anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Uniunea Geodezilor din România a lansat filiala din Republica Moldova (P)

GALERIE
WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.38.48WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.39.32WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.39.32(2)
 • WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.38.48
 • WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.39.32
 • WhatsApp Image 2022-12-01 at 14.39.32(2)
- +

Joi, 1 decembrie 2022, Uniunea Geodezilor din România (UGR) a pus bazele filialei din Republica Moldova. Evenimentul de lansare s-a desfășurat în Chișinău, mai exact la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), și a atras specialiști din domeniu, reprezentanți ai administrației publice, studenți, mass-media etc.

Lansarea unei filiale a Uniunii Geodezilor din România la Chișinău reprezintă, în primul rând, o deschidere față de specialiștii crescuți pe băncile acestei universități. Am participat la multe evenimente științifice împreună și ne-am dat seama că ar fi o idee foarte bună de a uni ideile profesionale. Astfel, vom avea o relație directă în ceea ce privește profesia ce reunește toate specializările din geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cartografie și cadastru. Totodată, organizația noastră este membră a Consiliului  Geodezilor din Europa și a Federației Internaționale a Geodezilor. Prin această inițiativă vom putea dezvolta o legătură a inginerilor geodezi din Republica Moldova cu geodezii din lumea întreagă. Mă bucur că am reușit să realizăm unirea geodezilor de pe ambele maluri ale Prutului chiar de Ziua Națională a României”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR, care a prezentat statutul UGR și a distribuit adeziunile de aderare. Acesta a adăugat că decizia de a lansa o filială la Chișinău a fost adoptată de membrii Consiliului Național al UGR în cadrul celei de-a treia ediții a „Săptămânii Geodeziei Românești” (Iași, 15-19 noiembrie 2022).

În deschiderea manifestării au mai luat cuvântul Ștefan Crigan, directorul general interimar al Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, Angela Matcov, directorul Departamentului Cadastru din cadrul Agenției de Servicii Publice a Republicii Moldova, respectiv trei dintre vicepreședinții UGR: prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir, ing. Cosmin Dragomir și ing. Mihnea Mitrache.

Până la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii, noua filială a UGR va fi coordonată de către conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul UTM. „Tind să cred că este un moment istoric pentru că am reușit să punem la aceeași masă comunitatea academică, formată din profesori și studenți, și comunitatea profesională, iar fiecare dintre noi vorbește aceeași limbă, româna, și în același limbaj de specialitate. De altfel, România a fost mereu alături de noi. Specialitățile Geodezie, Topografie și Cartografie, respectiv Cadastru și Organizarea Teritoriului, au fost lansate la mijlocul anilor ’90 cu sprijinul Universității Tehnice de Construcții București și al Universității Tehnice <> din Iași. Cu toate că am avut o colaborare strânsă, mai avem multe de învățat de la profesorii din România și, din păcate, încă nu am putea desfășura procesul educațional complet doar cu personalul didactic din Moldova. De aceea tot ce vom construi de acum înainte va fi important atât pentru dezvoltarea sistemului educațional și academic din Chișinău, cât și pentru relațiile dintre cele două state”, a afirmat conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.