anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Universitatea Tehnică schimbă din temelii sistemul de admitere. Ce îi așteaptă pe cei care vor să fie studenți la Politehnică

GALERIE
inscriere facultate
 • inscriere facultate
- +

Candidaţii vor depune un singur dosar şi vor plăti o singură taxă indiferent dacă vor opta pentru mai multe facultăţi de la Politehnică.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) schimbă din temelii sistemul de admitere. Hotărârea a fost luată în cadrul Şedinţei Senatului care a avut loc ieri, 20 ianuarie, şi este una dintre primele instituţii de învăţământ superior care modifică structura admiterii pentru anul universitar 2017 - 2018. TUIAŞI a ales implementarea unui model de admitere mai dinamic, care are o structură arborescentă. Acest lucru înseamnă că cei care doresc să se înscrie pe viitor la politehnică, vor plăti mai puţine taxe. De asemenea, TUIAŞI propune şi un sistem de repartizare a locurilor informatizat integral, oferind posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular, dar şi o distribuţie echitabilă a studenţilor pe locurile oferite de către universitate.

Înscriere online

Ideea conceperii acestui sistem de admitere a venit din partea Consiliului de Administraţie al TUIAŞI, acesta fiind deja aprobat în unanimitate, vineri, 20 ianuarie, în şedinţa Senatului Uni­versităţii Tehnice, urmând a fi implementat în timpul celor două sesiuni de admitere de anul acesta, din vară şi din toamnă. Mai exact, Consiliul de Administraţie propune o admitere care va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor. Cu alte cuvinte, un absolvent de liceu nu va trebui să depună cinci dosare separate la facultăţile de la TUIAŞI pentru a-şi asigura un loc la buget şi nici nu va trebui să achite cinci taxe, ci una singură, pe o fişă menţionând doar ordinea obţiunilor, dar şi dacă aleg locurile cu taxă sau cele bugetate. Mai mult, acest demers poate fi făcut online, de acasă. Abia la momentul confirmării tinerii vor trebui să aducă actele în original pentru completarea dosarelor, stabilind şi facultatea pe care doresc să o urmeze.

La AC şi Arhitectură, admiterea este separată

Chiar dacă sistemul de admitere pe bază de dosar de la TUIAŞI se simplifică, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) şi la Facultatea de Arhitectură vor exista în continuare probe de admitere separate. Totuşi, cei care doresc să se înscrie la una dintre cele două facultăţi care au şi probe de admitere, în momentul completării fişei aceştia pot selecta şi alte facultăţi. „Candidaţii la AC şi Arhitectură pot selecta şi celelalte facultăţi, în momentul în care completează fişa de înscriere, dar există anumite restricţii. Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultăţile, dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget şi nu va vrea să rămână la taxă, mai puţin la Arhitectură“, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAŞI. Şi în acest caz, distribuirea ulterioară pe facultăţi se va face, de asemenea, automat, prin intermediul unei aplicaţii, după încheierea procesului de admitere. Totodată, sistemul prin care olimpicii naţionali şi internaţionali puteau opta pentru oricare dintre facultăţile de la TUIAŞI, intrând pe locurile la buget automat, rămâne în continuare valabil. Sistemul care urmează să intre în utilizarea la prima admitere este posibil să mai sufere modificări, însă nu din anul universitar viitor. Astfel, conducerea TUIAŞI, chiar dacă a luat în calcul introducerea unui examen scris, rectorul instituţiei, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a declarat că va fi amânată proba scrisă, fiindcă nu există o tendinţă de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă la nivel naţional. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.