anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

Reuniunea la vârf Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, programată ieri la Tirana, a marcat o binevenită şi mult întârziată revenire a zonei în atenţia liderilor politici comunitari. Problemele generate de invazia rusă în Ucraina au făcut ca tema Balcanilor de Vest să nu mai constituie o preocupare majoră a instituţiilor Uniunii, în ultimul an.

Evident, aceasta a condus la mai multe evoluţii negative. În primul rând, influenţa Moscovei în regiune a crescut, iar pesimiştii se aşteaptă la încercări ale Rusiei de a tulbura ordinea fragilă şi incompletă pe care UE o promovează în zonă. În al doilea rând, creşterea generală a preţurilor îi favorizează pe populişti, iar statele din Balcanii de Vest nu duc lipsă de asemenea forţe politice. În fine, există în rândul partizanilor reformei (şi integrării europene) din aceste ţări o explicabilă îngrijorare cu privire la capacitatea şi dorinţa Bruxelles-ului de a sprijini, cu răbdare, transformările politice interne.

Dincolo de aceste aspecte ce ţin de mediul internaţional şi regional al momentului, există dubii de fond în ceea ce priveşte orientarea viitoare a Serbiei, stat care negociază de ceva vreme admiterea în UE, dar unde nu a apărut (încă) un ataşament convingător faţă de proiectul comunitar. Dat fiind trecutul relaţiilor între Belgrad şi puterile occidentale, această stare nu este surprinzătoare. Dar, din perspectiva Bruxelles-ului, ar fi trebuit să se facă deja simţită o opţiune clară a societăţii civile - o hotărâre de a lăsa în urmă experienţa războiului şi de a se angaja pe o traiectorie europeană. Deocamdată, această opţiune nu s-a concretizat.

În cazul ţării-gazdă, Albania, dar şi în cel al Muntenegrului şi al Macedoniei de Nord, susţinerea populară există şi, foarte probabil, va rezista provocărilor de diverse naturi ce ar putea apărea în procesul de negocieri. Din păcate, însă, aceste ţări au instituţii fragile şi vulnerabile la corupţie, ceea ce le va aduce probleme în diversele etape ale negocierii. Chiar şi aşa, însă, dacă la Bruxelles ar exista suficientă deschidere, cele trei ţări ar putea avansa rapid în diversele dosare ce fac obiectul negocierilor. Atât timp cât Serbia este imprevizibilă, vecinilor săi mai mici din Balcani le-ar fi de ajutor să afle că accesul în UE nu va depinde de rezultatul discuţiilor UE-Serbia.

Dar, aşa cum reiese din documentele şi declaraţiile preliminare, nu viitoarea aderare va ocupa primul loc pe agendă. Ea rămâne un premiu promis pentru viitor, în schimbul unor măsuri concrete acum. Dintre ele, cea mai importantă pare a fi cea referitoare la combaterea migraţiei ilegale. Pentru aproape toţi observatorii politici, aceste ţări nu au (încă) forţa de a combate eficient migraţia ilegală din Orientul Mijlociu, via Turcia. Asistăm la o încercare a Bruxelles-ului de a construi un cadru de acţiune conjugată, astfel încât fluxul de refugiaţi să nu ameninţe, din nou, stabilitatea politică în Europa Occidentală.

Summit-ul de la Tirana este, aşadar, o întâlnire prin care statelor din Balcanii de Vest li se propune să accepte o colaborare mai strictă cu UE, inclusiv prin facilitarea acţiunilor „gărzii de frontieră” a UE, structura numită Frontex, pe teritoriile lor şi la graniţele lor. Este vorba, desigur, de acţiuni de monitorizare şi evaluare, nu de impunerea efectivă a legislaţiei comunitare. Dar, dintr-o altă perspectivă, această colaborare le pune în cauză suveranitatea fără a le oferi suficiente beneficii. Vom vedea, în momentul în care informaţiile despre conţinutul discuţiilor vor deveni publice, cât de mare a fost disponibilitatea statelor din Balcanii de Vest în această direcţie.

Altfel, în stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului. Pe anumite direcţii, această solidaritate există şi chiar este încurajatoare, după cum a demonstrat-o reacţia acestor ţări atunci când s-a pus problema sancţionării Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Nu este mult, dar este ceva pe care, în timp, se poate construi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.