Unii pensionari pot aștepta mai multe luni până vor primi pensia recalculată. Explicațiile șefei Casei de Pensii Iași

sâmbătă, 28 septembrie 2024, 03:20
3 MIN
 Unii pensionari pot aștepta mai multe luni până vor primi pensia recalculată. Explicațiile șefei Casei de Pensii Iași

Pensionarii care vor să li se recalculeze pensia trebuie să acorde o mare atenție documentelor pe care le depun la casa de pensii.

Conform noii Legi nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, dacă documente precum cererea de recalculare a pensiei sau adeverința de venit nu sunt corecte, termenul de soluționare a cererii, care în mod normal este de 45 de zile, se poate extinde până la 75 de zile. Acest lucru înseamnă că, în loc să primească banii mai devreme, pensionarii ar putea aștepta cel puțin două luni pentru a beneficia de eventualele majorări la pensie.

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, a explicat: „Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a precizat șefa CJP Iași.

 

În prezent, pensiile se recalculează la cerere doar o dată într-un an calendaristic

Potrivit art. 94 alin. 5 din Legea 360/2023, pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

De exemplu, pensionarii care continuă să lucreze pot solicita recalcularea pensiei, însă este important de reținut că noua lege prevede că recalcularea se poate face acum doar o dată pe an calendaristic. Până la 1 septembrie 2024, când a intrat în vigoare Legea 360/2023, pensionarii aveau posibilitatea să ceară recalcularea pensiei de mai multe ori pe an, practică ce le permitea ajustarea pensiei în funcție de veniturile suplimentare obținute.

„Dacă un pensionar lucra două sau trei luni, se putea duce la casa de pensii să ceară o recalculare a pensiei, iar lucra și tot așa, putea cere recalcularea pensiei și de cinci ori într-un an. Acum se face doar o dată într-un an calendaristic”, a explicat Maria Andronache.

 

Mare atenție la documentele depuse la casa de pensii!

Asta înseamnă că pensionarii care doresc să beneficieze de o pensie recalculată trebuie să se asigure că depun documentele corect și complet, având în vedere că nu vor mai putea solicita recalcularea decât după un an. Spre exemplu, dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (cum ar fi prime, al 13-lea salariu, sporuri), în situația în care au fost obținute înainte de aprilie 2001, se valorifică numai dacă sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în Anexa 6 la lege. În cazul în care adeverințele nu respectă acest model, există posibilitatea să apară întârzieri în soluționarea cererii, pentru că documentele vor trebui refăcute.

Zilele trecute, directoarea CJP Iași anunța că la instituție s-au înregistrat până acum în jur de 1.900 de sesizări legate de recalcularea pensiilor. Maria Andronache susține însă că majoritatea recalculărilor au fost făcute corect, dar mulți pensionari rămân nemulțumiți, chiar dacă au primit creșteri la pensie.

 

Punctele de stabilitate nu se acordă dacă se obține și pensie, și salariu

O mare parte din aceste nemulțumiri vin din faptul că nu s-a înțeles corect cum funcționează recalcularea pentru pensionarii care continuă să lucreze, a precizat șefa CJP Iași.

„Pentru perioada lucrată după pensionare se cere recalcularea în mod obișnuit, persoana primește puncte suplimentare pentru perioada adăugată, dar nu intră și la punctele de stabilitate. Trebuie să ținem cont că persoanele care lucrează după pensionare sunt deja persoane care au stagii mari de cotizare realizate, iar această perioadă lucrată le-ar aduce ca bonus un punct, căci așa spune Legea 360/2023, peste 35 de ani se acordă un punct de stabilitate, dar nu se acordă pentru perioada de cumul”, a explicat Maria Andronache.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii