anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Universitatea Tehnică cere reglementarea finanțării pentru domeniile inginerești

GALERIE
Dan Cascaval
 • Dan Cascaval
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a solicitat, în vederea organizării primei ședințe a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), creșterea indicilor de cost pentru domeniile inginerești de la cele 11 facultăți, fiind prima universitate din țară care solicită o regândire totală a felului în care este finanțat învățământul superior din România.

Rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a înaintat o solicitare CNFIS care va fi discutată și în prima ședință a Consiliului Național al Rectorilor, în care solicită ca finanțarea pentru „Chimie și inginerie chimică” să crească de la 1,9 la 2,5 studenți echivalenți, pentru „Arhitectură și urbanism” de la 2,5 la 3,3, iar pentru celelalte ramuri de știință de la 1,75 la 2,5.

„Nu am dorit să venim cu propuneri exagerate, ci realiste și rezonabile în contextul resurselor bugetare alocate învățământului pentru 2017. Aceste valori ar aduce învățământul ingineresc și de arhitectură mai aproape de dezideratul de calitate dorit și impus prin reglementările în vigoare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Practic, universitățile din România sunt finanțate pe baza sistemului de student-echivalent. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare student fizic care există la o instituție de învățământ superior Ministerului Educației Naționale (MEN) oferă o alocare bugetară anuală. Valoarea de bază de la care se pornește în calcularea acestei alocări este de 2.201 de lei pentru un student fizic, la care se adaugă un coeficient de multiplicare în funcție de domeniul de studiu. La TUIAȘI, în prezent, acest coeficient este de 2,5 la arhitectură, 1,9 la inginerie chimică și 1,75 la celelalte domenii inginerești, ceea ce înseamnă că Universitatea Tehnică primește, într-un an de zile, după înmulțirea cu alocarea de bază de 2.201 lei, câte 5.503 lei pentru fiecare student de la Facultatea de Arhitectură, 4.182 de lei pentru fiecare student de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului și câte 3.852 de lei pentru celelalte domenii inginerești, la licență. La master, acestea se dublează.

„Aceste valori sunt total insuficiente pentru o pregătire optimă a studenților din domeniile tehnice pentru că, să nu uităm, aceste domenii sunt consumatoare majore de materiale, energie, folosesc echipamente cărora le trebuie asigurată mentenanța etc. Am să vă dau un exemplu din ramura chimiei - pe care o cunosc cel mai bine - o ramură prin excelență consumatoare de reactivi: un litru din acizii clorhidric și sulfuric costă între 25 și 30 de lei, un litru de acetonă tehnică 20 de lei etc. Iar aceștia sunt reactivi ultra-uzuali. Dacă discutăm de reactivi mai puțin «convenționali» sau despre enzime, pentru activitatea studenților prețurile sar la câteva zeci de mii de lei pentru mai puțin de un gram“, a adăugat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În condițiile acestei subfinanțări, TUIAȘI cheltuiește peste 90% din bugetul alocat de MEN pentru cheltuieli de personal, peste 5% pentru utilități, iar restul de sub 5% pentru bunuri și servicii.

„Trebuie să realizăm clar faptul că nu rămâne mai nimic pentru a susține infrastructura educațională «clasică», nu mai vorbesc despre cea de cercetare”, a completat rectorul.

CNFIS a primit câteva propuneri de modificare a unor astfel de indici, însă multe dintre ele au fost considerate a fi exagerate și fără niciun fundament. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost cel care a propus ca Biroul Executiv al CNFIS să blocheze discutarea acestor propuneri până când va exista o imagine de ansamblu, realistă, asupra tuturor domeniilor de științe, astfel că discuțiile de anul trecut au fost amânate pentru începutul lui 2017.

„Aceasta deoarece modificarea, fie și a unui singur indice, trebuie analizată în contextul general, efectul fiind unul de tip «domino» pentru celelalte ramuri. De fapt, săptămâna trecută am avut o discuție cu Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Atunci am propus ca la prima ședință a CNR, care se va desfășura în perioada 9-10 februarie la Universitatea Politehnica București, să includem pe ordinea de zi și analiza indicilor de cost, domnia sa fiind total de acord”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Propunerile Universității Tehnice urmează să fie discutate în luna această la nivelul CNFIS și CNR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.