Unele companii ieşene au acordat prime de Crăciun salariaţilor chiar dacă au suferit din cauza pandemiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Unele companii ieşene au acordat prime de Crăciun salariaţilor chiar dacă au suferit din cauza pandemiei

GALERIE
prime Craciun
  • prime Craciun
- +

u “In actualul context, cu restrângerea relaţionărilor sociale şi cu incertitudinile privind situaţia economică din 2021, efectul lor asupra tonusului emoţional al angajaţilor urmează să fie mai pregnant”, consideră specialiştii ieşeni în management.

 

Chiar dacă afacerile s-au aflat în anul 2020 sub semnul pandemiei, mare parte dintre administratorii companiilor locale cu care „Ziarul de Iaşi” a discutat au arătat că salariaţii lor au fost sau vor fi recompensaţi la final de an cu prime, tichete cadou sau cu produse de sezon. Companiile care au decis să ofere personalului prime de Crăciun acordă bonusuri cuprinse între 150 de lei şi jumătate din salariu. Marian Berdan, fondatorul Electra - cea mai importantă companie românească producătoare de interfoane, şi Dorin Cristea, coproprietarul firmei IT RomSoft, se află printre angajatorii care profită de sărbătoarea Crăciunului pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de salariaţii lor, după un an în care au muncit sub impactul crizei provocate de noul coronavirus.

La Electra sunt aproximativ 180 de angajaţi, iar la RomSoft aproape 100. Există însă şi firme locale care au fost afectate atât de sever de pandemia de Covid-19, cum sunt cele din industria HoReCa, încât proprietarii au spus că vor renunţa anul acesta la recompensele acordate angajaţilor, mai ales că şi anul 2021 se anunţă a fi unul la fel de dificil. Constantin Rădeanu, administratorul restaurantului La Castel, spre exemplu, spune că nu mai dispune de resurse financiare ca în anii trecuţi şi, drept urmare, nu îşi va răsplăti echipa în prag de sărbători, după un an în care a încercat să îşi ţină afacerea pe linia de plutire. În prezent, cei aproximativ 60 de angajaţi ai restaurantului se află în şomaj tehnic. După sociologul Nicu Gavriluţă, prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, specialist în domeniul managementului, primele de sărbători pot aduce multă bucurie în rândul angajaţilor, mai ales în aceste vremuri dominate de incertitudine.

„Oferite în luna decembrie, bonusurile sunt o ipostază a cadourilor. Trebuie oferite sincer, dezinteresat şi discret. Doar aşa darul îşi păstrează substanţă creştină. Bonusurile sunt şi o formă de premiere a excelenţei. Din punctul meu de vedere, ele ar trebui oferite diferenţiat, în funcţie de performanţe. În acest timp dificil, bântuit de «Pan-demonul Covid-19», bonusurile au şi o valoare psihologică şi socială incontestabile. Oamenii simt că nu sunt singuri, uitaţi şi abandonaţi în voia sorţii. O bucurie reală în prag de sărbători este realmente reconfortantă şi stimulativă", a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Din perspectiva conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian, deşi primele de sărbători sunt stimulente salariale acordate de angajatori fără conexiune cu performanţa individuală, puterea financiară de a le oferi este un subtil semnal de siguranţă a postului şi de bună conducere pe care firma îl transmite angajaţilor. „În actualul context, cu restrângerea relaţionărilor sociale şi cu incertitudinile privind situaţia economică din 2021, efectul lor asupra tonusului emoţional al angajaţilor urmează să fie mai pregnant decât în anii trecuţi: mai mare bucuria de a le primi, mai mare deprimarea de a nu le primi. În domeniile puternic lovite de restricţiile anti-pandemice, neacordarea lor va înseamna o confirmare a prelungirii şi în anul viitor a problemelor firmei, adâugând o angoasă suplimentară pentru angajaţii care au avut parte de un an stresant, cu plecarea unor colegi şi cu punerea sub semnul întrebării a propriului job. În firmele care le vor acorda, ele vor fi dătătoare de speranţă pentru continuarea fără mari incertitudini a activităţii în anul care vine”, a transmis conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian pentru „Ziarul de Iaşi”.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.