Universitatea „Cuza” a câştigat procesul literelor mărunte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Universitatea „Cuza” a câştigat procesul literelor mărunte

Reprezentanţii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului vor ataca decizia cu recurs.

GALERIE
universitate-corpul A-5
 • universitate-corpul A-5
- +

Două instituţii importante de stat se ceartă în instanţă pentru o sumă de 1.000 lei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a primit câştig de cauză într-un proces pe care l-a deschis împotriva unui proces verbal de amendă emis de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, magistraţii luând decizia să transforme amenda în avertisment deoarece fapta ar fi de o gravitate scăzută.
 

În perioada 16 – 22 octombrie 2012, comisarii OJPC au controlat zece universităţi de stat şi particulare din judeţ, pentru nouă din ele aplicând şapte amenzi cu un cuantum total de 12.000 lei şi şapte avertismente. În cazul Universităţii „Cuza”, comisarii au constatat că modelul de contract de studii utilizat este redactat cu caractere de mici dimensiuni, a căror citire se face cu dificultate. Legislaţia în vigoare prevede că informaţiile esenţiale referitoare la produse şi servicii se oferă în mod obligatoriu prin elemente de identificare vizibile, lizibile şi uşor de înţeles. Considerând că aceste criterii nu sunt respectate, agentul constator a aplicat cea mai mică amendă prevăzută, în cuantum de 1000 lei. „Din punctul nostru de vedere, fiind în discuţie activitatea unei instituţii atât de importante, care deserveşte un număr mare de studenţi, avertismentul nu răspunde necesităţilor de ordin sancţionator şi preventiv-educativ în cazul de faţă. Din punctul meu de vedere, în speţă se impunea chiar o amendă mai mare de 1000 de lei. Vedem însă ca instanţa de fond a avut o altă opinie. Cu siguranţă vom formula recurs împotriva acestei soluţii”, a declarat comisarul şef Marian Grigoraş, director al CRPC. De partea cealaltă, conducerea universităţii a considerat că nu este firesc să fie controlată de OJPC deoarece nu este „comerciant”, motiv pentru care s-a adresat instanţei de judecată. „Noi ne-am exprimat deja poziţia prin prezentarea în faţa instanţei de judecată. Am considerat că în competenţele Oficiului pentru Protecţia Consumatorului este să verifice comercianţii, iar universităţile nu sunt comercianţi. Nu spun că avem şi dreptate, dar asta va decide instanţa de judecată, noi doar aşa am considerat”, a declarat Bogdan – Eduard Pleşcan, director general administrativ al Universităţii „Cuza”. În cadrul aceluiaşi control, comisarii au avertizat Universitatea pentru că de pe prima pagină a site-ului oficial  lipseşte un link vizibil cu trimitere la adresa oficială a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. „Eu pe pagina de net a Universităţii Oxford nu am văzut un astfel de link”, a comentat Pleşcan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X