anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Universitarii se opun scutirii de taxe pentru studenţii din IT

GALERIE
DAN_7639
 • DAN_7639
- +

„Contre” dure între mediul universitar şi companii la conferinţa susţinută ieri la Iaşi de şefa patronatului naţional din industria de software. Dezbaterile au avut loc la Power L@unch, eveniment bianual organizat de compania Extind. Cu prilejul acestui eveniment, Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS), a susţinut o prezentare cu tema „Priorităţi de dezvoltare pentru industria de tehnologie din România”. Conducerile facultăţilor de Informatică şi Automatizări şi Calculatoare au fost vizibil deranjate de propunerea ca, în viitor, să se aplice scutiri de la plata impozitelor pe salarii şi în cazul studenţilor care se angajează în timp ce urmează cursurile universitare de licenţă, nu doar a licenţiaţilor, ca în prezent.

„Nu trebuie încurajată angajarea încă din timpul facultăţii. Ne terminaţi cu asta! Companiile ce vor de la noi, strict muncitori? Aţi vorbit de outsoucing! Ei, peste 10-15 ani, ei doar vor butona calculatoare. Dumneavoastră, ca reprezentant al companiilor din industrie, nu puteţi rezolva problemele învăţământului superior, dar puteţi înrăutăţi situaţia! În stilul acesta, în viitor, nu vor mai avea nevoie de universităţi pentru a lucra în companii, după cum vedeţi dumneavoastră fenomenul. În momentul în care îl tratez pe cel din anul întâi ca pe cel cu diplomă, am terminat şi cu studiile de licenţă în România. Semnalul pe care îl daţi studenţilor este că nu trebuie să îşi mai ia diploma! Nu doar că ne pleacă studenţii, ba şi profesorii! Noi am făcut o înţelegere cu Continental ca să nu ne ia cadrele didactice”, i-a spus şefei ANIS profesorul universitar Vasile Manta, decanul Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”. În replică, Dragomir a spus că industria necesită mai mulţi angajaţi, necesitate care însă nu poate fi îndeplinită în prezent în totalitate de facultăţile de profil.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.