
Unul dintre ultimele interviuri oferite de filosoful George Bondor: „Există întâmplări care ne determină să reflectăm asupra locului nostru în lume, asupra sensului vieții”

Cunoscutul filosof George Bondor, care a murit marți, 13 martie, discuta în unul dintre ultimele sale interviuri, oferite pentru publicația „CuzaNet” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), despre rolul filosofului în societatea contemporană, provocările acesteia și nu numai.
Profesorul George Bondor sublinia în interviul pentru „CuzaNet” că, în calitate de filosof, este esențial să conștientizezi „maladiile lumii în care trăiești”, referindu-se la problemele și disfuncționalitățile societății actuale.
„Nicăieri în lume filosofia nu se justifică numeric. Ea produce un grup de oameni care au spirit critic, care veghează asupra maladiilor societății și ale culturii actuale. Dar dincolo de chestiunea aceasta, cred că toate domeniile ar trebui, într-un fel sau altul, să interacționeze cu filosofia. Pentru că în toate domeniile se pun tot mai mult probleme de natură etică”, a precizat George Bondor în interviul citat.
„Planeta poate fi oricând distrusă, dacă nu reflectăm etic”
În cadrul aceluiași interviu, George Bondor menționa aspecte privind responsabilitatea filosofului de a analiza și de a oferi soluții la problemele societății, subliniind că filosofia nu trebuie să fie izolată de lumea reală, ci să participe activ la îmbunătățirea acesteia.
„Și informaticienii trebuie să își pună probleme de natură etică – ce e bine și ce e rău în legătură cu spațiul virtual, cu rețelele de socializare, cu controlul societății prin intermediul internetului, prin intermediul rețelelor de tot felul. Medicii trebuie să își pună probleme de natură etică. Inginerii și oamenii care se ocupă cu tehnologia, la fel. Pentru că tehnologia, dacă încape pe mâini rele, poate să conducă la dezastre. În definitiv, planeta poate fi oricând distrusă dacă nu reflectăm etic la toate aceste discipline. De aceea, filosofia ar trebui să fie nu doar acceptată, ci asumată de fiecare dintre domeniile astea, ca o latură absolut necesară a cercetării și a progresului”, preciza profesorul.
Nu în ultimul rând, George Bondor a povestit și cum a ajuns să aprofundeze acest domeniu, având o carieră de peste 20 de ani în cadrul UAIC și contribuind semnificativ la dezvoltarea filosofiei contemporane în România.
„E o întrebare la care e dificil de răspuns. Există, desigur, cărți care ne pun pe un anumit drum, cărți care ne marchează la o anumită vârstă și care ne determină să aprofundăm acel domeniu. Există apoi, poate, întâmplări ale vieții care ne determină să reflectăm asupra condiției noastre, asupra locului nostru în lume, asupra sensului vieții. Pot exista oameni care ne ajută să vedem mai mult decât văzusem până atunci și să ne dăm seama că e important să ne descoperim pe noi înșine”, a menționat prof. univ. dr. George Bondor.
Publicitate și alte recomandări video