anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Declaraţie de presă

Unitatea națională nu se vede și în dezvoltarea regională

GALERIE
OpreaPoza
 • OpreaPoza
- +

Iașul are tot dreptul să se bucure de toată atenția, care se manifestă, din păcate, doar pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. De fapt, nu este o tresărire de orgoliu, ci dorința ca rolul jucat în înfăptuirea idealului de unitate națională să fie recunoscut. Dacă Iașul a cedat totul la 1859, astăzi nici măcar nu mai este sigur de capitalul simbolic pe care îl mai are.

Bătălia dintre „centru“ și „provincie“ capătă conotații noi în zilele noastre, în lipsa unui plan de dezvoltare coerent a tuturor regiunilor istorice ale României. Cetățenii își doresc depășirea vorbelor goale, a discursurilor pline de promisiuni fără acoperire. În România se vorbește foarte mult despre regionalizare, dar, dincolo de câteva lupte subterane pe găzduirea instituțiilor descentralizate, nu pare să apară la orizont un proiect coerent al Moldovei asupra căruia să se pună de acord toți cei din Nord-Est.

În 2013, când Liviu Dragnea propovăduia, prin întâlniri publice, proiectul său de regionalizare, în mintea baronilor locali pesediști au încolțit „voievodatele“ și funcțiile pe care ar urma să și le împartă în urma noilor structuri create. Nici astăzi lucrurile nu stau diferit. Astfel, la nivelul discursului public, mai-marii băcăuani se contrează cu mai-marii ieșeni în privința autostrăzilor de pe hârtie: care să fie începută mai repede – Iași-Tg. Mureș sau Bacău-Brașov? Administrațiile locale nu colaborează între ele, fiind pe picior de competiție și nu de colaborare pentru punerea în practică a unor proiecte care să facă traiul mai bun în această parte de țară.

Așadar, dincolo de simbolistică și declarațiile de intenție, cu toții avem datoria să ne întrebăm autocritic dacă suntem capabili de colaborare și de depășirea intereselor locale imediate. Să spunem deschis că de lipsa de unitate a aleșilor moldoveni au profitat din plin toate guvernările de până acum, pentru că la București nu s-a simțit niciodată o presiune reală pentru a da curs proiectelor cu adevărat importante pentru Moldova.

Iată de ce 24 ianuarie 2019 ar trebui să ne determine să fim realiști și mai hotărâți în apărarea intereselor regionale.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.