Universitatea Tehnică vrea să construiască două centre de cercetare avansată în domeniul IT&C și al Textilelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Universitatea Tehnică vrea să construiască două centre de cercetare avansată în domeniul IT&C și al Textilelor

GALERIE
tuiasi
  • tuiasi
- +

Două proiecte ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au fost desemnate cele mai bune din regiunea Nord-Est într-o etapă de consultare a intențiilor de depunere de proiecte pentru finanțare pe Axa 1 a Programului Operațional Regional, dedicat entităților de transfer tehnologic. Cercetătorii din cadrul instituției de învățământ superior tehnic au propus înființarea a două centre - unul de transfer tehnologic în regiunea Nord-Est în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicației (TIC), proiectul purtând numele Nord-Est TIC, iar celălalt de transfer tehnologic în Textile - C3T.

„Etapa aceasta a urmărit crearea unui portofoliu de proiecte, ca să se poată argumenta modificări ale ghidului, în urma acestei consultări. Cine nu a depus aceste scrisori de intenție, de finanțare, în care s-a argumentat necesitatea și funcționarea proiectelor, nu va putea depune nici proiectele atunci când se va lansa oficial «call»-ul. S-a urmărit dezvoltarea strategiei de specializare inteligentă, finanțarea proiectelor care privesc domeniile ce au o masă critică de firme în regiune care să poată absorbi rezultatele cercetării, care au potențial de inovare și care se pot întreține singure fără sprijin guvernamental”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea la TUIASI.

Evaluarea scrisorilor de intenție a fost realizată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-EST (ADR). Din cele 36 de proiecte depuse, centrul de transfer tehnologic în TIC al TUIASI a fost ales primul ca importanță și prioritate pentru finanțare, la această etapă, în timp ce al doilea proiect al universității, cu privire la centrul de transfer tehnologic în textile, a fost desemnat al patrulea pe toată regiunea.

Platformă de colaborare între industrie și cercetătorii din universitate

Centrul de transfer tehnologic în TIC a fost gândit de către cercetătorii TUIASI cu dezvoltarea pe trei sectoare principale, ca o platformă care să ofere firmelor din domeniu și cercetătorilor instituției de învățământ superior posibilitatea de a conlucra și de a-și transpune ideile în prototipuri pentru a determina viabilitatea acestora.

Cercetătorii doresc constituirea sub aceeași umbrelă a unui High Performance Computing Center - un centru HPC. Acesta va asigura puterea de calcul pentru orice aplicație software în domeniu și va fi o platformă colaborativă, accesibilă de la distanță, la care firmele care se ocupă preponderent cu producția de software să se poată conecta în orice moment și unde să colaboreze sau să beneficieze de sprijinul specialiștilor de profil de la TUIASI. În cadrul Nord-Est TIC va mai funcționa și un „centru de prototipare rapidă”, care este destinat secțiunii hardware din sectorul Information Technology and Communications (IT&C).

„Atât firmele, cât și cercetătorii din universitate, care au idei de soluții hardware, pot veni să le implementeze fizic, să le măsoare, să le certifice, să le patenteze, să depună pentru drepturi de autor, astfel încât să transforme ideea într-un produs vandabil. Prototiparea este un pas fără de care o idee nu se poate transforma decât foarte greu într-un produs”, a declarat șef lucrări dr. ing. Nicolae Lucanu, membru al echipei care a realizat scrisoarea de intenție.

Cel de-al treilea sector al acestui proiect este un centru de „smart sensing”, care ar urma să vizeze aplicații de noi tipuri de senzori în domeniul Internet of Things. Acesta ar putea avea multe aplicații, fiindcă domeniul IT&C este o pârghie pentru celelalte domenii de activitate. Acest centru ar putea oferi suport și altor sectoare de specializare inteligentă pentru a fi realizate tehnologii cu sprijinul IT&C.

 

Același concept de unificare a nevoilor din domeniu cu oferta din universitate a stat și la baza conceperii Centrului de transfer tehnologic în Textile. Acesta a fost conceput, ca direcție generală, pe digital fashion - componenta de IT aplicată pe domeniul textilelor, care este o componentă importantă, în care se investește mult la nivel mondial și care presupune ca partea de proiectare să fie acoperită în totalitate de soluții IT.

„Totul pornește de la expertiza care este oferită de facultate, de zestrea în cunoaștere pe care o avem și de rezultate. Centrul va privi și partea de customizare a produselor, oferirea de soluții pentru realizarea produselor pentru persoane cu cerințe speciale - o direcție foarte importantă la nivel european care se numește «silver economy», ce se adresează persoanelor în vârstă și care va fi abordată în centru”, a completat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin. Prorectorul a specificat că centrul va mai funcționa și pe principiul de oferire a unor soluții tehnologice și de construirea lor, în domeniul textilelor cu valoare adăugată mare - produse pentru construcții, materiale compozite care să înlocuiască plăcile prefabricate, compozite care să înlocuiască componente metalice sau tubulaturi, chiar și caroserii în anumite domenii.

După ce intenția dezvoltării acestor proiecte a fost validată de către experții ADR, reprezentanții universității spun că vor aștepta să fie lansată competiția propriu-zisă, ocupându-se de scrierea proiectelor, dar și de căutarea fondurilor pentru co-finanțare. Pe această axă, co-finanțarea este mult mai mare decât în cadrul altor proiecte europene, fiind vorba de procente cuprinse între 30-50%. „Cred că trebui găsite soluții la nivel guvernamental, altfel nu cred că va fi vreo entitate care poate suporta aceste costuri ce vor deveni, cu siguranță, importante. Există și posibilitatea sprijinului din mediul privat, dar poate și al autorităților locale”, a spus prof. univ. dr. Carmen Loghin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.