anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Universităţile din Iaşi i-au primit cu fast pe studenţi (GALERII FOTO)

GALERIE
deschiderea anului universitar umf
  • deschiderea anului universitar umf
- +

Ceremonia de deschidere de la „Cuza“ a fost marcată de discursul rectorului Vasile Işan, care nu s-a sfiit să îi critice elegant pe cei care s-au dovedit a fi neloiali universităţii. Acesta a admis existenţa unor probleme financiare, care deseori pun în dificultate calitatea actului didactic. „În pofida faptului că am reuşit şi în acest an să începem cu aproape 6.000 de studenţi la ciclul I de studii, 3.200 la master şi 230 la doctorat, avem multe lucruri de soluţionat. De multe ori cred că ar trebui să începem cu loialitatea instituţională, cu ceea ce suntem noi capabili să oferim universităţii, şi după aceea să revendicăm cine ştie ce priorităţi. Sigur, cu resurse puţine nu putem avea rezultate excepţionale“, a punctat Işan. Acesta a îndemnat corpul academic să aibă mai multă răbdare şi mai mult optimism, pentru a putea compensa resursele materiale ce lipsesc. „Consider că cea mai bună manieră de a conduce este să îi laşi pe oameni să se manifeste, cu bune şi cu rele, aşa cum vor. Să ne iertaţi eventualele greşeli, nu va mai dura mult şi o altă echipă va prelua oficierea spirituală şi administrativă a universităţii“, a ţinut să precizeze rectorul. De asemenea, într-un dialog cu preşedintele Senatului UAIC, i-a cerut acestuia sprijinul pentru a „cizela“ eventualele excese şi izbucniri ale colegilor.

GALERIE FOTO

Victor Spinei: „Periplu prin Iaşul istoric şi cultural“

Festivitatea a continuat cu tradiţionalele mesaje de încurajare din partea oficialităţilor locale. Cristian Adomniţei le-a urat bobocilor să fie creativi, pentru a putea sprijini Iaşul în drumul către dezvoltare. „Fiecare lucrare copiată, fiecare examen trecut prin copiere nu e decât o apropiere de ignoranţă, şi asta va face să nu fiţi competitivi în viitor“, a spus preşedintele CJ. Acesta le-a făcut şi o promisiune: „Până veţi termina voi, cei din anul I, studiile de licenţă, vom termina şi noi aeroportul“. Pe de altă parte, viceprimarul Chirica şi-a arătat înţelegerea faţă de conducerea universităţii, felicitându-i pe profesori pentru rezultatele obţinute în condiţii de austeritate. „Oamenii de valoare fac lucruri măreţe cu resurse puţine. Să obţineţi şi în acest an tot ce este mai bun cu aceste resurse limitate. E un lucru pe care îl facem şi noi: n-am avut bani, ci i-am adus“, a specificat Mihai Chirica. Tot la manifestarea organizată de „Cuza“ a conferenţiat profesorul Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române. Acesta a susţinut un curs studenţilor şi celor prezenţi în aulă cu titlul „Periplu prin Iaşul istoric şi cultural“.

Arte: Inaugurarea unui corp nou

Deschiderea anului la Universitatea de Arte „G. Enescu“ a coincis cu inaugurarea corpului 3B, situat în strada Cuza Vodă, acolo unde în ultimii ani s-au făcut importante lucrări de reabilitare. Tronsonul va fi folosit ca spaţiu de învăţământ, dar şi ca spaţiu de cazare pentru oaspeţii instituţiei. „Am instalat deja o parte a specializării de Design şi urmează ca la demisol să aducem toate utilajele lor pentru făcut machete. Este o specializare de mare succes, iar studenţii noştri câştigă premii internaţionale“, a declarat Atena Simionescu, rectorul UAGE.  La inaugurare a participat şi senatorul Mihaela Popa, care a făcut promisiuni în ceea ce priveşte continuarea lucrărilor de renovare. „Sunt fericită că a fost inaugurat acest tronson, şi mai urmează încă unul. Sper ca până la primăvară să fie finalizat şi acela. Apoi avem o mare misiune. Ca membru al Parlamentului, trebuie să fac lobby pentru cel mai important corp, cel al Filarmonicii. E important ca în maxim doi ani să îl finalizăm“, a afirmat Mihaela Popa. Din luna februarie, activitatea artistică a Filarmonicii este găzduită de Teatrul „Luceafărul“, şi numai repetiţiile se desfăşoară în sediul de pe Cuza Vodă.

UPA: Felicitări studenţilor!

