anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Crochiuri economice

Unii se pregătesc de război, alții scriu cărți (economice)

GALERIE
carte economica
 • carte economica
- +

E aproape de necrezut să constați că cei care au fondat știința economică, clasici și neoclasici, au spus, temeinic, tot ceea ce trebuia spus despre dezvoltare. Și că, după ei, nimeni n-a inventat roata. (…)Marii contemporani, unii cu premiul Nobel, n-au făcut, pe problemele analizate de către predecesorii lor, decât să updateze sau șlefuiască. N-au adus însă noutăți. Așadar, ca și în literatură, clasicii economiei trebuie citiți și recitiți mereu.

 

Nu există nici o șansă ca universitarii ieșeni Ion Pohoață, Delia Diaconașu și Vladimir Crupenschi să intre în rândul îmbogățiților din război. Și dacă acesta va fi, și dacă nu va fi, câștigul lor e în altă parte. E într-o carte care le va aduce lor recunoaștere universală iar cititorilor informații și cunoștințe absolut necesare pe un subiect care le definește în mod fundamental existența. Vorbim de tema dezvoltării sustenabile, preocupare cvasi-cotidiană, nu lux ci absolută necesitate în a o contacta. Și vorbim de cartea The Sustainable Development Theory: A Critical Approach, ieșită în două volume. Primul volum, cu subtitlul The Discourse of the Founders.

Al doilea, subintitulat When Certainties Become Doubts. Ambele apărute la prestigioasa editură Palgrave Macmillan din Londra. Respectând exigențele cunoscutei edituri, autorii au făcut și elitism dar și popularizare. În cele două volume afli totul sau aproape totul despre dezvoltare și ingredientele ei: cine o amorsează și în profitul cui se produce.

Mai întâi suntem lămuriți cu noțiunile. Un întreg capitol explică care e sensul cuvintelor cheie la care se face apel pentru a vorbi aceeași limbă. Intrați în perimetrul analizei, facem cunoștință cu locurile și factorii care însoțesc dezvoltarea, pe numele ei la zi, sustenabilă: diviziunea naturală a muncii, faptul că nu plecăm egali și nu rămânem egali; armonia și mult visata egalitate; de ce este important să respectăm regulile; problema ajutorului pentru săraci și a rolului femeii în producerea de bogăție; importanța concurenței ca o bătălie între mulți și relativ egali; de ce monopolurile nu sunt de dorit; ce presupune startul unei afaceri; etc. Toate acestea pe fondul necesității asigurării păcii sociale și a echilibrului ecologic.

E aproape de necrezut să constați că cei care au fondat știința economică, clasici și neoclasici, au spus, temeinic, tot ceea ce trebuia spus despre dezvoltare. Și că, după ei, nimeni n-a inventat roata. De acest lucru aflăm în volumul al doilea. Aflăm că marii contemporani, unii cu premiul Nobel, n-au făcut, pe problemele analizate de către predecesorii lor, decât să updateze sau șlefuiască. N-au adus însă noutăți. Concluzia? Ca și în literatură, clasicii economiei trebuie citiți și recitiți mereu. Pentru că, de aceea se numesc clasici: în propozițiile lor, scrise cu sute de ani în urmă, își găsesc explicație și sens realități care se produc sub ochii noștri. Veți constata singuri lecturând această carte.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.