Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Omul de afaceri Cristian Maftei, din dosarul "Mită la prefect", dispărut din Iaşi. Dat în urmărire naţională

GALERIE
maftei cristian la tribunalradu prisacaru iasi
  • maftei cristian la tribunal
  • radu prisacaru iasi
- +

Condamnări pe linie în cel mai aşteptat dosar de corupţie din ad­ministraţia ieşeană.

UPDATE

ORA 12:50

Omul de afaceri Cristian Maftei nu s-a prezentat la poliţie după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, dar nici nu a fost găsit acasă după ce poliţiştii au ajuns la domiciliul său. El ar fi trebuit să se predea cât mai repde cu putinţă după pronunţarea sentinţei. În aceste condiţii a fost dat în urmărire naţională.

Între timp, fostul prefect Radu Prisăcaru şi fostul şef ADS Flavius Ioniţă au ajuns în penitenciar.

"Este vorba de două persoane care s-au predat şi una depistată, toate care au fost introduse în arestul IPJ Iaşi, urmând a fi predate către penitenciar, fiind puse în aplicare trei mandate de arestare. Mai există o persoană, încă un mandat pe numele unei persoane care nu a fost depistată, care urmează a fi dată în urmărire naţională", a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Ora 9:00

Noaptea trecută s-a predat poliţiştilor fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Singurul care nu a "întregit" lorul este omul de afaceri Criastian Maftei, condamnat la şase ani de închisoare. În cazul în care nu se predă de bună voie, au spus poliţiştii, se va emite mandat de urmărire naţională pe numele lui.

Text apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi

Fostul prefect liberal al Iaşului Radu Prisăcaru a fost condamnat aseară târziu la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de ju­decătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României pentru luare de mită. Prisăcaru merge astfel la puşcărie la aproape opt ani de când a fost arestat în dosarul denumit generic „Mită la prefect“. Radu Prisăcaru şi-a primit sen­tinţa de condamnare la închisoare din România, el fiind prezent ieri în ţară, au precizat apropiaţi de-ai săi.

„Am demonstrat timp de opt ani de zile faptul că la dosarul cauzei nu există probe care să demonstreze vinovaţia, ci simple bănuieli, supoziţii, bârfe. Nu comentez decizia, clientul meu se va supune deciziei instanţei aşa cum s-a supus timp de opt ani de zile dispoziţiilor date de in­stan­ţă“, ne-a spus aseară avocata Sandra Grădinaru. Aseară, în jurul orei 22, Radu Prisăcaru se afla deja în Arestul Poliţiei Iaşi, de unde urmează a fi transferat, zilele acestea, în Penitenciar.

Două mari surprize

Surprinzătoare au fost sentin­ţele primite de avocatul Toni Baltag, unul dintre cei mai me­diatizaţi membri ai Baroului Iaşi, şi de fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Ambii au primit câte trei ani de închisoare cu executare, în condi­ţiile în care în primă instanţă Curtea de Apel Iaşi îi achitaseră. Un alt condamnat este şi omul de afaceri Cristian Maftei, un apropiat de-al liderilor PNL de la Iaşi, care a primit şase ani de închisoare, asta în urma revocării unei pedepse mai vechi, din 2001. Maftei avea aseară telefonul în­chis, la fel şi avocatul său, Ma­rius Striblea. Avocatul Toni Bal­tag nu a putut fi nici el contactat, iar la ora 22 se afla şi el în arest, conform unor surse oficiale. Despre Cristian Maftei şi Flavius Ioniţă nu existau, la ora închiderii edi­ţiei, confirmări că s-ar fi aflat în custodia poliţiei, ei fiind anterior căutaţi pentru a fi încarceraţi.

Un proces-maraton

Procesul „Lotului Prisăcaru“ a început încă din 2007, la dosar existând numeroase volume de interceptări. Stenogramele au fost, de altfel, principalele probe luate în calcul de judecătorii din primă instanţă. În faza de apel, avocaţii părţilor au încercat în mai multe rânduri să înlăture interceptările de la dosar, însă jude­cătorii de la Curtea Supremă au respins pe capete aceste solicitări. La dosar au cântărit mult şi de­claraţiile date de denunţători, Norina şi Dorin Forna, cei de la care practic a pornit dosarul „Mită la prefect“. Soţii Forna nu au răspuns aseară la telefon pentru a comenta sentinţa instanţei.

Dosarul „Mită la prefect“ a fost construit în urma unui denunţ al familiei Forna. Potrivit pro­cu­rorilor, inculpaţii ar fi solicitat de la soţii Dorin şi Norina Forna trei hectare pentru retrocedarea unui teren de 16 hectare. Două hectare dintre acestea ar fi urmat să ajungă la Prisăcaru, în timp ce un hectar în posesia şefului de atunci al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin interme­diul lui Cristian Maftei, om de afaceri din Iaşi, cununat la începutul anilor 2000 de Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL. Toni Baltag ar fi avut şi el un rol de intermediar în această po­veste, au susţinut procurorii.

Mutat în Anglia

După ce a fost suspendat din funcţie, Radu Prisăcaru s-a mutat în Anglia, el fiind totuşi prezent la mai multe termene de judecată de la Curtea Supremă. Prisăcaru a fost primul prefect din ţară care a fost arestat pentru fapte de co­rupţie, iar înainte de a fi arestat era considerat una dintre marile speranţe pe plan local ale PNL fiind susţinut în carieră de fostul lider al liberalilor ieşeni, Relu Fe­ne­chiu, aflat şi el după gratii, la Peniten­ciarul Iaşi.

Care sunt procedurile de urmat din partea oamenilor legii, de la pronunţare până la arest

Aseară, imediat după pronunţarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mandatele de executare a pedepselor pentru cei patru condamnaţi au fost trimise la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, iar poliţiştii s-au dus „glonţ“ acasă la Radu Prisăcaru, de unde l-au ridicat şi transportat la Arestul Poliţiei Municipiului Iaşi. Între timp, avocatul Toni Baltag s-a predat singur la o secţie de poliţie, fiind introdus imediat în acelaşi arest. În scurt timp, poliţiştii de la Biroul Urmăriri au plecat şi după celălalt condamnat, respectiv Flavius Ioniţă, care nu se predase până la ora 23.

„Procedura spune că, în cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu, sau în celelalte locuri frecventate de aceştia, iar ei nu s-au predat la orice sediu al Poliţiei, se întocmeşte un proces-verbal de constatare, apoi persoana în cauză se dă în urmărire naţională şi internaţională“, au precizat surse din cadrul IPJ Iaşi.

În momentul în care instanţa a emis mandatele de arestare, acestea ajung şi la Poliţia de Frontieră, pentru a zădărnici o eventuală fugă din ţară a celor condamnaţi definitiv. Odată ajunşi în Arestul Poliţiei, aici, condamnaţii vor intra în carantină, adică vor sta izolaţi de ceilalţi deţinuţi. De altfel, ei vor fi supravegheaţi foarte atent, pentru a nu recurge la gesturi extreme, în cazul în care vreunul clachează psihic. Zilele următoare, odată cu venirea mandatelor în original prin curier special (primele au venit prin fax), deţinuţii vor fi mutaţi la penitenciar pentru ispăşirea pedepsei pentru care au fost condamnaţi.

Ionuţ BENEA, Andrei DÎSCĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri