In plin program de reforma, initiat cu fermitate de ministrul Educatiei Andrei Marga, Senatul Universitatii "Al. I. Cuza" este preocupat de reflectarea imaginii sale in presa. Desi ordinea de zi a sesiunii Senatului, intrunit cu doua zile in urma, era foarte incarcata, membrii sai au preferat sa discute probleme care, la prima vedere, ieseau din sfera reformei, careia profesorii ieseni ii sint dedicati, cel putin la nivelul declaratiilor, trup si suflet. Trecind peste analizarea rezolutiei de la Cluj, adoptata de Consortiul Universitaria, votind, in sfirsit, regulamentul de evaluare a cadrelor didactice, o parte a membrilor Senatului au propus infiintarea unui birou de presa, prin care sa informeze opinia publica asupra vietii universitare. Autorii acestei propuneri au motivat ca biroul de presa este cu atit mai necesar, cu cit, de multe ori, ziarele au prezentat puncte de vedere diferite de cel oficial si au informat asupra unor chestiuni interne ale institutiei, care nu trebuiau facute publice.
Tudorel Dima, membru al Senatului Universitatii, decan al Facultatii de Filosofie s-a declarat in totalitate de acord cu propunerea. "Cred ca presa nu este intotdeauna fidela cu evenimentele care se intimpla in Universitatea noastra". Intrebat daca un asemena birou de presa nu va ingradi accesul reporterilor in universitate, profesorul Dima a raspuns: "Dimpotriva. Intotdeauna trebuie publicat punctul de vedere oficial al oricarei institutii, nu al unor oameni intilniti pe strada sau pe holurile Universitatii". Decanul Facultatii de Filosofie considera ca "Monitorul" a reflectat uneori "puncte de vedere subiective si chiar denaturate", insa, solicitat sa dea exemple, prof. Dima a declarat: "Nu-i cazul". Desi a participat la sedinta Senatului, prof. Dima a declarat ca nu-si aminteste cine a facut propunerea de infiintare a unui birou de presa: "Am fost la sedinta, dar nu conteaza asta, nu-mi aduc aminte". Este un lucru cert ca biroul de presa al Universitatii "Al. I. Cuza" ar putea deveni, ca orice birou de presa, un dusman declarat al transparentei si al democratizarii educatiei, principii enuntate in urma cu o saptamina, chiar la Iasi, de ministrul Andrei Marga.
Academicianul Radu Miron nu a putut participa la sedinta respectiva, insa a aflat de propunerea de infiintare a unui birou de presa. El reproseaza Senatului ca "nu da niciodata socoteala despre ceea ce face, in special in fata cadrelor didactice", si ca, daca doreste sa respecte principiile democratiei, "trebuie sa informeze si oamenii asupra hotaririlor luate", de multe ori studentii si profesorii aflind din presa despre ce se intimpla la "Al. I. Cuza". "Ar fi nevoie de mult mai multa transparenta", crede academicianul Miron. In privinta infiintarii unui birou de presa cu scopul difuzarii de informatii exclusiv oficiale si, implicit, al ingradirii liberului acces al publicului la informatie, acad. Miron a declarat: "Cu asa ceva eu nu pot fi de acord. Asta nu inseamna transparenta absolut deloc".
Care ar putea fi scopul desemnarii unui purtator de cuvint? Universitarii reformisti cred ca in institutie exista oameni care au interesul ca anumite lucruri sa nu se afle. Ramine de vazut daca au dreptate, dupa cum ramine de vazut daca acest proiect este in spiritul ideilor europene promovate de ministrul Marga.
In acest moment, nu se stie cine va fi purtatorul de cuvint al universitatii si cind va fi acesta desemnat in noua sa functie. Fiind o problema de mare importanta pentru imaginea institutiei iesene, ea ar putea fi dezbatuta in Colegiul Academic, dupa cum ne-a informat prof.dr. Tudorel Dima. Pina cind biroul de presa isi va intra in drepturi, iesenii ar putea fi privati de dreptul de a avea acces la informatie intr-un domeniu care ii preocupa constant. (Emilia CHISCOP)
top Local News
Publicitate și alte recomandări video