Universitatea Cuza deschide o reprezentanţă cu 825 de locuri la Botoşani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Universitatea Cuza deschide o reprezentanţă cu 825 de locuri la Botoşani

GALERIE
Universitatea Al I Cuza
 • Universitatea Al I Cuza
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi intenţionează să înfiinţeze o extensiune la Botoşani şi să dezvolte o extensiune deja existentă la Neamţ. Conform unei scrisori care a apărut în spaţiul public pe pagina de Facebook a candidatului PSD la Primăria Botoşani, există o serie de discuţii avansate cu UAIC pentru ca la Botoşani să fie înfiinţată o extensiune unde să poată fi şcolarizaţi 875 de studenţi, dintre care 225 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 75 la Drept, 150 la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 150 la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, 150 la Litere şi 75 la Informatică. 

„Precizăm că procesul de autorizare şi acreditare pentru acele programe care vor fi agreate de comun acord, de către cele două părţi, va fi demarat de către facultăţile universităţii noastre. Dar, pentru a putea face acest lucru, avem nevoie de sprijinul instituţional şi logistic oferit de către autorităţile locale din judeţul Botoşani - în special de spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţilor didactice”, se precizează în textul scrisorii semnate de prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC. Conform informaţiilor din scrisoarea respectivă, 13% din totalul studenţilor înmatriculaţi la UAIC provin din judeţul Botoşani, iar 12% dintre candidaţii de anul acesta provin din acelaşi judeţ.

După modelul de la Neamţ

Contactat de „Ziarul de Iaşi”, rectorul UAIC, Tudorel Toader, a confirmat faptul că au existat până în prezent mai multe discuţii legate de deschiderea extensiunii de la Botoşani, inclusiv întâlniri cu diverşi factori politici şi lideri de la Consiliul Judeţean din judeţul vecin. El a punctat că decizia a venit în urma solicitării celor de la Botoşani, care au dorit implementarea în judeţ a unui model similar cu cel de la Neamţ.

„Avem de 20 de ani o extensiune de la Economie la Piatra Neamţ, vrem să o extindem cu noi specializări şi cu un masterat în turism, am discutat şi totul pare în regulă. Pornind de la asta, am primit o solicitare similară de la Botoşani dacă nu am fi interesaţi să facem o astfel de extensiune, am discutat cu prorectorii, cu decanii, am văzut unde sunt cele mai multe solicitări de la ei, am purtat o discuţie în principiu şi am stabilit o chestiune similară celei de la Piatra Neamţ”, a declarat Tudorel Toader. Acesta a precizat că la o discuţie purtată cu reprezentanţii Consiliului Judeţean din Neamţ aceştia au propus ca UAIC să utilizeze clădirea fostei Şcoli Normale din judeţ, care trebuie reabilitată pentru a fi adusă la standarde moderne.

Cursurile pot începe la Botoşani cel mai devreme în 2021

Conform procedurilor impuse de legislaţia din ţară, orice nou program de studiu, fie că este într-o extensiune sau în cadrul universităţii, trebuie autorizat şi apoi acreditat de către ARACIS, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. Pentru ca ARACIS să poată autoriza provizoriu un program de studiu (practic, să poată fi admişi studenţi), trebuie ca să existe toate componentele didactice, de la curriculă la personal, fiind necesară şi o inspectare a spaţiilor pentru a vedea dacă pot găzdui cursuri.

Prin urmare, dacă va exista înţelegere între UAIC şi autorităţile locale din Botoşani, cel mai devreme ar putea fi admişi studenţi la admiterea de anul viitor din vară, cu condiţia existenţei spaţiilor adecvate. Cadrele didactice vor face naveta pe ruta Iaşi-Botoşani pentru a ţine cursurile de la fiecare specializare în parte. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X