anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Declaraţie de presă

Unitatea națională nu se vede și în dezvoltarea regională

GALERIE
OpreaPoza
  • OpreaPoza
- +

Iașul are tot dreptul să se bucure de toată atenția, care se manifestă, din păcate, doar pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. De fapt, nu este o tresărire de orgoliu, ci dorința ca rolul jucat în înfăptuirea idealului de unitate națională să fie recunoscut. Dacă Iașul a cedat totul la 1859, astăzi nici măcar nu mai este sigur de capitalul simbolic pe care îl mai are.

Bătălia dintre „centru“ și „provincie“ capătă conotații noi în zilele noastre, în lipsa unui plan de dezvoltare coerent a tuturor regiunilor istorice ale României. Cetățenii își doresc depășirea vorbelor goale, a discursurilor pline de promisiuni fără acoperire. În România se vorbește foarte mult despre regionalizare, dar, dincolo de câteva lupte subterane pe găzduirea instituțiilor descentralizate, nu pare să apară la orizont un proiect coerent al Moldovei asupra căruia să se pună de acord toți cei din Nord-Est.

În 2013, când Liviu Dragnea propovăduia, prin întâlniri publice, proiectul său de regionalizare, în mintea baronilor locali pesediști au încolțit „voievodatele“ și funcțiile pe care ar urma să și le împartă în urma noilor structuri create. Nici astăzi lucrurile nu stau diferit. Astfel, la nivelul discursului public, mai-marii băcăuani se contrează cu mai-marii ieșeni în privința autostrăzilor de pe hârtie: care să fie începută mai repede – Iași-Tg. Mureș sau Bacău-Brașov? Administrațiile locale nu colaborează între ele, fiind pe picior de competiție și nu de colaborare pentru punerea în practică a unor proiecte care să facă traiul mai bun în această parte de țară.

Așadar, dincolo de simbolistică și declarațiile de intenție, cu toții avem datoria să ne întrebăm autocritic dacă suntem capabili de colaborare și de depășirea intereselor locale imediate. Să spunem deschis că de lipsa de unitate a aleșilor moldoveni au profitat din plin toate guvernările de până acum, pentru că la București nu s-a simțit niciodată o presiune reală pentru a da curs proiectelor cu adevărat importante pentru Moldova.

Iată de ce 24 ianuarie 2019 ar trebui să ne determine să fim realiști și mai hotărâți în apărarea intereselor regionale.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.