Universităţile se pregătesc să sprijine cadrele medicale: camere la dispoziţie în Agronomie şi Tudor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Universităţile se pregătesc să sprijine cadrele medicale: camere la dispoziţie în Agronomie şi Tudor

GALERIE
camere camin, tudor vladimirescu
  • camere camin, tudor vladimirescu
- +

Universităţile din Iaşi sunt pregătite să pună la dispoziţia autorităţilor spaţii în cazul în care problema carantinării va deveni una stringentă sau pentru medici, dacă aceştia vor avea nevoie de un loc un să se autoizoleze. 

În momentul de faţă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ are două săptămâni de când a pus la dispoziţie o scară de la căminul T20 către Primărie, unde stau în prezenţi cazaţi la capacitate aproape maximă medici de la Spitalul de Neurochirurgie şi de la Boli Infecţioase, care au avut contact direct cu pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus. O prezenţă nouă din acest punct de vedere este cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care au pus deja la dispoziţia Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, pe baza unui protocol, 27 de camere tip garsonieră din cel mai modern cămin pe care-l au la dispoziţie. Momentan, niciuna dintre acestea nu este ocupată.

Rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, spune însă că este pregătit să pună la dispoziţie toate cele 100 de camere din căminul respectiv dacă situaţia „va deveni una dramatică“. „Momentan sunt cele 27 de camere pe care noi le ţineam pentru studenţii Erasmus şi sunt libere, iar atâta timp cât sunt medici, acolo nu vom avea studenţi, asta e clar. Sigur că, în caz de urgenţă şi în cazul unei nenorociri, dacă situaţia va fi foarte gravă, am cumpărat cutii, saci, numerotăm tot, punem în magazii şi putem elibera tot căminul să punem la dispoziţie 100 de camere“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. Acesta a spus că deja a fost contactat de reprezentanţii Spitalului „Parhon“ pentru a vedea dacă mai există locuri disponibile. 

Doar 102 studenţi au rămas în Tudor
 
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a oferit Primăriei Iaşi pentru cazarea medicilor şi asistentelor de la spitalele din municipiu căminul T20, unul dintre cele mai moderne din campusul „Tudor Vladimirescu“. „Camerele folosite de către medici sunt destinate în general doctoranzilor. Fiecare cameră are 26 de metri pătraţi, un hol la intrare pentru depozitarea hainelor, bucătărie, baie şi balcon. De asemenea, este acces gratuit la internet şi cablu TV, lucruri de care beneficiau şi studenţii noştri“, subliniază dr. ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. În ceea ce priveşte modul de administrare a căminului în acest moment, conducerea Politehnicii ieşene nu mai are niciun amestec. Atât demersurile legate de paza căminului, dar şi cele legate de curăţenie au căzut în sarcina Primăriei Municipiului Iaşi. „Noi am predat camerele la cheie, cu tot ce este necesar, cu lenjerie de pat, pături, perne, pentru ca medicii şi celelalte cadre medicale să poată locui în cele mai bune condiţii încă din prima zi“, a adăugat Bogdan Budeanu. În acest moment, pe lângă medicii cazaţi în căminul T20, în Campusul „Tudor Vladimirescu“ încă mai locuiesc 102 studenţi, aceştia făcând parte din categoria studenţilor încadraţi ca excepţii, la hotărârea universităţii care anunţa închiderea tuturor căminelor. Cele 102 persoane cazate în acest moment sunt fie studenţi căsătoriţi şi care au şi copil, fie studenţi proveniţi de la casele de copii sau din orfelinate. Reprezentanţii UAIC nu au dorit să răspundă apelurilor de la „Ziarul de Iaşi“, însă pe Facebook circulă un anunţ al studenţilor reprezentanţi în structurile de conducere a universităţii în care se anunţă că niciun cămin nu a fost pus la dispoziţie autorităţilor să fie folosit în carantină.
 
Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.