Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Universitatea Cuza pierde războiul stufului

GALERIE
foto DAN LUCA - stuf lac gradina botanica - 0002
  • foto DAN LUCA - stuf lac gradina botanica - 0002
- +

Instituţia de învăţământ superior a contestat în instanţă o amendă primită de la Comisariatul de Mediu pe motiv că ar fi ars stuful din jurul lacului din Grădina Botanică. Judecătorii au respins cererea UAIC.

 

Prima universitate înfiinţată în România pierde un proces pentru anularea unei amenzi consistente dintr-un motiv care smulge zâmbete chiar şi din partea studenţilor de la Facultatea de Drept. La începutul acestei luni, Judecătoria Iaşi a dispus respingerea, ca nefondată, a plângerii contravenţionale formulate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” contra unei sancţiuni acordate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi (GNM-CJ). Instituţia condusă de comisarul-şef Gheorghe Băcuşcă a sancţionat UAIC cu 25.000 lei în luna februarie a acestui pentru incinerarea ilegală a stufului existent pe malurile acumulării de apă din Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Iniţial, în termen de 48 de ore de la primitea amenzii, UAIC a plătit jumătate din cuantumul sancţiunii contravenţionale. Ulterior, însă oficialii instituţiei s-au adresat în luna martie instanţei, solicitând anularea procesului verbal pentru vicii la redactarea acestuia de către comisari.

Pe 24 februarie 2016, comisari din cadrul GNM-CJ s-au deplasat la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, având informaţii privind incinerarea ilegală a stufului existent pe malurile acumulării de apă. Atunci, în urma verificării, susţin oficialii UAIC, comisarii au încheiat o notă de constatare, nu au aplicat sancţiuni, iar Universităţii i s-a trasat obligaţia de a realiza astfel de acţiuni doar cu notificarea prealabilă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi sub supravegherea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Ulterior, potrivit actele depuse de UAIC la dosar, aceiaşi comisari GNM-CJ ar fi încheiat pe 7 martie 2016 un proces verbal, însă în lipsa vreunui reprezentant al Universităţii. În plângerea contravenţională, conducerea UAIC se plângea de faptul că echipa de control de la Garda de Mediu ar fi redactat greşit data verificării, iar în loc de 24 februarie ar fi trecut ziua de 22 februarie.

„La data de 22 februarie 2016 Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi nu a săvârşit nici una din faptele consemnate în procesul verbal de contravenţie. Nu cunoaştem dacă, în momentul sancţionarii, comisarii au avut în vedere cele constatate cu ocazia încheierii Notei de constatare din 24 februarie 2016. În această situaţie, în procesul verbal de sancţionare trebuia să menţioneze în mod expres faptul că nota de constatare face parte integrantă din acesta, iar la rubrica «Sancţiuni» din nota de constatare trebuia să se marcheze una din cele două opţiuni, «sancţiuni: nu s-au aplicat la data controlului/ulterior», pentru ca Universitatea să poată face obiecţiuni”, se arată în documentele depuse la dosar.

Universitatea „Cuza” acuza pe comisarii de la Garda de Mediu că ar fi încheiat procesul verbal şi în lipsa reprezentantului legal al instituţiei de învăţământ superior, a cărui semnătură lipsea de pe actul cu pricina. Magistraţii de la Judecătoria Iaşi au decis însă să respingă acţiunea UAIC de anulare a procesului verbal, ca fiind nelegal şi netemeinic întocmit. „Din moment ce plăteşti jumătate din amendă în termenul de 48 de ore, înseamnă că îţi recunoşti vinovăţia”, se plâng surse oficiale din UAIC.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri