anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Universitatile iesene si-au deschis portile pentru candidati. Mii de locuri la admitere

GALERIE
inscrieri_admitere
 • inscrieri_admitere
- +

Universităţile ieşene au primit aprobarea pentru numărul locurilor bugetate pe care le pot scoate la admitere în anul universitar 2012-2013. Aproximativ 7900 de tineri vor putea urma studii de licenţă cu finanţare de la buget în anul universitar 2013 - 2014.

 

Astfel, la Universitatea „Al. I. Cuza” se vor scoate la concurs 3.450 de locuri fără taxă pentru ciclul de studii de licenţă, în timp ce Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” a primit 2950 de locuri, cu 5 mai multe decât anul trecut. Pentru viitorii studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie s-au pus la dispoziţie 710 locuri bugetate, în creştere cu 10 faţă de sesiunea de admitere din 2012. Aceeaşi suplimentare de locuri s-a înregistrat la Universitatea de Ştiinţe Agricole, unde vor fi scoase la concurs 500 de locuri subvenţionate de stat. În schimb, la Universitatea de Arte „G. Enescu” numărul locurilor fără taxă aprobate de Ministerul Educaţiei a scăzut de la 450 la 289. Cifra de şcolarizare urmează să fie repartizată facultăţilor de către Senatele universitare sau Consiliile de Administraţie aşa încât să fie stimulate domeniile prioritare şi programele de studii performante. În ceea ce priveşte liniile de master, absolvenţii studiilor de licenţă au la dispoziţie 2300 locuri bugetate la UAIC, 1750 la UTI, 360 la USAMV, 140 la UAGE şi 110 la UMF.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.