luni, 30.01.2023
Universităţile de stat din Iaşi definesc în această săptămână principalele date pentru ciclul electoral 2020-2024, până vineri urmând a fi cunoscute momentele în care vor fi aleşi directorii de departamente. Conform Legii Educaţiei Naţionale, cei mai importanţi paşi sunt alegerea directorilor de departament, a membrilor Consiliilor Facultăţilor, apoi a membrilor Senatului, iar în final a rectorului.
Acesta îşi desemnează prorectorii, apoi organizează concurs pentru funcţia de decan, unde va alege dintre cel puţin 2 candidaţi propuşi de fiecare facultate în parte. Din acest punct de vedere, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ a făcut deja primii paşi şi este prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a demarat ciclul alegerilor. Nu doar că au votat, încă din iunie, calendarul alegerilor, ci au şi organizat în septembrie alegeri pentru directorii de departament.
La UNAGE, ca la majoritatea universităţilor din Iaşi, luna ianuarie este cea de foc - în perioada 6 - 10 ianuarie se depun candidaturile pentru funcţia de membru în Senat şi de rector, pe 3 februarie urmând a fi organizate alegerile pentru Consiliul Facultăţii, iar pe 6 februarie pentru membru în Senat şi rector. Pe 12 februarie se validează alegerile, iar pe 14 se trimit la minister pentru confirmarea rectorului. Un calendar similar există la nivelul fiecărei universităţi din Iaşi, însă doar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a organizat şi pasul de a-l vota în Senat şi a-l oficializa. Astfel, la UAIC, pe 5 februarie sunt programate alegerile pentru membrii Senatului, în intervalul 24-28 februarie se depun candidaturile pentru funcţia rector, iar pe 11 martie se va alege viitorul ordonator de credite ale UAIC, turul al doilea fiind organizat pe 18 martie, dacă va fi cazul (cum a fost în 2016). Dosarul pentru confirmarea rectorului pleacă la Bucureşti pe 26 martie. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină „Ion Ionescu de la Brad“ îşi vor vota în aceată perioadă calendarul cu privire la desfăşurarea alegerilor. Până vineri, TUIASI şi USAMV vor avea finalizate procedurile, în timp ce şedinţa Senatului la UMF este programată pentru data de 29 octombrie. De principiu, datele sunt stabilite şi există deja o asumare a lor: la TUIASI, directorii de departamente de aleg în ianuarie, iar alegerile pentru Senat şi rector au loc în februarie, pe 24 fiind programat votul pentru rector, la USAMV tot la finalul lui februarie au loc alegerilor pentru a determina noul rector, iar cei de la UMF îşi vor alege primii rectorul, fiindcă, până pe 24 ianuarie, dosarul de confirmare trebuie să ajungă la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Ce candidaţi cunoaştem până în prezent
Ce ştim până în prezent: la nivelul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, actualul rector, prof.dr. Dan Caşcaval, a anunţat public că va candida pentru un nou mandat, iar până în momentul de faţă, nu există niciun contracandidat. O situaţie similară se regăseşte şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ - prof.dr. Viorel Scripcariu va candida pentru cel de-al doilea mandat, iar singurul contracandidat vehiculat în mediul universitar a refuzat să comenteze public dacă se va înscrie în cursă: prof.dr. Norina Forna. Aceasta a mai candidat în trecut şi la alegerile din 2016, şi la cele din 2012 pentru funcţia de rector, pierzând de fiecare dată. Situaţia este mai simplă la USAMV şi la UNAGE - actualii rectori (prof.dr. Vasile Vîntu la USAMV şi prof.dr. Atena-Elena Simionescu la UNAGE) au deja două mandate consecutive şi, prin urmare, nu mai pot candida şi pentru al treilea. Există mai multe nume vehiculate cu privire la posibili candidaţi, dar nimeni nu a ieşit public să afirme, asumat, că îşi va depune dosarul. Situaţia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi este cea mai complexă din tot spaţiul universitar ieşean.
Puternic criticat cât a fost la Ministerul Justiţiei de cadre didactice din universitate, prof.dr. Tudorel Toader a început o campanie puternică de imagine şi de promovare, dar nu şi-a asumat public candidatura pentru un nou mandat. Conform legii, fiindcă s-a suspendat în mandatul anterior, ar fi eligibil pentru încă două mandate, permiţându-i şi vârsta. Surse din universitate explică faptul că o decizie cu privire la acest anunţ a fost amânată şi pentru că rectorul se confruntă în această perioadă o problemă serioasă de sănătate. În acelaşi timp, deşi au existat mai mulţi contestatari împotriva actualului rector, aceştia nu s-au coalizat şi nu a reieşit nicio personalitate din rândul lor ce ar putea fi candidatul „opoziţiei“. Surse din universitate au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ faptul că nici nu pare să se fi făcut vreun demers în această direcţie, iar mai mulţi profesori cu notorietate din actuala conducere ar fi refuzat să candideze împotriva lui Tudorel Toader.
Cuvinte cheie: + Universitati, Iasi, alegeri, rectori
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
O maşină a “aterizat” pe plafon într-un pârâu: doi bărbaţi au murit pe loc
Noi provocări la Palas Ice – cursuri de hochei pentru pasionații sporturilor de iarnă
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
Lecții de ”patriotism” cu forța în Rusia, de la 6 ani. Elevii, puși să se antreneze cu puști
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Primăria Iași și-a schimbat site-ul. Care sunt principalele plusuri și minusuri
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
VIDEO TIR căzut în albia unui râu la Putna. Șoferul, prizonier în cabină
Pompierii ieșeni, chemați să îndepărteze țurțurii de pe marginea blocurilor
România pe harta europeană a ajutoarelor de stat. Riscurile competiției europene a subvențiilor
VIDEO Aleșii CJ ai județului stabilesc cum va fi cheltuit bugetul
VIDEO O nouă senzație românească la „America's Got Talent: All Stars”. Momentul ei este grozav
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Primul transplant renal la Parhon de anul acesta. O nouă șansă la viață pentru doi pacienți
Antibiotice Iași în top pentru calitatea comunicării cu investitorii
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II) |
Nichita DANILOVPe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi |
Michael ASTNERNea Omăt şi doamna Iarnă |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.