Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totduminica, 22.05.2022
ORA 17.37 Primarul suspendat al Iașului Gheorghe Nichita a fost arestat, în dosarul în care este suspectat că a primit mită de la președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, în timp ce acesta din urmă va fi cercetat în arest la domiciliu, au hotărât judecătorii de la Tribunalul București.
Procurorii DNA i-au prezentat, vineri, pe Nichita și Urdăreanu la Tribunalul București, după ce i-au reținut joi seară. DNA a anunțat atunci că propune arestarea preventivă în cazul celor doi, însă vineri, în sala de judecată, procurorul a cerut arest la domiciliu pentru președintele UTI.
Surse judiciare au declarat că procurorii au decis să ceară arest la domiciliu în cazul lui Urdăreanu, după ce acesta și-a recunoscut integral fapta și a dat o declarație de recunoaștere a vinovăției.
Concret, explică sursele citate, nu Urdăreanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iașiului, ci complicele său, vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, astfel că Urdăreanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat să fie dați bani prin intermediar".
Sursele citate au precizat însă că procurorii nu au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Urdăreanu, care ar beneficia astfel de o reducere substanțială a unei eventuale pedepse.
Judecătorul de la Tribunalul București a decis arestarea lui Gheorghe Nichita și cercetarea lui Urdăreanu în arest la domiciliu.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.
-----
CITEȘTE ȘI:
Dosar exploziv la DNA: Gigi „10%“! Nichita, încătușat pentru 7 milioane de lei
Primarul-suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost reţinut azi-noapte de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fiind inculpat într-un nou dosar de corupţie. Nichita este acuzat de DNA că ar fi pretins 10% din valoarea contractului privind managementul traficului din oraş, un proiect controversat în cadrul căruia UE a aplicat municipiului nostru corecţii consistente pentru neconcordanţe privind licitaţia. În acelaşi dosar cu Nichita a fost reţinut şi Tiberiu Urdăreanu, un nume important din mediul de afaceri al României.
------
ORA 16.16 Procurorii DNA au renuntat sa mai ceara arestarea preventiva a omului de afaceri Tiberiu Urdareanu si solicita vineri Tribunalului Bucuresti arestarea la domiciliu, dupa ce acesta si-a recunoscut vinovatia, scrie Agerpres. Procurorii cer, in schimb, arestarea preventiva a primarului suspendat de Iasi, Gheorghe Nichita, care a negat faptele in timpul audierii la DNA.
"Inculpatul Tiberiu Urdareanu, in declaratia formulata la 29.10.2015, a recunoscut acuzatia si a aratat ca Nichita i-a dat de inteles ca lucrurile vor merge bine, ca are un 'aranjament' cu acea firma si ca va fi multumit. Ulterior, a avut o discutie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunandu-i ca se ocupa el de bunul mers al contractului, in conditiile in care si UTI isi va face treaba, ca era o intelegere cu primarul, Mardarasevici comunicandu-i ca 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligatii' ale asocierii pentru buna derulare a contractului", se arata in referatul DNA trimis in instanta.
Procurorii cer, in schimb, arestarea preventiva a primarului suspendat de Iasi, Gheorghe Nichita, care a negat faptele in timpul audierii la DNA.
In dosar, procurorii au dispus masura controlului judiciar pe cautiune fata de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), si control judiciar fata de Mihail Tanasescu, vicepresedinte al grupului de firme UTI.
Iulius Mardarasevici si-a recunoscut si el vinovatia in fata procurorilor.
Potrivit DNA, in august 2013, in contextul implementarii proiectului 'Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi', care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.
Anchetatorii arata ca, incepand cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita urmatoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din preturile unor locuri de cazare la Hotel Marriot Bucuresti, in perioada 2013-2015, in baza rezervarilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata in cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizita in China, de care au beneficiat Nichita, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri; beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita, in valoare de 20.000 lei.
De asemenea, in cursul anului 2013, Tiberiu Urdareanu, presedinte al Consiliului de Administratie al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat sa-i remita primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adica suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi data in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta 'contributia' UTI, iar 20% reprezenta 'contributia' IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru Nichita.
Intelegerea initiala a fost efectuata intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Mihail Tanasescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dati cu titlu de mita.
Cuvinte cheie: + nichita, arestare, urdareanu, arest domiciliu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.