Universitatea Tehnică ia parte la cele mai importante discuții despre arhitectură de anul acesta din Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Universitatea Tehnică ia parte la cele mai importante discuții despre arhitectură de anul acesta din Iași

GALERIE
uti
  • uti
- +

Ordinul Arhitecților din România (OAR), Filiala Iași, și Uniunea Arhitecților din România organizează, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), cel mai important eveniment destinat arhitecturii în Iași, în 2018.

Anul acesta MUST-ul de Arhitectură 2018 se desfășoară sub sigla „2018 - Anul European al Patrimoniului Cultural”, stabilită de Comisia Europeană în cadrul Forumului Culturii Europene de la Milano din 2017, și are ca temă principală „LOST/FOUND – spații recent recuperate”.

MUST-ul de Arhitectură a avut deja câteva evenimente desfășurate la finalul săptămânii trecute, începând cu 12 octombrie, dar până pe 20 octombrie, când se vor încheia lucrările acestei manifestări, va avea loc o importantă conferință – „Catedralele Unirii”.

La evenimentul de vineri, 19 octombrie, ora 10.30, de la Palatul Mitropolitan, sunt invitați cei mai reputați arhitecți cu preocupări și expertiză în domeniul arhitecturii sacre.

Cel mai sonor nume este al lui Ioan Augustin, cel care a conceput proiectul original al Catedralei Patriarhale în 2002, în urma câștigării unui concurs național pe această temă alături de o echipă de profesori și studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. În final, s-a schimbat amplasamentul catedralei, care a devenit a Mântuirii Neamului, iar proiectul acestuia nu a mai fost folosit. Alături de el vor dezbate Ana Maria Goilav, de la aceeași universitate, cea care a proiectat biserica cu hramul „Sf. Maxim Mărturisitorul” din capătul Copoului, cât și Sorin Vasilescu, de la aceeași universitate, și Marius Vasileanu.

Un alt eveniment major programat în cadrul MUST-ului de Arhitectură de la Iași este organizat în Sala Verdi, de la Congres Hall, din cadrul Complexului Palas, vineri, ora 17.00, când arhitectul Elena Nedelcu va vorbi una dintre cele mai importante companii de arhitectură din Europa în momentul de față, fiind partener al EMBT Miralles Tagliabue, din Spania.

În cadrul MUST-ului de Arhitectură se va desfășura gala de decernare a premiilor pentru secțiunea 8 – „Publicații de arhitectură” a Bienalei Naționale de Arhitectură 2018, sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 11.00, la Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Organizat în luna octombrie a fiecărui an și aflat la a IV a ediție, MUST-ul de Arhitectură are drept scop apropierea domeniului arhitectural de comunitatea ieșeană și crearea mediului adecvat schimbului de idei între arhitecți, reprezentanți locali ai administrației publice și cetățeni ai comunității ieșene, interesați de dezvoltarea acestui domeniu. „Și la această ediție a MUST-ului toamnei ieșene sperăm să vă avem alături la sărbătoarea arhitecturii, fie la conferințe și expoziții, fie prin prezența la workshop-uri, tururi ghidate sau vorbiri colocviale”, a declarat prof. univ. dr. arh. Mihai Corneliu Drișcu, decanul Facultății de Arhitectură a TUIASI și președinte al OAR Iași

Astfel, MUST-ul de Arhitectură înglobează conferințe, mese rotunde, workshop-uri, prezentări și concursuri de arhitectură, care tratează teme și tendințe actuale din domeniu. Keynote speakeri ai  MUST-ului de ARHITECTURĂ sunt arh. Carol Ross Barney, Chicago, USA, arh. Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, București, și arh. Elena Nedelcu, partener al Miralles Tagliabue EMBT, Barcelona, Spania. În cadrul meselor rotunde se vor dezbate subiecte legate de influențele, pe care le suportă arhitectura momentului, dar și cu privire la arhitectura de patrimoniu și la modalitățile de protejare și revitalizare a clădirilor cu importanță istorică, atât din Iași, cât și din țară.

Urmând tradiția inițiată odată cu organizarea MUST-ului de Arhitectură în 2015, va fi lansat concursuri de eseuri intitulat „Arhitectura Celuilalt”, ediția a IV-a, adresat tuturor celor interesați de discursul teoretic de arhitectură. Conferințele și mesele rotunde vor avea loc anul acesta în Sala Verdi – Palas Mall, Palatul Mitropolitan, Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității „Gheorghe Asachi” din Iași și în Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Parteneri ai evenimentului sunt și filialele OAR Bacău-Neamț și Nord-Est, Registrul Urbaniștilor din România și asociația ProEvent, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie, Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Direcția Județeană de Cultură Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Creart, Asociația ARHIAS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.