Unele companii ieşene au acordat prime de Crăciun salariaţilor chiar dacă au suferit din cauza pandemiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Unele companii ieşene au acordat prime de Crăciun salariaţilor chiar dacă au suferit din cauza pandemiei

GALERIE
prime Craciun
  • prime Craciun
- +

u “In actualul context, cu restrângerea relaţionărilor sociale şi cu incertitudinile privind situaţia economică din 2021, efectul lor asupra tonusului emoţional al angajaţilor urmează să fie mai pregnant”, consideră specialiştii ieşeni în management.

 

Chiar dacă afacerile s-au aflat în anul 2020 sub semnul pandemiei, mare parte dintre administratorii companiilor locale cu care „Ziarul de Iaşi” a discutat au arătat că salariaţii lor au fost sau vor fi recompensaţi la final de an cu prime, tichete cadou sau cu produse de sezon. Companiile care au decis să ofere personalului prime de Crăciun acordă bonusuri cuprinse între 150 de lei şi jumătate din salariu. Marian Berdan, fondatorul Electra - cea mai importantă companie românească producătoare de interfoane, şi Dorin Cristea, coproprietarul firmei IT RomSoft, se află printre angajatorii care profită de sărbătoarea Crăciunului pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de salariaţii lor, după un an în care au muncit sub impactul crizei provocate de noul coronavirus.

La Electra sunt aproximativ 180 de angajaţi, iar la RomSoft aproape 100. Există însă şi firme locale care au fost afectate atât de sever de pandemia de Covid-19, cum sunt cele din industria HoReCa, încât proprietarii au spus că vor renunţa anul acesta la recompensele acordate angajaţilor, mai ales că şi anul 2021 se anunţă a fi unul la fel de dificil. Constantin Rădeanu, administratorul restaurantului La Castel, spre exemplu, spune că nu mai dispune de resurse financiare ca în anii trecuţi şi, drept urmare, nu îşi va răsplăti echipa în prag de sărbători, după un an în care a încercat să îşi ţină afacerea pe linia de plutire. În prezent, cei aproximativ 60 de angajaţi ai restaurantului se află în şomaj tehnic. După sociologul Nicu Gavriluţă, prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, specialist în domeniul managementului, primele de sărbători pot aduce multă bucurie în rândul angajaţilor, mai ales în aceste vremuri dominate de incertitudine.

„Oferite în luna decembrie, bonusurile sunt o ipostază a cadourilor. Trebuie oferite sincer, dezinteresat şi discret. Doar aşa darul îşi păstrează substanţă creştină. Bonusurile sunt şi o formă de premiere a excelenţei. Din punctul meu de vedere, ele ar trebui oferite diferenţiat, în funcţie de performanţe. În acest timp dificil, bântuit de «Pan-demonul Covid-19», bonusurile au şi o valoare psihologică şi socială incontestabile. Oamenii simt că nu sunt singuri, uitaţi şi abandonaţi în voia sorţii. O bucurie reală în prag de sărbători este realmente reconfortantă şi stimulativă", a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Din perspectiva conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian, deşi primele de sărbători sunt stimulente salariale acordate de angajatori fără conexiune cu performanţa individuală, puterea financiară de a le oferi este un subtil semnal de siguranţă a postului şi de bună conducere pe care firma îl transmite angajaţilor. „În actualul context, cu restrângerea relaţionărilor sociale şi cu incertitudinile privind situaţia economică din 2021, efectul lor asupra tonusului emoţional al angajaţilor urmează să fie mai pregnant decât în anii trecuţi: mai mare bucuria de a le primi, mai mare deprimarea de a nu le primi. În domeniile puternic lovite de restricţiile anti-pandemice, neacordarea lor va înseamna o confirmare a prelungirii şi în anul viitor a problemelor firmei, adâugând o angoasă suplimentară pentru angajaţii care au avut parte de un an stresant, cu plecarea unor colegi şi cu punerea sub semnul întrebării a propriului job. În firmele care le vor acorda, ele vor fi dătătoare de speranţă pentru continuarea fără mari incertitudini a activităţii în anul care vine”, a transmis conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian pentru „Ziarul de Iaşi”.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.