anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

UPDATE: Grevă spontană a şoferilor de autobuze din Iaşi. “Agită spiritele între ei" (VIDEO)

GALERIE
autobuz Iasi
 • autobuz Iasi
- +

Mai mulţi angajaţI de la Compania de Transport Public (CTP) nu au ieşit astăzi la stradă. 

UPDATE 15.30 - Negocierile între CTP și șoferii protestatari încă nu au o finalitate concretă: autobuzele încă nu au ieșit la stradă, iar protestatarii au respins toate variantele de negociere propuse de companie și executivul municipalității. La acest moment, nu este clar când vor renunța șoferii la protest: conducerea companiei îi așteaptă pe aceștia la dialog și le-a transmis că acțiunea de protest este considerată nelegală. 
„Nu voi participa niciodată la un simulacru de negociere în lipsa oricărui dialog real, rațional și responsabil! Am cerut conducerii CTP sancționarea urgentă a celor responsabili de această manifestare ilegală, evaluarea pagubelor produse cetățenilor și companiei și recuperarea daunelor de la cei care au încălcat Codul Muncii și contractul colectiv de muncă! Sunt alături de angajații onești ai CTP, știu că trăiesc vremuri grele, la fel ca majoritatea românilor, și susțin orice demers care le poate ridica nivelul de trai! Însă la acest rezultat trebuie să ajungem împreună, prin dialog corect și rațional, și în limitele posibilităților pe care le avem!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, unul dintre „instigatorii” protestului „are numai în acest an trei abateri disciplinare: avertisment pentru nerespectarea regulilor privind schimbarea direcţiei de mers şi încălcarea regulilor şi disciplinei stabilite în exploatarea şi administrarea mijloacelor de transport; reducerea salariului cu 5% pentru coliziune cu un alt autoturism în zona pasajului Nicolina, în urma nerespectării regulilor privind circulaţia; avertisment şi recuperarea franşizei pentru coliziune cu un alt autoturism în Rond Podul de Piatră (în data de 30 octombrie 2021)”.
Situația salariilor de la CTP a fost detaliată de companie într-un comunicat de presă:
Compania de Transport Public Iași se află, de câteva săptămâni, într-un proces de negociere cu organizațiile sindicale din cadrul instituției noastre, cu scopul majorării salariilor șoferilor și ale vatmanilor, potrivit normelor prevăzute de Codul Muncii și Contractul Colectiv de Muncă. Astfel, blocarea activității de transport public cu autobuzul de către un grup de șoferi, care a organizat o grevă spontană, în ziua de 2 noiembrie 2021, este considerată nelegală, afectând zeci de mii de călători, dar și funcționarea optimă a companiei. 
Conducerea CTP Iași, în prezența primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, și a viceprimarului Daniel Juravle, a purtat un dialog cu organizatorii formei de protest și, deși aceasta a avansat diferite variante de negociere, toate propunerile au fost respinse de către reprezentanții manifestanților. 
Precizăm că, în acest moment, salariul de bază brut al unui șofer debutant este de 2.640 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. De asemenea, salariul de bază brut al unui șofer cu un an de vechime în această activitate (indiferent de locul de muncă în care a acumulat perioada de vechime), este de 2.974 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. Exemple de sporuri: 25% pentru orele de noapte lucrate în intervalul orar 22-6; 100% pentru orele lucrate în weekend și sărbătorile legale; 10% pentru orele de conducere a unui autobuz articulat; 10-15% - spor de trafic - pentru toate orele lucrate în zilele lucrătoare; 5-25% spor de vechime în muncă; 80% spor anual de stabilitate, acordat cu îndeplinirea unor condiții, printre care nesuspendarea contractului pe parcursul unui an de zile. Din suma rezultată din salariul de bază plus sporuri sunt reținute contribuții și impozite. Salariul mediu net al unui șofer al CTP Iași, în primele șase luni ale acestui an, este de 3.227,67 lei, iar cel brut, de 5.562,17 lei. La acesta se adaugă valoarea tichetelor de masă, 20 lei/zi lucrată, și a voucherelor de vacanță, 1.450 lei/an.
Pentru a susține cheltuielile privind acordarea salariilor tuturor angajaților instituției, bugetul de venituri și cheltuieli al CTP Iași a fost suplimentat, pe 1 noiembrie 2021, cu 11% - 15.518.000 lei, prin hotărâre de Consiliu Local. 
Compania de Transport Public Iași face toate demersurile necesare deblocării situației și ieșirea autobuzelor la stradă. Le cerem scuze călătorilor pentru situația neprevăzută apărută.