Nici bobocii de la Universitatea „Petre Andrei“ nu au scăpat ieri de emoţii. Startul cursurilor s-a dat în prezenţa lui Cristian Adomniţei şi a deputaţilor Camelia Bogădnici (PDL) şi Grigore Crăciunescu (PNL). Conducerea instituţiei private a primit aprecieri pentru modul în care a reuşit să supravieţuiască în vremurile unui tumult economic. „Am ajuns să inaugurăm acest an universitar în condiţii aparte, cu o situaţie economică grea, nu doar la noi, ci în tot sistemul universitar românesc. Totuşi, ţin să îi felicit pe studenţii prezenţi astăzi în Aulă pentru că au avut inspiraţia de a alege programele noastre de studiu“, a transmis rectorul Doru Tompea tinerilor din sală. Aceştia au fost întâmpinaţi şi de Daniel Şandru, preşedintele Senatului UPA, Tudor Pitulac, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi Damian Ştefan, liderul Asociaţiei Liga Studenţilor UPA.

Deşi ultima în şirul festivităţilor de deschidere a anului academic, ceremonia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ (UMF) a fost în mod cert cea mai fastuoasă. Sub semnul diversităţii şi al multiculturalităţii, conducerea UMF a organizat aseară o amplă acţiune, care i-a adus în prim-plan pe studenţii străini, consideraţi a fi adevăraţi ambasadori ai ţării. Piaţa Naţiunii s-a umplut de viitori medici, profesori cunoscuţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi parlamentari, care au urmărit evenimentul prezentat de Irina Păcurariu. Nu au lipsit nici reprezentanţii universităţilor ieşene: Vasile Işan (UAIC), Vasile Vîntu (USAMV), Daniel Condurache (UTI), Florin Grigoraş (UAGE).

GALERIE FOTO

„Suntem condamnaţi la toleranţă“

În deschiderea manifestării, rectorul Vasile Astărăstoae s-a adresat celor 1.500 de persoane prezente pe esplanadă cu o formulă caldă - „dragi prieteni“. „Suntem o universitate globalizată nu după principii ultra-pragmatice, ci globalizată prin mesajele profesiei medicale. Această profesie a avut mereu menirea de a ajuta pe cel în suferinţă, indiferent de limba pe care o vorbeşte sau de religie. Orice medic ştie că are multe datorii şi foarte puţine drepturi. Universitatea noastră transmite un mesaj despre libertate, spirit şi spiritualitate, despre redescoperirea miticului şi a misticului, despre diversitate şi multiculturalitate“, a subliniat Astărăstoae. Acesta şi-a continuat discursul îndemnându-i pe studenţi să înţeleagă multiculturalitatea ca fiind un proces al cunoaşterii, inspiraţiei şi înţelegerii. „Cu alte cuvinte, suntem condamnaţi la toleranţă“, a încheiat rectorul. Mai apoi, 84 de studenţi purtând 84 de drapele naţionale s-au perindat prin faţa instituţiei, făcând o demonstraţie vie a diversităţii culturale.

GALERIE FOTO II

O surpriză pentru soţii Nedea

Un mesaj emoţionant, prin care şi-a arătat aprecierea faţă de universitatea ieşeană, a avut şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „N-am putut refuza invitaţia, pentru că ştiam ce universitate minunată este aici, ce rezultate extraordinare are, pentru că ştiu încotro se îndreaptă. Aveţi în faţa dumnevoastră poate cei mai prestigioşi medici ai României. Aveţi ce învăţa de la ei: meserie, o viaţă demnă, corectă, plină de reuşite, care să vă pună pe voi, tinerii de astăzi, pe un drum normal“, a declarat ministrul. Eugen Nicolăescu şi-a exprimat convingerea că noua generaţie ar putea fi una de „aur“ pentru medicina românească. Discursuri de încurajare au rostit şi prefectul Romeo Olteanu, preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, şi viceprimarul Mihai Chirica. Festivitatea a continuat cu o premiere a studenţilor merituoşi ai UMF. De o surpriză au avut parte profesorii de liceu Nina şi Mircea Nedea, cărora conducerea universităţii le-a arătat recunoştinţa pentru că pregătesc, an de an, gratuit, elevii ieşeni dornici să dea admitere la Medicină, dar care nu au posibilităţi materiale. Deschiderea anului universitar a continuat cu punerea în scenă a piesei de teatru coregrafic „OuiBaDa“, în regia maestrului Gigi Căciuleanu, prezent pe scena amplasată în Piaţa Naţiunii. Seara s-a încheiat cu un frumos spectacol de artificii şi proiecţii video, care i-au încântat până la aplauze pe cei prezenţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.