UPDATE Noul sistem de control ce i-a ţinut ieri pe şoferi blocaţi în vămi, suspendat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

UPDATE Noul sistem de control ce i-a ţinut ieri pe şoferi blocaţi în vămi, suspendat

GALERIE
vama sculeni15
  • vama sculeni15
- +
Din cauza noului regim de declarare a produselor ce pot fi aduse din afara UE în vămi s-a ajuns să stea cu orele. In principal, noile reglementări vizează produsele accizabile precum carburanţii, alcoolul şi tutunul.

ORA 10:30

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care reglementa noul regim de declarare a produselor ce pot fi aduse din afara Uniunii Europene în vămi a fost suspendat. Măsura birocratică a dus ieri la formarea unor cozi imense la intrarea în România.

Anunţul a fost făcut pentru Radio Iasi de către Liana Vasiliu, purtător de cuvânt Direcţiei Regionale Vamale Iaşi. Aceasta a ţinut să precizeze că traficul în vămile Sculeni şi Albiţa se înscrie acum în parametri normali.

ORA 02:50

Ieşenii care obişnuiau să introducă în ţară diferite alimente din Republica Moldova nu vor mai avea posibilitatea să o facă decât o dată pe săptămână şi în cantităţi reduse. Mãsurile sunt incluse într-un ordin al preşedintelui ANAF, cu circuit intern, ce conţine instrucţiuni referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în ţară de călători în bagajele personale.

CITIŢI ŞI: SCANDAL la punctele de trecere a frontierei! Şoferii au turbat. Vameşii, ameninţaţi

Măsurile au început să fie aplicate de ieri noapte, ora 12, şi au dus la o perioadă mult mai mare de aşteptare la controlul din Punctul Vamal Sculeni, întrucât presupun completarea unei declaraţii cu privire la bunurile din bagaje. În total, ordinul prevede o listă cu 22 de produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Practic, începând de ieri, o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină. Miza cea mare este, însă, la carburant, deoarece şoferii care obişnuiau să „îşi facă plinul” în Republica Moldova nu vor mai avea posibilitatea, deoarece vor fi nevoiţi să declare pe propria răspundere cantitatea în declaraţia completată la punctul vamal. „Nu cred că s-a prelungit foarte mult timpul de aşteptare, dar era de aşteptat să apară probleme. Primele două săptămâni vor fi mai grele, nu toţi scriu la fel de repede la calculator, apoi oamenii trebuie să completeze «Declaraţia de bunuri fără caracter comercial», dar ne vom acomoda. În plus, zilele următoare, n-o să mai fie aşa mult persoane, pentru că cele care au fost deja nu vor mai avea voie să aducă decât peste şapte zile, conform ordinului”, ne-a declarat Ioan Pintilei, director executiv al Direcţiei Regionale Vamale, din cadrul Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Iaşi. Cetăţenii care au tranzitat vama, zilele trecute, ne-au spus că timpul de aşteptare a fost în unele cazuri de ordinul orelor. Referitor la şoferii care încearcă să aducă în rezervor mai mutl carburant decât permite ordinul, directorul Vămii a spus că, iniţial, şoferii vor declara cantitatea pe propria răspundere, urmând ca la controalele ulterioare, dacă apar neconcordanţe, să se treacă la controale mai amănunţite. Practic, va fi urmărite evoluţia cantităţii din rezervorul fiecărui cetăţean care tranzitează de mai multe ori într-o săptămână graniţa cu Republica Moldova. Totodată, Ioan Pintilei a menţionat că, deocamdată, nu s-a pus problema suplimentării de personal, însă dacă în două săptămâni nu se vor scurta timpii de completare a formularului şi de control, există posibilitatea aducerii unor noi agenţi. Măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele ANAF, ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri. Instrucţiunile în cauză au la bază utilizarea unei aplicaţii informatice care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în România cantităţi semnificative de produse de genul celor menţionate mai sus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.