„Unși” pentru încă un mandat. Cel mai bine plătiți administratori din subordinea județului: CA al ApaVital, 5.600 lei/lună pentru 2-3 ședințe
O agenție înființată la București de guvernarea PSD-PNL, care trebuia să verifice și să certifice selecția opacă a Consiliului de Administrație al societății de apă, a dat chix. Stadiul provizoriu al CA nu mai putea fi prelungit, astfel că cei mai bine plătiți administratori dintre societățile subordonate CJ au fost unși oficial în funcții de șefii județului.
După două provizorate de cinci, respectiv două luni, Consiliul de Administrație al ApaVital SA și-a intrat pe deplin în pâine. Dar asta s-a întâmplat nu pentru că o controversată agenție guvernamentală înființată ca să supravegheze în special numirile la șefia și în administrația unor întreprinderi publice și a societăților cu capital majoritar de stat a confirmat numirile, ci pentru că așa s-a decis luna trecută în Adunarea Generală a Acționarilor. Acționarii sunt cele 112 unități administrativ-teritoriale, respectiv Consiliul Județean Iași, care deține 99,5 la sută din acțiuni, și cele 111 primării din județele Iași (98), Neamț (11), Botoșani (1) și Vaslui (1).
Practic, în lipsa acțiunii agenției respective, Consiliul Județean și-a asumat numirile lui Ionel Damian (care e și președintele CA), a lui Mihail Doruș (directorul general al ApaVital), a Elenei Arvinte (care conduce Direcția Economică a CJ), a lui Carmen Teodosiu (profesor la Facultatea de Chimie, specializată în probleme de mediu, tratarea, epurarea apei și managementul resurselor de apă), Cătălin Gîrjan (om de afaceri), Sebastian Constantin Costea (director de investiții la Antibiotice SA) și a Rodicăi Călugăreanu (expert contabil).
AMEPIP a intrat pe fir doar cât să încurce treaba
Între selecția noilor administratori, procedură care s-a desfășurat cu un an în urmă, și instalarea lor la sediul ApaVital din Copou a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Noua entitate trebuie să verifice cât de bine se țin concursurile de acest fel la miile de întreprinderi publice care funcționează în România. Dar cei de la AMEPIP nu au confirmat noul CA până pe 21 februarie, când a expirat mandatul vechiului consiliu, nu au confirmat componența CA nici în iulie, la expirarea primei perioade de provizorat de cinci luni, și nu au confirmat nici în septembrie, când a mai trecut un termen provizoriu de două luni.
Între timp, șefii agenției au demisionat (în iulie), iar Comisia Europeană a subliniat că agenția trebuie să aibă un rol-cheie în stabilirea politicii de guvernanță corporativă. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a numit un fost europarlamentar la conducerea agenției: Corina Crețu. Ea va conduce AMEPIP cu titlu de interimat până la finalizarea selecției noilor șefi, condiție necesară pentru ca România să nu piardă o parte din banii PNRR.
Ce controlează agenția la Iași
În județul Iași sunt 17 întreprinderi publice subordonate Consiliul Județean și consiliilor locale pe care le monitorizează AMEPIP: Aeroportul Iași, Salubris SA, Citadin SA, Tehnopolis SRL, Servicii Publice Miroslava SRL, Ecopiața SA, Servicii Publice Iași SA, CLP Ecoserv SRL Pașcani, Servicii Publice Ciurea SA, Ecosalubris Hârlău SA, Compania de Transport Public Iași SA, Miroslava Industrial Parc SRL, Gospodarul Erbiceni SRL, Termo-Service SA, ApaVital SA, Iași Industrial Park SRL și BCU Construct Moțca SRL. La acestea se adaugă două institute naționale de cercetare-dezvoltare: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Tehnică Iași și Institutul de Cercetări Biologice Iași, filială a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice București.
De ce e râvnit un mandat în administrația ApaVital
Așa cum am mai relatat, veniturile administratorilor ApaVital sunt printre cele mai consistente de acest fel la nivelul județului. Un membru al CA a primit indemnizații în anul 2023 în sumă de peste 68 de mii de lei, adică mai mult de 5.600 de lei net pe lună. De altfel, concursurile organizate la societatea de apă sunt cele mai urmărite, deși se desfășoară în totală lipsă de transparență. Cu toate acestea, ca la aproape orice concurs „la stat”, se înscriu puțini candidați, mai ales pentru că, la final, componența CA se asortează cu culoarea politică a administrației Consiliului Județean. (Radu MEȘNIȚĂ)
Citește și:
- Birocraţia de la Bucureşti încurcă lucrurile la Iaşi: Artificii la ApaVital pentru înscăunarea noilor administratori
- Încă un concurs ultrasecret finalizat cu succes la ApaVital: s-a trecut de la roşu la galben
- Concurs pentru cel mai bine plătiţi “băgători de seamă” din Iaşi. Selecţia viitorilor membri CA de la ApaVital: în spatele uşilor închise
- Concursurile secrete de la Apavital au ajuns în plenul CJ Iaşi
Publicitate și alte recomandări video