anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

UPDATE LIVE VIDEO: Ianukovici a cedat. Alegeri anticipate în 2014. Baie de sânge la Kiev

GALERIE
Protesters-clash-with-pol-016
 • Protesters-clash-with-pol-016
- +

Imagini in direct din centrul Kievului: 

ORA 22:10

Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi seara ca ministrii UE sau reusit sa obtina acordul presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici de organizare de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate in 2014, transmite AFP.

"S-a convenit cu Ianukovici ca este gata sa organizeze alegeri prezidentiale si parlamentare, gata sa creeze un guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile si sa modifice constitutia pana in vara", a declarat Tusk.

"Insa experienta noastra ne spune ca angajamentele luate de adminsitratia ucraineana sunt arareori respectate", a adaugat Tusk, nereusind sa isi ascunda scepticismul.

Violentele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piata Independentei, in timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot, relateaza Russia Today. Focurile de arma continua sa se auda in centrul Kievului. Bilantul violentelor de la Kiev a crescut la 28 de morti, alte 287 de persoane fiind in continuare spitalizate, a anuntat joi ministerul ucrainean al Sanatatii, potrivit AFP. Exista insa informatii ca numarul ranitilor ar fi in jur de 1.000, desi cifra anuntata oficial este 287. Violentele din capitala Ucrainei s-au extins si in alte orase. Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici anuntase miercuri seara un "armistitiu" si reluarea negocierilor cu opozitia, inainte de sosirea a trei diplomati europeni in capitala Ucrainei.

ORA 21:00

Acord al UE pentru retragerea vizelor si inghetarea averilor celor care au mainile "patate de sange"

Ministrii Afacerilor Externe din Uniunea Europeana au cazut joi de acord pentru retragerea vizelor si inghetarea averilor persoanelor ale caror maini "sunt patate de sange", a anuntat joi sefa diplomatiei italiene, Emma Bonino, la capatul unei reuniuni de criza care a avut loc la Bruxelles, potrivit AFP.

"Am luat decizia, in stransa coordonare cu cei trei ministri care negociaza la Kiev, sa procedam foarte rapid, in urmatoarele ore, pentru a priva de vize si a ingheta averilor celor care sunt patati de sange", a spus Bonino, in momentul in care a parasit reuniunea.

"Responsabilitatea violentelor revine regimului dar nu putem ignora ca exista grupari extremiste si de infiltrati. Ii vizam pe toti cei care sunt atinsi de sange",  a subliniat acesta. Pentru moment, nicio lista cu nume nu a fost stabilita, au explicat insa surse diplomatice.

Emma Bonino a pledat, pe de alta parte, pentru un "dialog critic" cu Rusia.

Europenii au cazut de acord pentru relaxarea regimului de vize pentru "persoanele ranite si disidenti", iar UE este pregatita sa ofere asistenta medicala si umanitara in Ucraina, a adaugat Bonino.

Ministrii europeni ai Afacerilor Externe s-au reunit de urgenta la Bruxelles pentru a examina situatia din Ucraina unde violentele s-au soldat, potrivit opozitiei, cu cel putin 60 de morti.

Romania a fost reprezentata la reuniunea de la Bruxelles de ministrul afacerilor Externe, Titus Corlatean.

"Pentru Romania, stabilitatea Ucrainei, unde traieste o comunitate istorica importanta de romani, este esentiala. Efectele perpetuarii instabilitatii la granitele Romaniei si ale unui stat partener al UE, Republica Moldova, aflat intr-un moment crucial al parcursului sau european, constituie un risc de securitate major", a subliniat, in interventia sa, ministrul Corlatean, citat intr-un comunicat al MAE.

Acesta a sustinut "necesitatea unui demers coordonat al UE cu SUA si institutiile financiare internationale in vederea sprijinirii redresarii economice a Ucrainei", potrivit sursei citate.

UPDATE 18:30 - Corespondenţii BBC spun că la Kiev s-a instalat panica: ATM-urile s-au golit, sunt cozi interminabile staţiile de benzină şi la magazine, taximetriştii au mărit de trei ori tarifele.

IMAGINI AICI

UPDATE 18:00
- Principalul post de televiziune ucrainean controlat de stat, UT1, pare să treacă de partea protestatarilor. Astăzi, UT1 a transmis live din Piaţa Independenţei din Kiev, fără “obişnuitele comentarii critice” - scrie BBC.

UPDATE 17:35
– Întâlnirea de la Kiev, dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei s-a încheiat după cinci ore – informează BBC, citând anunţuri postate pe Twitter de diplomaţilor occidentali. Miniştrii de Externe urmează să se întâlnească cu reprezentanţi ai Opoziţiei ucrainene.

UPDATE 17:30 – După convorbirile dintre preşedintele Ianukovici şi preşedintele Putin, Kremlinul îşi va trimite un prezentant în Ucraina, cu statut de mediator. Conform agenţiilor internaţionale de ştiri, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, mediatorul va fi Vladimir Lukin – avocat al poporului şi fost ambasador în Statele Unite.

