Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Topul Shanghai

Universitatea Tehnică a intrat în primele 500 din lume în domeniul matematicii

GALERIE
tuiasi
  • tuiasi
- +
Este a patra instituţie de învăţământ din ţară în acest clasament după Universitatea „Babeş - Bolyai“, Universitatea Bucureşti şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) a fost inclusă la domeniul Matematică în unul dintre cele mai vechi şi prestigioase clasamente internaţionale. Top Shanghai 500 a introdus anul acesta şi TUIAŞI, iar performanţa este notabilă, având în vedere faptul că în clasament nu se indexează doar universităţile în ansamblu, ci se iau în calcul şi mai multe domenii de studiu. Prin urmare, fără a avea o facultate dedicată strict matematicii, TUIAŞI a fost clasificată în grupa universităilor 401-500.

„Shanghai este cel mai vechi, cunoscut şi utilizat instrument în clasificarea universitară. Este realizat în China, din 2003, şi funcţionează de atunci cu actualizare anuală. Spre deosebire de alte clasamente care iau în discuţie un număr mai mare de universităţi, acesta publică rezultatele doar pentru primele 500 universităţi din lume luate în calcul, iar de anul acesta a început să realizeze şi clasificări pe domenii, nu doar global, pe universităţi“, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului şi specialist în rankingul universitar. 

De asemenea, în clasamentul Shanghai 500, în domeniul Matematică, Politehnica ieşeană este universitatea tehnică cel mai bine clasată din România, fiind incluse un număr total de şase universităţi româneşti, aceste fiind, în ordine Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca (201-300), Universitatea Bucureşti (201-300), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (401-500), TUIAŞI (401-500), Universitatea Politehnica din Bucureşti (401-500) şi Universitatea din Craiova (401-500). 

„Este o poziţie foarte onorabilă pentru noi, matematica fiind importantă pentru toate facultăţile de inginerie din politehnică. Iar faptul că avem această performanţă pe matematică este deosebit de important. În clasament se ţine cont de numărul de articole ştiinţifice, importanţa publicaţiei, coeficientul de impact al revistelor, impact, citări. Practic, tot ce ţine de activitatea strict ştiinţifică. Sunt alte clasamente care iau în calcul percepţia cadrelor didactice despre universitatea x sau y, care este un sistem foarte relativ şi subiectiv“, a mai precizat Nicolae Hurduc.

TUIAŞI este, de asemenea, instituţia de învăţământ superior din Iaşi cel mai bine clasată în clasamentul SCImago, care prezintă vizibilitatea şi evaluarea universitară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri