Universitățile din Iași, pe nicăieri în topul mondial Shanghai pe domenii. Surpriza plăcută de la „Cuza”

luni, 11 noiembrie 2024, 11:10
3 MIN
 Universitățile din Iași, pe nicăieri în topul mondial Shanghai pe domenii. Surpriza plăcută de la „Cuza”

Clasamentul internațional Shanghai Ranking 2024, care evaluează universitățile în funcție de domeniile de studiu, aduce o veste nu prea bună pentru învățământul superior din Iași.

În ciuda unei creșteri generale a prezenței universităților românești în clasamentele globale, instituțiile de învățământ din Iași se regăsesc într-o situație mai puțin favorabilă. Astfel, doar Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași reușește să facă o apariție, fiind inclusă în topul internațional la domeniul Fizică.

În schimb, alte universități din țară, precum cele din Cluj-Napoca sau Brașov, beneficiază de o mai bună vizibilitate în clasamentele Shanghai, unele dintre ele făcând salturi importante. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de exemplu, reușește să urce în top 100 la Matematică, în timp ce la Științe Economice și Psihologie, domenii în care România nu avea niciun reprezentant anul trecut, acum se înregistrează multiple prezențe ale instituțiilor românești.

Deși numărul total de prezențe ale universităților românești în topurile Shanghai a crescut de la 19 la 22, în cazul universităților din Iași, situația este mai puțin strălucitoare.

CITESTE SI: Topul Webcometrics 2024 al universităţilor din întreaga lume – Cum stau instituţiile ieşene? Aproape 12.000 de universităţi măsurate

Cu excepția Universității „Al. I. Cuza” la Fizică, care numără doar 500 de instituții incluse în clasament, nicio universitate din Iași nu apare în topul publicat de edupedu.ro.

Comparativ cu alte centre universitare din România, cum ar fi București sau Cluj-Napoca, care au reușit să atragă mai multe prezențe în domenii cheie, Iașul pare să rămână în urmă din perspectiva recunoașterii internaționale.

Pe de altă parte, este de salutat faptul că România, în general, se remarcă în 2024 cu o prezență mai mare în domeniile Științe Sociale (Economie și Psihologie), unde numeroase universități din țară au făcut progrese semnificative. În schimb, domeniile de Științe Naturale și Inginerie continuă să reprezinte o provocare, având în vedere absenteismul aproape complet al universităților românești din aceste sectoare.

Universitățile românești cu cele mai multe prezențe în 2024 Shanghai global Ranking of Academic Subjects:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 3 prezențe

UMF Carol Davila din București – 3 prezențe

Universitatea Transilvania din Brașov – 3 prezențe

Universitatea din București – 2 prezențe

Universitatea de Vest din Timișoara – 2 prezențe

USAMV Cluj-Napoca – 2 prezențe

Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Al.I. Cuza din Iași, UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, ASE București – câte o prezență

Cel mai „populat” domeniu, din perspectiva instituțiilor românești, este Matematica – 7 universități dn țară sunt prezente, cu una mai mult față de 2023. În același domeniu, ce listează 500 de universități din lume, se remarcă rezultatul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, universitate care urcă în top 100 internațional (în segmentul 76-100).

În cazul categoriei Științe Naturale, nu mai apare nicio universitate românească în domeniul Ecologie, dar Universitatea Al. I. Cuza restabilește prezența românească în domeniul Fizică.

La categoria Inginerie, unde România era slab reprezentată anul trecut, prezența în 2024 este și mai slabă – o singură apariție.

Prezența românească este ușor mai slabă și la categoria Științe medicale, cu o apariție mai puțin față de anul trecut.

Dar la categoria Științe sociale, unde România lipsea cu desăvârșire în 2023, acum are 5 prezențe – 3 în domeniul Economie și 2 în domeniul Psihologie.

Domeniile la care apar universități românești

Științe naturale:

Matematică (domeniu cu 500 de instituții)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 76-100

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – 151-200

Universitatea din București – 151-200

Universitatea din Craiova – 301-400

Universitatea Politehnica București – 401-500

Universitatea Transilvania din Brașov – 401-500

Universitatea din Oradea – 401-500

Fizică (domeniu cu 500 de instituții):

Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 401-500

Științele Pământului (domeniu cu 500 de instituții):

Universitatea din București – 401-500

Nu sunt raportate apariții ale universităților românești la studiile de: Chimie, Geografie, Ecologie, Oceanografie, Științe Atmosferice

Inginerie

Știință și Tehnologie Alimentară (domeniu cu 300 de instituții):

USAMV Cluj-Napoca – 201-300

Citește mai mult pe edupedu.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii