiectul tehnic în contractul actual cu Consitrans, pentru ca o viitoare licitație să includă proiectarea și execuția – așa cum au fost scoase la licitație toate celelalte segmente de autostradă.
Unde vor fi nodurile de descărcare a traficului pe A8
Așa cum am mai relatat, cei 93,27 km ai A8 în Iași sunt împărțiți în 4 tronsoane: Moțca/DN2-Tg. Frumos/DN28B (31,5 km), Tg. Frumos-Lețcani/DN28 (28,65 km), Lețcani-DN24 (17,7 km), respectiv legătura DN 24-podul peste Prut de la Golăiești/Ungheni (15,5 km). Pe toată această distanță sunt revăzute 9 noduri rutiere, 14 tunele cu lungimi cuprinse între 120 și 1140 m, 48 de poduri și 49 de podețe, două viaducte, precum și facilitățile obișnuite – centre de întreținere, parcări etc.
Potrivit documentului depus de proiectant la APM Iași, nodurile rutiere (descărcări de trafic) vor fi la:
- Moțca (DN2/E85),
- Stolniceni-Prăjescu/Pașcani (DJ208 Mircești-Pașcani-Lespezi), chiar lângă intersecția („turbionul”) cu A7 – și acest considerat tot nod. De remarcat că, în continuare, proiectantul prevede un viaduct înalt de 50 de metri peste calea ferată. Mai mult, atunci când șantierul autostrăzii va ajunge în această zonă, respectiv la sud de localitatea Costești, traficul pe DN 28A (spre Pașcani) va fi deviat.
- Tg. Frumos, în nordul orașului, cu descărcare în DN 28B,
- Podu Iloaiei, punct comun pe DN 28 cu o viitoare centură ocolitoare a acestei localități ce ar urma să fie construită pe la sud,
- Lețcani Vest, punct comun cu DN 28 și cu legătura spre Centura Iași Sud/ rondul de la Uricani,
6-7. între Breazu și Horlești (comuna Rediu), pe DJ 282. Analiza multicriterială atașată dosarului pentru acordul de mediu prezintă toate cele cinci variante inițiale de traseu dintre Lețcani și capătul de la Prut, înainte să se oprească la „varianta albastră”, care ocolește pe la nord localitățile Vânători și Vulturi (Popricani), cu un nod spre DN 24 la ieșirea din ultima localitate.
- drumul de legătură cu Aeroportul Iași și Spitalul Regional de Urgență, care ar urma să pornească dintr-un punct situat la nord de localitatea Rediu Aldei.
- în nordul localității Golăiești, la câțiva km de Prut, un alt nod va face legătura cu DJ 249, aici fiind și capătul Variantei Iași Est (spre Vaslui), proiect a cărui documentație tehnică înaintează foarte lent.
Trafic mare, dar nimic concret la orizont
Documentația depusă la APM precizează că cel mai dens trafic este între municipiul Iași și Tg. Frumos, cu vârfuri în acest din urmă oraș, mai precis între rondul cu DN 28B (drumul spre Hârlău-Botoșani) și intersecția cu DN 28A (drumul spre Ruginoasa-Pașcani-Moțca) și între intersecția cu DN 28D/ Centura Iași Sud (ieșirea din municipiul Iași) și Lețcani – peste 25 de mii de autovehicule/zi.
CITESTE SI: Încă un lot montan din A8 în licitație. Mai sunt bani pentru celelalte?
De remarcat că, pentru pasajul care ar urma să fie construit în zona intersecției cu Centura Iași Sud, documentația de proiect indica un trafic aproape dublu, 46 de mii de autovehicule/zi. Explicația ar putea fi faptul că prima „numărătoare” a mașinilor din trafic s-a făcut în anul pandemic 2020.
Mai târziu și mai scump
Cât privește costul realizării Autostrăzii Unirii în județul Iași, ultima cotație vine de la Gabriel Budescu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere: 23,8 miliarde de lei, aproape 4,8 miliarde de euro. Nu e clar dacă acest cost conține și TVA. Chiar și așa, este mult mai mare decât cel avansat anul trecut de Cătălin Urtoi, pe atunci interimar la șefia CNIR: 3,5 miliarde de euro.
Așa cum afirmă toată lumea, finanțarea vine din Programul Transport, care a pornit de la un total de 9,6 miliarde de euro (4,6 miliarde fonduri europene și 5 miliarde de la bugetul național). Ziarul de Iași a relatat că programul e „arvunit” deja în proporție de peste 50 la sută. Rămâne de văzut pe unde – și mai ales dacă – Guvernul României va scoate cămașa ca să acopere costurile A8.
„Timpul lucrează împotriva Moldovei”
Între timp, mersul proiectului Autostrăzii Unirii încetinește tot mai mult. Pe sectorul montan, pe capete – Moțca-Tg. Neamț/Leghin și Tg. Mureș-Miercurea Nirajului – încă nu se lucrează nicăieri în teren, ci doar la proiectele tehnice. Cele două loturi în continuarea capetelor, Miercurea Nirajului-Sărățeni/Sovata și Leghin-Pipirig, singurele scoase la licitație, au termenele de depunere a ofertelor prelungite din nou. Dacă, inițial, a fost luna mai, acum termenul de înscriere la licitații este iulie.
CITESTE SI: Proiectul A8 a ajuns „bătaia de joc a Guvernului Ciolacu/Ciucă”
Adrian Covăsnianu, de la „Moldova Vrea Autostradă”, fost ministru secretar de stat la Transporturi, pune această nouă amânare pe seama „nenumăratelor clarificări solicitate de antreprenorii interesați”: „Cu un studiu de fezabilitate precar și antreprenori interesați destul de prudenți, sectorul montan al A8 este implementat cu frâna de mână trasă, cele două loturi având întârzieri notabile, iar restul de patru loturi sunt așteptate a fi lansate în licitație încă din aprilie”, menționează el.
Adrian Covăsnianu se referă la cele patru segmente rămase pe sectorul montan, despre care ministrul Transporturilor a promis înainte de alegerile din 9 iunie că vor fi scoase la licitație până la sfârșitul acestui an. Sfârșitul anului viitor este, potrivit promisiunilor aceluiași ministru, termenul de inițiere a licitației pentru Moțca-Iași-Prut. „Timpul lucrează împotriva Moldovei”, avertizează Covăsnianu. Cât privește podul peste Prut, și acest obiectiv este în fază de amânare – cea a nominalizării câștigătorului, moment anunțat de cei de la CNAIR pentru luna trecută.
Publicitate și alte recomandări video