Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avem 55 de cazuri în judeţ, din care 16 cazuri într-un singur sat

UNICEF se implică în lupta cu epidemia de rujeolă de la Iaşi

GALERIE
ror-rujeola
  • ror-rujeola
- +

Mai multe instituţii şi foruri internaţionale susţin campania de vaccinare ROR (Rujeolă, Oreion, Rubeolă) demarată în toate judeţele ţării. Rata de vaccinare la Iaşi este de 67%, recomandările OMS fiind de minim 95%. În judeţ din decembrie până acum s-au înregistrat 55 de cazuri de rujeolă, dar nici un deces u în ţară 32 de copii infectaţi au murit.

Copiii nevaccinaţi din judeţ vor fi imunizaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Ministerul Sănătăţii (MS), prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP), începe o campanie amplă de vaccinare a copiilor care nu au primit la timp dozele de vaccin ROR. Potrivit specialiştilor, copiii trebuie să fie vaccinaţi cu o doză de ROR la împlinirea vârstei de un an şi cu a doua doză la împlinirea vârstei de cinci ani. În contextul epidemiei de rujeolă care a început în februarie 2016, MS şi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicină de Familie şi ai UNICEF au elaborat un plan de măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Copiii cu vârsta de 9 - 11 luni vor primi o doză de vaccin ROR suplimentară, urmând ca la împlinirea vârstei de 12 luni să fie vaccinaţi cu încă o doză de ROR, conform calendarului din programul naţional. Copiii restanţieri, din grupa de vârstă 1-4 ani cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi o doză de vaccin ROR. Copiii restanţieri din grupa de vârstă 5-9 ani, cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi două doze de vaccin ROR, cu păstrarea unui interval minim de 28 de zile între acestea, iar cei cu o doză de vaccin în antecedente, vor primi cea de-a doua doză“, se arată într-un comunicat al DSP.

Situaţia din judeţul Iaşi
 

În judeţul Iaşi, din decembrie 2016 până în august 2017, s-au înregistrat 55 de cazuri de rujeolă. Potrivit DSP, pacienţii diagnosticaţi provin din 21 de localităţi ieşene, cele mai multe cazuri fiind raportate în satul Criveşti, comuna Vânători, (16 cazuri), în satul Crucea, comuna Lungani (7 cazuri) şi în municipiul Iaşi (6 cazuri). Rata de vaccinare cu ROR în judeţ este de 67%, în timp ce rata recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%, indiferent de tipul de vaccin. „Rata recomandată de OMS este idealul, perfecţiunea. O rată de vaccinare între 80 şi 95% este foarte bună, şi de cele mai multe ori cea mai întâlnită. Ce este sub 80% înseamnă nişte goluri ale căror efecte se văd în timp - de exemplu, epidemiile. La o rată de vaccinare de 67% înseamnă că 1 din 3 copii nu a fost prins în programul naţional de vaccinare şi că nu a fost vaccinat. Ceea ce nu este deloc în regulă“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. În prezent, DSP precizează că a distribuit medicilor de familie din judeţ întreaga cantitate de vaccin solicitată, conform catagrafiilor pe care le-au realizat.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în contextul epidemiei actuale de rujeolă au fost confirmate 8.455 de îmbolnăviri, 8.059 de cazuri fiind înregistrate la persoane nevaccinate. În ultimul an, 32 de persoane diagnosticate cu rujeolă au decedat. Specialiştii MS mai subliniază că rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli contagioase care pot determina complicaţii severe, precum bronhopneumonie, meningita, encefalita, pancreatita, pierderea sarcinii, iar in unele cazuri chiar decesul. În plus, rubeola apărută în primul trimestru de sarcină poate determina malformaţii grave, cardiace, oculare, auditive, la nou-născut. „Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinând apariţia de anticorpi specifici împotriva celor trei boli, care asigură protecţia persoanelor vaccinate“, conchide DSP. Potrivit medicilor, rujeola poate cauza infecţii ale urechii, diaree, bronşite, convulsii, leziuni cerebrale. Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum şi surzenie temporară, pierderea sarcinii sau pancreatită. Rubeola poate cauza artrită şi encefalită.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri