UPDATE Omul de afaceri Cristian Maftei, din dosarul "Mită la prefect", dispărut din Iaşi. Dat în urmărire naţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

UPDATE Omul de afaceri Cristian Maftei, din dosarul "Mită la prefect", dispărut din Iaşi. Dat în urmărire naţională

GALERIE
maftei cristian la tribunalradu prisacaru iasi
  • maftei cristian la tribunal
  • radu prisacaru iasi
- +

Condamnări pe linie în cel mai aşteptat dosar de corupţie din ad­ministraţia ieşeană.

UPDATE

ORA 12:50

Omul de afaceri Cristian Maftei nu s-a prezentat la poliţie după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, dar nici nu a fost găsit acasă după ce poliţiştii au ajuns la domiciliul său. El ar fi trebuit să se predea cât mai repde cu putinţă după pronunţarea sentinţei. În aceste condiţii a fost dat în urmărire naţională.

Între timp, fostul prefect Radu Prisăcaru şi fostul şef ADS Flavius Ioniţă au ajuns în penitenciar.

"Este vorba de două persoane care s-au predat şi una depistată, toate care au fost introduse în arestul IPJ Iaşi, urmând a fi predate către penitenciar, fiind puse în aplicare trei mandate de arestare. Mai există o persoană, încă un mandat pe numele unei persoane care nu a fost depistată, care urmează a fi dată în urmărire naţională", a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Ora 9:00

Noaptea trecută s-a predat poliţiştilor fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Singurul care nu a "întregit" lorul este omul de afaceri Criastian Maftei, condamnat la şase ani de închisoare. În cazul în care nu se predă de bună voie, au spus poliţiştii, se va emite mandat de urmărire naţională pe numele lui.

Text apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi

Fostul prefect liberal al Iaşului Radu Prisăcaru a fost condamnat aseară târziu la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de ju­decătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României pentru luare de mită. Prisăcaru merge astfel la puşcărie la aproape opt ani de când a fost arestat în dosarul denumit generic „Mită la prefect“. Radu Prisăcaru şi-a primit sen­tinţa de condamnare la închisoare din România, el fiind prezent ieri în ţară, au precizat apropiaţi de-ai săi.

„Am demonstrat timp de opt ani de zile faptul că la dosarul cauzei nu există probe care să demonstreze vinovaţia, ci simple bănuieli, supoziţii, bârfe. Nu comentez decizia, clientul meu se va supune deciziei instanţei aşa cum s-a supus timp de opt ani de zile dispoziţiilor date de in­stan­ţă“, ne-a spus aseară avocata Sandra Grădinaru. Aseară, în jurul orei 22, Radu Prisăcaru se afla deja în Arestul Poliţiei Iaşi, de unde urmează a fi transferat, zilele acestea, în Penitenciar.

Două mari surprize

Surprinzătoare au fost sentin­ţele primite de avocatul Toni Baltag, unul dintre cei mai me­diatizaţi membri ai Baroului Iaşi, şi de fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Ambii au primit câte trei ani de închisoare cu executare, în condi­ţiile în care în primă instanţă Curtea de Apel Iaşi îi achitaseră. Un alt condamnat este şi omul de afaceri Cristian Maftei, un apropiat de-al liderilor PNL de la Iaşi, care a primit şase ani de închisoare, asta în urma revocării unei pedepse mai vechi, din 2001. Maftei avea aseară telefonul în­chis, la fel şi avocatul său, Ma­rius Striblea. Avocatul Toni Bal­tag nu a putut fi nici el contactat, iar la ora 22 se afla şi el în arest, conform unor surse oficiale. Despre Cristian Maftei şi Flavius Ioniţă nu existau, la ora închiderii edi­ţiei, confirmări că s-ar fi aflat în custodia poliţiei, ei fiind anterior căutaţi pentru a fi încarceraţi.

Un proces-maraton

Procesul „Lotului Prisăcaru“ a început încă din 2007, la dosar existând numeroase volume de interceptări. Stenogramele au fost, de altfel, principalele probe luate în calcul de judecătorii din primă instanţă. În faza de apel, avocaţii părţilor au încercat în mai multe rânduri să înlăture interceptările de la dosar, însă jude­cătorii de la Curtea Supremă au respins pe capete aceste solicitări. La dosar au cântărit mult şi de­claraţiile date de denunţători, Norina şi Dorin Forna, cei de la care practic a pornit dosarul „Mită la prefect“. Soţii Forna nu au răspuns aseară la telefon pentru a comenta sentinţa instanţei.

Dosarul „Mită la prefect“ a fost construit în urma unui denunţ al familiei Forna. Potrivit pro­cu­rorilor, inculpaţii ar fi solicitat de la soţii Dorin şi Norina Forna trei hectare pentru retrocedarea unui teren de 16 hectare. Două hectare dintre acestea ar fi urmat să ajungă la Prisăcaru, în timp ce un hectar în posesia şefului de atunci al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin interme­diul lui Cristian Maftei, om de afaceri din Iaşi, cununat la începutul anilor 2000 de Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL. Toni Baltag ar fi avut şi el un rol de intermediar în această po­veste, au susţinut procurorii.

Mutat în Anglia

După ce a fost suspendat din funcţie, Radu Prisăcaru s-a mutat în Anglia, el fiind totuşi prezent la mai multe termene de judecată de la Curtea Supremă. Prisăcaru a fost primul prefect din ţară care a fost arestat pentru fapte de co­rupţie, iar înainte de a fi arestat era considerat una dintre marile speranţe pe plan local ale PNL fiind susţinut în carieră de fostul lider al liberalilor ieşeni, Relu Fe­ne­chiu, aflat şi el după gratii, la Peniten­ciarul Iaşi.

Care sunt procedurile de urmat din partea oamenilor legii, de la pronunţare până la arest

Aseară, imediat după pronunţarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mandatele de executare a pedepselor pentru cei patru condamnaţi au fost trimise la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, iar poliţiştii s-au dus „glonţ“ acasă la Radu Prisăcaru, de unde l-au ridicat şi transportat la Arestul Poliţiei Municipiului Iaşi. Între timp, avocatul Toni Baltag s-a predat singur la o secţie de poliţie, fiind introdus imediat în acelaşi arest. În scurt timp, poliţiştii de la Biroul Urmăriri au plecat şi după celălalt condamnat, respectiv Flavius Ioniţă, care nu se predase până la ora 23.

„Procedura spune că, în cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu, sau în celelalte locuri frecventate de aceştia, iar ei nu s-au predat la orice sediu al Poliţiei, se întocmeşte un proces-verbal de constatare, apoi persoana în cauză se dă în urmărire naţională şi internaţională“, au precizat surse din cadrul IPJ Iaşi.

În momentul în care instanţa a emis mandatele de arestare, acestea ajung şi la Poliţia de Frontieră, pentru a zădărnici o eventuală fugă din ţară a celor condamnaţi definitiv. Odată ajunşi în Arestul Poliţiei, aici, condamnaţii vor intra în carantină, adică vor sta izolaţi de ceilalţi deţinuţi. De altfel, ei vor fi supravegheaţi foarte atent, pentru a nu recurge la gesturi extreme, în cazul în care vreunul clachează psihic. Zilele următoare, odată cu venirea mandatelor în original prin curier special (primele au venit prin fax), deţinuţii vor fi mutaţi la penitenciar pentru ispăşirea pedepsei pentru care au fost condamnaţi.

Ionuţ BENEA, Andrei DÎSCĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.