Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Universitatea Tehnică se pregătește pentru admiterea de toamnă - 308 locuri libere la buget

GALERIE
admitere - 1admitere 2admitere - coperta
  • admitere - 1
  • admitere 2
  • admitere - coperta
- +

A început admiterea de toamnă la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), în intervalul 11 - 17 septembrie, iar universitatea mai are libere 308 de locuri la buget, la ciclul de licență. Succesul admiterii din vară la TUIASI, când la cele 11 facultăți s-au înscris 3.255 de candidați unici, o creștere de 72% ca număr față de anul trecut și cu 43% față de 2015, este dublat și în urma confirmării locurilor de către studenți.


Cum sistemul de admitere cu un dosar unic pentru toate cele 11 facultăți ale universității le-a permis absolvenților de bacalaureat să își aleagă oricâte specializări au dorit plătind o singură taxă de admitere, în urma confirmărilor au fost ocupate 2.028 de locuri la licență de către studenții români, dintr-un total de 2.336. Acestora li se adaugă și 300 de locuri care au fost ocupate de către studenții din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni, fiind o creștere exponențială față de anii anteriori.


Două facultăți nu organizează admitere

 

Există două facultăți care nu vor desfășura deloc admitere - și anume Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă și-au ocupat atât locurile de la buget, cât și locurile de la taxă în sesiunea de admitere din iulie 2017. Pe lângă acestea, mai există două facultăți care nu mai au disponibile locuri la buget și au doar locuri la taxă - Facultatea de Mecanică și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. O situație completă cu numărul de locuri poate fi găsită pe site.



„Se pare că promovarea Universității pe care am realizat-o foarte intens în ultimul an, dar și noua metodă de admitere pe care am introdus-o din acest an, au făcut ca numărul de candidați care s-au înscris la Universitatea Tehnică să crească substanțial față de anii trecuți. Acum avem un număr de locuri libere rămase la buget semnificativ mai mic față de cel din sesiunea trecută de admitere, în toamnă. Ieri am început admiterea din toamnă care va dura o săptămână; vor fi patru facultăți la care nu vom organiza admitere la buget și, de asemenea, suntem absolut convinși că facultățile care au acum un număr mai mic de candidați, vor ocupa locurile rămase libere în următoarele cinci zile. Comparativ cu anul trecut, ne bucurăm că avem 300 de candidați pe locurile pentru cei din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Succesul noului sistem de admitere este confirmat și de comparația cu cifrele de anul trecut universitar, când au rămas 592 de locuri libere înaintea sesiunii de admitere din toamnă, cu 284 mai multe decât anul acesta. În mod concret, cele mai multe locuri libere la buget au rămas la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, 92 dintr-un total de 185, Facultatea de Ingineria Chimică și Protecția Mediului, 73 dintr-un total de 141, și Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, 48 dintr-un total de 167. La restul facultăților există, în medie, 20 de locuri libere la buget și mai multe locuri disponibile la taxă.


Ce pași trebuie să urmeze studenții

 

Începând cu anul acesta, TUIASI a implementat un sistem nou de admitere prin care candidatul se poate înscrie la oricâte facultăți și specializări dorește cu un singur dosar și plătind o singură dată taxa de admitere. Mai mult, candidații se pot înscrie la TUIASI completând formularul online de acasă, accesibil la adresa https://www.admitere2017.tuiasi.ro.

Cu ajutorul formularului online, viitorii studenți pot bifa, în ordinea preferințelor, toate facultățile și toate specializările la care vor să se înscrie și pot alege dacă vor să intre în concurs și pentru locurile la taxă (în cazul în care nu prind un loc la buget) sau doar pentru locurile bugetate. TUIASI este una dintre primele universități din țară care modifică sistemul de admitere într-unul modern și dinamic, cu o structură arborescentă, care vine în ajutorul candidatului: mai puține taxe și mai puțin efort depus la admitere.

Sistemul de admitere este unul complex, informatizat integral și realizat „în casă” de către o echipă TUIASI. Cu ajutorul acestuia, candidații pot selecta printr-un singur formular, fie că aleg să îl completeze online sau în format tipărit, la comisiile de admitere, oricâte specializări doresc de la oricâte facultăți ale Universității, iar sistemul îi va repartiza în funcție de medii și de ordinea preferințelor absolvenților de liceu.

Acest sistem va asigura de asemenea și o mai echitabilă distribuție a studenților pe locurile facultăților, ținând bineînțeles seama de ordinea opțiunilor acestora. Distribuția pe locuri se va face în timp real și va putea fi urmărită pe site-ul TUIASI în perioada 11 - 17 septembrie.

Candidații care au optat pentru completarea formularului online, cu toate opțiunile în ordinea preferințelor, date despre liceul absolvit, diplomă, date personale șamd, trebuie să vină cu dosarul cu acte la facultatea unde au prima opțiune, abia atunci sunt considerați înscriși în totalitate. Candidații care completează formularul, dar nu aduc dosarul la facultate nu intră în concurs.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri