Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Universitatea Cuza a sărbătorit 155 de ani de la înfiinţare

GALERIE
Cuza 155 de ani festivitate (40)Cuza 155 de ani festivitate (32)
  • Cuza 155 de ani festivitate (40)
  • Cuza 155 de ani festivitate (32)
- +

„Universitatea este un legământ nescris între profesorii cărturari şi studenţii care s-au petrecut, între generaţiile de astăzi şi cele ce vor să vină“, arată rectorul instituţiei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a sărbătorit împlinirea a 155 de ani de la înfiinţare printr-o ceremonie la care au participat distinşi profesori ai corpului academic al instituţiei de învăţământ superior, din prezent sau din trecut, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, dar şi persoane din conducerile celorlalte universităţi ieşene.

În ultima sa celebrare din postură de rector, după opt ani de mandat, prof.dr. Vasile Işan şi-a început discursul prin adresarea a trei întrebări, pe care a de­clarat încă de la început că nu pretinde că le cunoaşte răspunsul. „Care este fermentul universităţii ca instituţie generică a instituţiei înalte? Ce este universitatea? Care este liantul acesteia, altfel spus, impulsul său, fermentul cel care nutreşte universitatea, natura universitatea şi liantul acesteia? Nu îmi propun să dezvolt răspunsul la aceste întrebări. În lumea academică se spune cel mai adesea că momentele cele mai bune sunt cele în care sunt ridicate şi lăsate întrebări care să primească răspunsuri de la ceilalţi“, a spus rectorul.

Acesta a mai spus că societatea nu este doar o alcă­tuire din oamenii care o formează astăzi, ci un legământ nescris între generaţiile care au trecut, care sunt acum şi care urmează. „La fel şi universitatea este un legământ ne­scris între profesorii cărturari şi studenţii care s-au petrecut, între generaţiile de astăzi şi cele ce vor să vină. Avem o datorie de recunoştinţă pentru tradiţia academică ce ni s-a dat“, a completat prof.dr. Vasile Işan.

În alocuţinea sa, preşedintele Senatului UAIC, prof.dr. Constantin Rusu, a atins şi subiectul poziţionării cât mai sus a universităţilor în tot felul de ierarhii, care mai de care mai oficială. „Toată universitatea în­cearcă constant să răzbată şi să se po­ziţioneze cât mai sus în numeroasele ierarhizări, topuri sau clasificări interna­ţionale în ideea nedisimulată de a deveni o universitate performantă. Lupta aceasta seamănă însă foarte mult cu goana nebună după lumină din jungla ecutoariană care se duce cu totul şi cu totul cu alte arme“, a spus prof.dr. Constantin Rusu.

Invitat pentru a-şi da binecuvântarea asupra instituţiei, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinvei, a conturat imaginea unei universităţi continue, a unui alai de personalităţi, evenimente, „bucuri, împliniri, doleanţe, nerealizări, că şi acestea fac parte din viaţa umană. Un alai impresionant prin care s-a influenţat enorm de mult direcţia în care a mers şi merge societatea românească.“

Mesaj din partea lui Iohannis

La eveniment a participat şi un reprezentant al preşedintelui Iohannis, Ligia Deca, consilier de stat pe probleme de educaţie şi cercetare, dar şi Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE. Consilierul de stat a prezentat un mesaj al preşedintelui ţării în care acesta a îndemnat universităţile să devină repere în „construirea României lucrului bine făcut“.

„Cred cu tărie în rolul comunităţilor academice de a genera noi idei pentru progresul social şi economic, dar şi de a îmbunătăţi procesul de educaţie, astfel încât să poată fi fructificat întregul potenţial al studenţilor noştri. Avem nevoie să redeveniţi acele forţe de progres intelectual, inovare şi dezbatere autentică în spaţiul românesc, cu o largă şi susţinută dezvoltare de rezolvare a problemelor locale, naţionale şi globale“, a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis.

În această perioadă la universitate vor avea loc câteva zeci de evenimente, organizate de fiecare facultate în parte, pentru a marca împlinirea vârstei de 155 de ani. Reprezentanţii UAIC au spus că nu vor să dea acestei sărbători o importanţa mai mare decât cea a unei aniversări obişnuite. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri