anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

UPDATE: Cu cine vrea Mihai Chirica să dezvolte infrastructura din zona Moldovei

GALERIE
Moldova se dezvolta
 • Moldova se dezvolta
- +

La Suceava s-a parafat astăzi constituirea Alianţei "Moldova se dezvoltă", având ca fondatori şi semnatari Primarii liberali ai municipiilor Vatra-Dornei, Câmpulung-Moldovenesc, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra-Neamţ şi Primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur a salutat constituirea la Suceava a Alianţei “Moldova se dezvoltă”. “Principalul obiectiv al acestei alianţe este promovarea a doua proiecte de infrastructura: Autostrada est-vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană şi Autostrada nord—sud care sa lege Moldova de capitala ţării. Având aceste autostrăzi, vom putea vorbi cu adevărat de dezvoltarea economica şi sociala a Moldovei. Salut această iniţiativă, am încredere, şi pentru că aici se regăsesc oameni cu care m-am întâlnit în mai multe rânduri pentru a susţine aceste proiecte majore”, a declarat Flutur, citat de Obiectiv de Suceava.

ACORD CADRU ASOCIAȚIA MOLDOVA se DEZVOLTĂ

Motive: – Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea diminuării decalajelor dintre Estul şi Vestul ţării.

– Ţinerea în izolare vizibilă cu consecinţe deosebit de grave în ceea ce priveşte creşterea economică a regiunii.

– Depopularea accelerată a regiunii, prin migrația forţei de muncă active.

 1. Principii abordate:
 2. Descentralizarea pentru creșterea puterii autorităților locale;
 3. Dezvoltarea echilibrată a activităților economice, între toate regiunile ţării;
 4. Diminuarea migrației forței de muncă;
 5. Încurajarea dezvoltării locale pe bază de parteneriat între actorii relevanți ai zonei.

Dorim să inițiem proiecte regionale și locale ale localităților noastre, care să contribuie la Dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării.

Asociereanoastră este de parteneriat cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private,  a proiectelor în educație, sănătate, mediu, turism, etc., fără a exclude participarea Autoritătilor Centrale, europene sau alte oraganisme internaţionale. Sursele de finanțare vor fi  locale, guvernamentale sau europene de la caz la caz.

Argumente pentru susţinerea Asociaţiei Moldova se Dezvoltă:

 • Prin poziționarea geografică, avem posibilități de interconectare rapidă între orașele noastre (rutieră, cale ferată, aeriană);
 • Promovarea de Investiții Teritoriale Integrate  (ITI) care să abordeze integral întreaga zonă;
 • Avem experiență în promovarea proiectelor  pentru dezvoltare locală, finanțate din fonduri europene sau alte tipuri de finanțări;
 • Orașele noastre reprezintă motoare de dezvoltare economică în zona discutată;
 • Reprezentăm împreună cu zonele metropolitane, dezvoltate în jurul municipiilor reședință de județ, peste1 milion de locuitori, respectiv peste 30% din populaţia zonei Moldovei;
 • Legăturile între orașele din zona Moldovei care au o istorie comună.

Obiectivele și prioritățile comune ale Asociației:

 1. Dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională:
 2. Autostrada Iași-Tîrgu Mureș
 3. Autostrada Nord-Sud, care să lege regiunea noastră de București
 4. Construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate
 5. Interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova
 6. Modernizare transport feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.
 7. Îmbunătățirea mediului economic de importanță regională și locală:
 8. Dezvoltare de rețele de tip cluster (turism, agricultură, IT)pentru valorificarea potențialului regional;
 9. Înființarea şi dezvoltarea de zone economice şi de parcuri industriale;
 10. Sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii specifice inovării, cercetării, adoptarea de noi tehnologii (atragerea mediului universitar în aceste proiecte);
 11. Abordarea strategiilor de dezvoltare economică, regionale şi locale în concordanţă cu politicile de protejare a mediului şi conservare a Patrimoniului Cultural şi natural.
 12. Promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă:
 13. Asigurarea forței de muncă pe plan local, dezvoltarea învățământului dual
 14. Crearea de condiții pentru investiții noi, din partea autorităților locale
 15. Acordare facilități fiscale pentru a reduce migrația forței de muncă, pentru a convinge tinerii să rămână acasă.
 16. Descentralizare și o administrație publică eficientă:
 17. Transferarea unor atribuții ale autorităților centrale, către autoritățile care funcționează în unitățile administrativ-teritoriale și chiar autorităților locale, autoritățile centrale având un rol de tutelă administrativă.
 18. Reducerea sărăciei, prin dezvoltarea infrastructurii în vederea promovării incluziunii sociale:
 19. Iniţierea unor programe active de integrare în muncă;
 20. Investiții în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, pentru creşterea calităţii vieţii;
 21. Dezvoltarea serviciilor sociale integrate şi furnizarea serviciilor sociale.

Acest document este un ACORD CADRU  de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019,  să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi  reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate –  pentru atragerea de fonduri europene.

Odată cu semnare acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru.

Ion Lungu – primarul muncipiului Suceava

Cătălin Flutur – primarul municipiului Botoșani

Mihai Chirica – primarul municipiului Iași

Dragoș Chitic – primarul municipiului Piatra Neamț

Mihăiță Negură – primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc

Lucian Micu – primarul municipiului Roman

Ilie Boncheș – primarul municipiului Vatra Dornei

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.