anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Universitatea „Cuza” începe cel de-al 160-lea an de la înfiinţare cu o ceremonie mai mult decât modestă

GALERIE
tudorel
  • tudorel
- +

Atmosfera ternă a fost oarecum salvată de discursul preşedintelui Senatului instituţiei, unul la polul opus faţă de cel anterior, foarte plat, al rectorului

La 160 de la înfiinţare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut, în condiţiile restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, una dintre cele mai terne deschideri de an universitar din istorie. În Aula Magna „Mihai Eminescu” au fost prezenţi ieri, de la ora 11, pentru ceremonia festivă, rectorul, echipa de prorectori, rectorul, decanii, reprezentanţii studenţilor (inclusiv cei care au fost premiaţi) şi reprezentanţi de la organizaţiile partenere şi câţiva jurnalişti. Practic, o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi cu invitaţi din Senat şi câţiva spectatori.

Discursul rectorului a reflectat, practic, atmosfera. Tudorel Toader a vorbit despre admiterea de anul acesta şi rezultatele obţinute, oferta educaţională, rezultate din cercetare şi stadiul investiţiilor, în timp ce despre momentul istoric - 160 de ani de la înfiinţare - a evocat generaţiile de absolvenţi care au devenit „ambasadori ai culturii şi ştiinţei”, care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea şi „modernizarea societăţii româneşti în general”. „Universitatea noastră a avut şi are puterea îndeplinirii vocaţiei sale academice chiar şi atunci când a trecut sau trece prin perioade dificile, precum anii războiului, anii comunismului ori actuala pandemie. Cu obligaţia îndeplinirii misunii pe care o are, cu grija ocrotirii fiecărui membru din comunitatea UAIC, atenţi fiind la aşteptările studenţilor dar şi la evoluţiile sociale, aşteptând revenirea la normalitate, desfăşurăm procesul didactic prin îmbinarea metodelor pedagogiei tradiţionale cu mijloacele moderne de comunicare”, a mai spus, printre altele, Tudorel Toader.

La polul opus faţă de discursul rectorului a fost cuvântarea preşedintelui Senatului, prof.dr. Octavian Gabriel Iancu, care a evocat istoria şi importanţa momentului festiv, remarcând şi faptul că aniversarea universităţii se suprapune şi cu celebrarea a 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a rememorat momentul fondării UAIC, cum s-a ajuns la înfiinţarea la Iaşi acesteia, cum s-a ajuns la stabilirea numele universităţii şi a evocat o parte din marile figuri care au fost profesori la cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România. „Aş vrea să amintesc despre membrii corpului didactic care ne-au părăsit în acest an academic încheiat. Am pierdut profesori tineri sau mai vârstnici, chiar şi un academician, toţi aceştia vor rămâne în memoria noastră prin realizărilor lor. Adresez un bun venit studenţilor din anul I, sperăm să le predăm şi să îi învăţăm ceea ce este binele, frumosul şi adevărul. Odată cu această pandemie au fost şi momente dificile, când am trecut prin stări de urgenţă, de alertă, când poate am fost luaţi pe nepregătite, dar prin înţelegere, prin ingeniozitate, sperăm că am depăşit aceste momente”, a precizat profesorul Iancu.

În continuarea ceremoniei, reprezentanţi a trei bănci au premiat studenţii cu cele mai bune rezultate, ceremonia fiind transmisă integral pe siteul universităţii, putând fi urmărită de toţi cei interesaţi. Studenţii de anul I nu au fost uitaţi, aceştia au avut întâlniri online, în funcţie de facultăţi, cu reprezentanţii şi tutorii de ani, pentru a putea să înţeleagă mai bine sistemul în care vor fi organizate orele. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.