Universitarii ieșeni își aleg rectorul. La TUIASI prin alegeri democratice, la CUZA e ”secret” încă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Referendumuri în două mari universităţi ieşene: alegeri prin concurs sau prin vot general cu toate cadrele didactice, cercetătorii şi reprezentanţii studenţilor?

Universitarii ieșeni își aleg rectorul. La TUIASI prin alegeri democratice, la CUZA e ”secret” încă

GALERIE
universitatea cuza
  • universitatea cuza
- +

În ultimele zile, cadrele didactice de la Universitatea „Cuza“ şi de la Universitatea Tehnică au decis prin vot, cum cere noua legislaţie, modul de desemnare a rectorului: prin concurs sau prin vot general. La Politehnică s-a votat varianta a doua. La „Cuza“ s-a anunţat ieri că rezultatul va fi făcut public la sfârşitul săptămânii viitoare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) au stabilit modalitatea de alegere a rectorului, în cadrul a două referedumuri organizate la fiecare universitate în parte. La TUIASI, 83% dintre cei care au participat la referendumul pentru alegerea rectorului au optat pentru varianta votului universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor. Prezenţa la referendum a fost de aproape 65%, dintr-un total de 740 de persoane cu drept de vot.
 
Acest referedum a avut loc marţi, 18 iunie, iar rezultatul a fost validat a doua zi de către Senatul TUIASI. „Este vorba de cele două moduri de conducere: managerială sau colegială. În România există o singură universitate care a adoptat modul managerial de conducere, pe lângă universităţile militare, care nu intră în discuţie. În rest, toate universităţile au adoptat conducerea colegială, mai flexibilă, mai apropiată de nevoile corpului profesoral şi al personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Semnalul esenţial este acela că întreaga comunitate academică doreşte să-şi exercite dreptul democratic de a-şi alege rectorul dintre ai săi, ca persoană de maximă reprezentativitate. Este un câştig important care rezultă din Legea 1, şi care a schimbat mult situaţia care a existat multă vreme în învăţământ înainte, când rectorul era ales numai de Senatul universitar. Acest sufragiu general este mult mai democratic, mult mai reprezentativ, dă o legitimitate foarte puternică rectorului“, a precizat prof.dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii.
 
La Universitatea „Al.I. Cuza“, referendumul a avut loc alaltăieri, dar rezultatul - una dintre cele două metode de alegere a rectorului - s-a anunţat că se va şti abia vinerea viitoare. Asta pentru că astfel prevede metodologia adoptată acum 6 luni: rezultatele sunt analizate în următoarea şedinţă de Senat, şi abia apoi făcute publice. Scrutinul a avut o prezenţă de aproximativ 57%, votând 489 dintre profesorii, cercetătorii şi studenţii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. În total, la UAIC sunt 859 de persoane cu drept de vot. Astfel, a fost întrunit cvorumul necesar validării referendumului, iar rezultatele acestuia vor fi supuse validării în şedinţa de pe 27 iunie, şi vor fi făcute publice pe 28 iunie.
 
Conform Legii Educaţiei nr. 1/2011 şi Ordinului de Ministru 3.751, există două metode prin care poate fi ales rectorul: 1 - pe baza unui concurs public şi în baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou-ales, conform cu prezenta lege, sau, 2 - prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor.
 
Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

Filmuletul zilei

opinii

Progresism

Codrin Liviu CUȚITARU

Progresism

„Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Bogdan ILIESCU

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

pulspulspuls

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

Caricatura zilei

Biden și Putin

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.