UPDATE (09:00): Impactul grevei şoferilor CTP este semnificativ: compania operează peste 20 de trasee din municipiu şi zona metropolitană. Protestul a venit la o zi după ce bugetul CTP a fost rectificat, iar fondul de salarii a crescut de la 70,7 milioane lei la 75,4 milioane lei.

„În această creştere sunt cuprinse şi sporuri pentru şoferi de autobuze”, a mai declarat Cristian Stoica.  Principala revendicare a şoferilor vizează o creştere salarială de până la 4.000 lei/lună.

În acest moment, spune directorul Stoica, salariul mediu al unui şofer CTP este 2.400 lei (debutant) sau 2.700 lei (şofer cu experienţă). „La acest salariu se adaugă sporuri: vechime – 15%, de trafic – 10%, de weekend – se plăteşte la dublu, de maşini articulate – 15%, vouchere de vacanţă, bonuri de masă sau sporul de stabilitate care este 80% din salariu. Nu cred că au de ce să se plângă de salariul şi sporurile pe care le au. Comparativ cu cei din ţară, nu stăm rău cu salariul”, a susţinut directorul CTP.

Protestul şoferilor CTP a început acum circa cinci ore, în jurul orei 4.30. CTP are un număr de 300 de şoferi.

TEXT INITIAL: De dimineaţă, ei au organizeaza un protest spontan la depou. Potrivit directorului CTP, Cristi Stoica, angajaţii vor măriri salariale. Ieri, în Consiliu Local a fost votat un buget rectificativ al CTP care cuprinde şi creşteri ale salariilor. Stoica a precizat ca vatmanii au ieşit la stradă, doar şoferii de autobuze protestează. "Le-am spus ca actiunea e ilegala, le-am propus un calendar de negocieri", a declarat Stoica. Potrivit acestuia, pe traseele din Iaşi trebuiau să fie la aceasta ora circa 70 de autobuze.

"Au refuzat negocierile. Acţiunea nu e revendicată de către sindicat, sunt 2-3 persoane care agită spiritele între ei", a mai spus Stoica. “Situaţia la CTP este foarte bună având în vedere că ieri s-a aprobat şi o majorare de buget ca să susţinem activitatea, în condiţiile în care de aproape doi ani de zile compania nu reuşeşte să-şi strângă în nici o lună măcar banii de salarii.

Eforturile le face municipiul Iaşi luând bani de la alte lucruri pe care ar putea să le facă în oraşul nostru plătind salariile lor, desigur nu degeaba fiidcă muncesc, dar în condiţii de eficienţă foarte scăzute. Legat de situaţia de astăzi, persoana care nu a apelat la contractul colectiv de muncă, nu a apelat la mişcările sindicale care sunt recunoscute atât de mine, cât şi de societatea CTP, va trebui să părăsească această organizaţie, ea beneficiind între ghilimele de mai multe sancţiuni disciplinare de-a lungul timpului pentru nerespectarea programului de lucru şi alte sancţiuni pe care le-a primit şi probabil a încercat acum să-şi reverse tot năduful pe ceea ce a stârnit de dimineaţă.

Prin urmare noi ştim să dialogăm, nu este prima oară când dialogăm, nu avem o situaţie financiară bună, pentru că termoficarea ne presează foarte mult, dacă vor să înţeleagă bine, dacă nu asta e”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.