ORA 17:40

Mai multe administraţii regionale din Vestul Ucrainei se declară "libere" de controlul administraţiei preşedintelui Viktor Ianukovici, în vreme ce la Kiev lupta se duce pe viaţă şi pe moarte.Autorităţile ucrainene "au pierdut controlul în vestul ţării", anunţă corespondentul BBC în Ucraina. "Protestatarii au preluat controlul asupra autorităţilor locale şi au incendiat sediile serviciilor de securitate", scrie BBC.  

În Liov, Ujgorod, Luţk şi Rivne, protestatarii au preluat controlul asupra administraţiilor locale, dar au ocupat şi alte clădiri oficiale, anunţă Euronews. 

CERNĂUŢIUL se leapădă de Ianukovici

Guvernatorul Administraţiei de Stat a regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, a demisionat din funcţie, iar Consiliul Regional Cernăuţi a interzis Partidul Regiunilor în această regiune şi a decis neaplicarea decretelor preşedintelui Ianukovici, potrivit paginii online a publicaţiei "Zorile Bucovinei".

Potrivit sursei citate, protestatarii din Cernăuţi au intenţionat să ia din nou cu asalt clădirea Administraţiei Regionale de Stat, iar pentru a nu escalada conflictul guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, a decis să îşi scrie demisia din funcţie.

Totodată, Olecsandr Demidov, şeful Direcţiei Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, a declarat, în faţa mulţimii adunate în faţa sediul executivului regional, că "miliţia e cu poporul".

Potrivit aceleiaşi surse, Consiliul Regional Cernăuţi a decis, miercuri seară, în urma unei şedinţe extraordinare, interzicerea pe teritoriul regiunii a activităţii Partidului Regiunilor şi a Partidului Comunist, dar a adoptat şi hotărâri privind transmiterea puterii Consiliului Regional Cernăuţi către Consiliului Poporului din regiune, dar şi de neaplicare pe teritoriul regiunii a decretelor preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi au cerut demisia acestuia.

Mai mult, deputaţii din Consiliul Regional au decis interzicerea părăsirii regiunii de către toţi reprezentanţii structurilor de forţe care sunt dislocate în regiune.

Consiliul Regional Cernăuţi a mai adoptat o declaraţie către consiliile din Ucraina în care solicită acestora să nu permită federalizarea ţării şi pierderi teritoriale.

Un şef de stat "ilegitim"

Consilierii din regiunea Transcarpatia, aflată în vestul Ucrainei, au votat pentru a declara regiunea "liberă de controlul lui Ianukovici", anunţă agenţia UNIAN, citată de BBC.

Consiliul regional din Inavo-Frankivsk a votat o moţiune de cenzură la adresa preşedintelui Ianukovici, care a fost catalogat drept "şef de stat ilegitim", anunţă tot UNIAN, potrivit realitatea.net

 

ORA 17:25

Şaizeci şi şapte de poliţişti au fost luaţi ostatici de protestatari, la Kiev

Şaizeci şi şapte de agenţi de poliţie au fost capturaţi de manifestanţi proeuropeni, la Kiev, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenţie în forţă pentru eliberarea "ostaticilor", informează AFP.

"În cursul atacurilor extremiştilor, 67 de agenţi ai Ministerului de Interne au fost capturaţi", precizează instituţia.

"Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor", avertizează Ministerul de Interne.

ORA 16:30

Bilanţul violenţelor produse joi la Kiev este de cel puţin 100 de morţi - surse medicale

Cel puţin 100 de persoane au murit, joi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN.

Bilanţul a fost furnizat de şeful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni.

Acest bilanţ nu a fost confirmat de surse oficiale. Până acum, pentru violenţele de joi exista un bilanţ confirmat de 21 de morţi.

Potrivit AFP, bilanţul total al violenţelor izbuncite marţi este de 53 de morţi.

ORA 16:00

Treisprezece cadavre zac de câteva ore în Piaţa Independenţei din Kiev - presă

Treisprezece cadavre neidentificate zac de câteva ore în Piaţa Independenţei din Kiev, informează site-ul agenţiei Interfax-Ukraine.Cadavrele sunt într-o staţie de troleibuz din zona Pieţei Independenţei din Kiev.Potrivit unui reporter al Interfax-Ukraine, este posibil ca persoanele să fi fost împuşcate de pe o clădire a sindicatelor, situată în apropiere.

ORA 14:00

Primarul Kievului anunţă că demisionează din partid, în urma băii de "băii de sânge"

Primarul Kievului anunţă că demisionează din partid, în urma "băii de sânge".

ORA 12:15

Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi

Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi.

Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la faţa locului, informaţii neconfirmate anunţă moartea a cel puţin 35 de persoane în cursul dimineţii de joi la Kiev.

Televiziunea susţine că lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul Kievului şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi.

ORA 12:00

Cel puţin 17 persoane au fost ucise la Kiev

Cel puţin 17 manifestanţi au fost ucişi joi la Kiev.

Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului, în faţa Hotelului Kozaţki.

Alt jurnalist a numărat şapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieţei.

