anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Universităţile tehnice, nemulţumite de modul în care au fost repartizate locurile la admitere în acest an

GALERIE
tuiasi
 • tuiasi
- +

Universităţile tehnice, printre care şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI), sunt nemulţumite de repartizarea locurilor la admiterea de anul acesta. Instituţiile de învăţământ superior, membre ale Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), s-au întrunit la finalul săptămânii trecute şi şi-au manifestat nemulţumirile legate de modalitatea de alocare a locurilor.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a subliniat faptul că reprezentanţii tuturor celor cinci universităţi tehnice au constatat că deşi declarativ toată lumea este alături de instituţiile de învăţământ superior de profil tehnic, toate acestea au pierdut ca număr de locuri la licenţă, masterat şi doctorat. Acesta a adăugat şi faptul că presiunea pe ingineri este mare, iar companiile care ar vrea să îşi stabilească centre în România s-ar putea confrunta cu un deficit de forţă de muncă.

Un număr mai mic de locuri l-au primit domeniile pentru care absolvenţii de liceu au avut anul trecut un interes mai scăzut, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Con­struc­ţii Bucureşti, precizând că acest lucru nu este echitabil. „Mergând pe logica aceasta, vom ajunge la un moment dat ca anumite meserii din domeniul ingine­riei să dispară, lucru care va avea consecinţe grave pentru economia şi siguranţa naţională şi vă dau exemplul inginerilor de baraje. Apetitul pentru inginerie hidrotehnică a scăzut dramatic, din cauza investiţiilor foarte slabe pe care le are statul român în acest domeniu. Barajele, aşa cum foarte bine ştim, reprezintă o resursă extraordinară a României, dar în acelaşi timp şi un potenţial de risc foarte mare dacă nu vom mai avea inginerii care să facă analiza de risc la baraje şi să le întreţină“, a menţionat rectorul. 
 
De asemenea, acest criteriu de alocare a locurilor, în funcţie de numărul de dosare depuse în anul anterior, nici nu a fost respectat la doctorat. Prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, a precizat că, „La nivel naţional, numărul de locuri a rămas aproape egal ca cel de anul trecut, deci undeva ele s-au dus şi dacă le însumăm ajungem la aproximativ 200 de locuri la doctorat pierdute de universităţile noastre. S-au dus în zonele unde au o influenţă foarte mare financiară. La universităţile tehnice, datorită valorii studentului echivalent, un loc la doctorat echivalează cu şapte locuri la licenţă, dar la universităţile umaniste un loc la doctorat valorează 11 locuri la licenţă. Iată impactul acestor locuri şi probabil zonele în care s-au dus. Nemulţumirea noastră este şi mai mare în condiţiile în care domeniile inginereşti sunt printre domeniile prioritare prevăzute în Carta Uniunii Europene“, a argumentat rectorul.
 
Practic, TUIASI are anul acesta cu 10% mai puţine locuri la licenţă, cu 15% mai puţine la studii de master şi din 155 ocupate anul trecut la doctorat, anul acesta au fost repartizate doar 140. 
 
În urma discuţiilor avute la finalul săptămânii trecute, ARUT solicită Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS) şi Ministerului Educaţiei Naţionale elaborarea metodologiei de alocare a locurilor bugetate pentru cele trei cicluri de studii având în vedere priorităţile date de strategiile naţionale şi de cerinţele pieţei muncii, precum şi alte criterii de performanţă cum ar fi rata angajării în domeniul de studii sau rezultatele ştiinţifice obţinute pentru ciclul de studii doctorale. Următoarea reuniune ARUT va avea loc în luna octombrie, la Bucureşti, întâlnirea din această lună desfăşurându-se la Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.