anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

UMF se alătură apelului universităţilor din Iaşi care vor să le fie deblocate soldurile

Universităţile stau cu conturile pline de bani, dar nu pot cheltui nimic

GALERIE
bani multi
 • bani multi
- +

UMF are de departe cele mai multe venituri proprii, are şi planuri de investiţii, dar nu poate face nimic: Ministerul Educaţiei îi ţine banii blocaţi

După ce rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, prof.dr. Dan Caşcaval, a tras un semnal de alarmă la învestirea noului guvern cu privire la necesitatea deblocării soldurilor universităţilor, şi reprezentan­ţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, de departe instituţia de învăţământ superior cu cele mai multe venituri proprii, se plâng de faptul că nu pot cheltui banii respectivi. Deşi reprezentanţii UMF spun că, în ultimii patru ani, valoarea proiectelor europene finanţate a crescut cu 100%, la nivel intern nu pot fi cheltuiţi banii rămaşi nefolosiţi.

Centru de conferinţe şi cantină pentru studenţi

Spre exemplu, pentru a putea folosi suma de circa 6 milioane de lei, rămasă ca surplus în urma modernizării clădirii de la Bioinginerie Medicală, a fost nevoie de mai multe solicitări la ministerul Educaţiei ca în final să fie dată anul acesta o ordonanţă prin care au fost mutaţi banii către bugetul de investiţii. De acea, în momentul de faţă, UMF vrea să construiască un centru de conferinţe, pe terenul fostei săli de sport Bagdasar, şi o cantină studenţească.

„S-au obţinut avize pentru eliberarea terenului şi pentru utilizarea sălii de sport. Este drept că în această strategie au fost prevăzute doar săli de conferinţe, dar am făcut un sondaj printre studenţi şi am constat că aceştia îşi doresc foarte mult o cantină studenţească. Astfel că ne-am decis să ridicăm acolo o cantină - cea actuală nu face faţă numărului mare de studenţi şi cadre didactice, dar vor fi şi săli de conferinţă, săli de lectură, spaţii de cazare, pentru că va fi o clădire pe mai multe niveluri. Este un proiect ambiţios, dar care va fi, cu siguranţă, realizat, aşa cum au fost şi celelalte. În momentul de faţă, suntem în faza de obţinere a autorizaţiei pentru demolare“, a declarat ing. Maria Arhip, director general administrativ al UMF, într-un interviu publicat pe site-ul universităţii.

Mai mult, aceştia vor să cumpere şi o clădire aflată în preajma UMF prin care să crească baza de cercetare, dezvoltând un centru de cercetări fundamentale. Deşi înţelegerea a fost finalizată cu proprietarul, se aşteaptă aprobarea de la minister pentru cheltuirea banilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.