ORA 11:45

Protestatari ucrainei au preluat controlul asupra Hotelului Ucraina din Kiev

Protestatari antiguvernamentali au preluat joi controlul asupra clădirii Hotelului Ucraina, un local de lux situat în centrul Kievului, unde sunt cazaţi inclusiv parlamentari.

Potrivit unor informaţii anterioare, atât persoanele cazate, cât şi personalul hotelului au fost evacuate. Unii dintre parlamentarii ucraineni sunt cazaţi la acest hotel, unde preţul mediu al unei camere este de 110 dolari (aproximativ 80 de euro) pe zi.

Proteste antiguvernamentale au loc în Ucraina de la sfârşitul lui noiembrie, când autorităţile au refuzat să semneze un acord de asociere cu UE, la un summit la Vilnius, alegând în schimb o apropiere de Moscova.

Un nou val de proteste violente a izbucnit marţi dimineaţa, după ce susţinătorii opoziţiei au încercat să pătrundă în clădirea Verhovna Rada (Parlamentul unicameral ucrainean), pentru a susţine o reformă constituţională vizând reducerea puterilor preşedintelui. Zeci de persoane au fost ucise, iar sute au fost rănite în aceste violenţe.

ORA 11:25

Cel puţin zece manifestanţi au fost ucişi la Kiev

Cel puţin zece manifestanţi au fost împuşcaţi mortal, joi, în violenţele din centrul Kievului.

Anterior, un fotograf al agenţiei anunţase că cel puţin un manifestant a fost ucis şi alţi aproximativ zece au fost răniţi.

ORA 11:20

Cel puţin cinci morţi în violenţele de joi de la Kiev

Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la cel puţin cinci morţi, joi, relatează agenţia UNIAN, în pagina electronică.

Televiziunea ucraineană Espreso.TV a difuzat joi imagini în care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari în apropierea unei cafenele din faţa hotelului Kazaţkii, din Piaţa Independenţei din Kiev.

Anterior, un jurnalist al AFP anunţase că cel puţin un manifestant a fost ucis şi alţi zece au fost răniţi.

În cursul dimineţii, Ministerul ucrainean de Interne anunţase că 20 de poliţişti au fost răniţi în violenţele care s-au reluat joi dimineaţa la Kiev.

ORA 10:40

Cel puţin un mort şi zece răniţi în noile violenţe de la Kiev

Cel puţin un manifestant a fost ucis alţi zece au fost răniţi, în urma violenţelor care s-au reluat joi dimineaţa la Kiev, a constatat un jurnalist al AFP.

Victima şi răniţii au fost împuşcaţi, dar nu se ştie dacă au fost gloanţe de cauciuc sau muniţie de război. Anterior, sute de manifestanţi au atacat şi respins un cordon al poliţiei în Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev.

ORA 10:30

Parlamentul din Kiev este evacuat de urgenţă

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea de urgenţă a Parlamentului de la Kiev, în timp ce protestatarii par să se îndrepte către această zonă.

"A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliştilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaţa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Agenţia rusă Itar-Tass susţine că protestatarii din Kiev par să se îndrepte spre clădirea Parlamentului, în timp ce forţele de securitate s-au retras în Parcul Marrinski. Potrivit poliţiei, protestatarii ar fi înarmaţi.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, câteva sute de susţinători ai Guvernului s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului pentru a "apăra Constituţia".

ORA 09:50

Violentele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piata Independentei, in timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot, relateaza Russia Today. La aceasta ora, focurile de arma continua sa se auda in centrul Kievului. Bilantul violentelor de la Kiev a crescut la 28 de morti, alte 287 de persoane fiind in continuare spitalizate, a anuntat joi ministerul ucrainean al Sanatatii, potrivit AFP. Exista insa informatii ca numarul ranitilor ar fi in jur de 1.000, desi cifra anuntata oficial este 287. Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici anuntase miercuri seara un "armistitiu" si reluarea negocierilor cu opozitia, inainte de sosirea a trei diplomati europeni in capitala Ucrainei.

Sefii diplomatiilor franceze, germane si poloneze, dar si un oficial de rang inalt rus vor fi prezenti joi seara in capitala Ucrainei.

In acest context, presedintele Ianukovici a anuntat un "armistitiu si reluarea negocierilor pentru a opri baia de sange", dupa o reuniune cu trei lideri din cadrul opozitiei.

Intr-un discurs adresat natiunii in cursul noptii de marti spre miercuri, atunci cand politistii lansau un asalt in centrul Kievului, presedintele s-a aratat mult mai dur fata de opozitie, pe care a acuzat-o ca indeamna la "lupta armata" pentru a prelua puterea si a amenintat ca vor fi deschise anchete penale.

La randul sau, Rusia a denuntat o "tentativa de lovitura de stat".

Presedintele american Barack Obama a avertizat insa miercuri ca vor exista "consecinte" si a subliniat ca puterea de la Kiev ar trebui sa le garanteze "manifestantilor pasnici" dreptul de a se exprima "fara teama de represiune".

Hotnews.ro, Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.