UPDATE Omul de afaceri Cristian Maftei, din dosarul "Mită la prefect", dispărut din Iaşi. Dat în urmărire naţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

UPDATE Omul de afaceri Cristian Maftei, din dosarul "Mită la prefect", dispărut din Iaşi. Dat în urmărire naţională

GALERIE
maftei cristian la tribunalradu prisacaru iasi
  • maftei cristian la tribunal
  • radu prisacaru iasi
- +

Condamnări pe linie în cel mai aşteptat dosar de corupţie din ad­ministraţia ieşeană.

UPDATE

ORA 12:50

Omul de afaceri Cristian Maftei nu s-a prezentat la poliţie după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, dar nici nu a fost găsit acasă după ce poliţiştii au ajuns la domiciliul său. El ar fi trebuit să se predea cât mai repde cu putinţă după pronunţarea sentinţei. În aceste condiţii a fost dat în urmărire naţională.

Între timp, fostul prefect Radu Prisăcaru şi fostul şef ADS Flavius Ioniţă au ajuns în penitenciar.

"Este vorba de două persoane care s-au predat şi una depistată, toate care au fost introduse în arestul IPJ Iaşi, urmând a fi predate către penitenciar, fiind puse în aplicare trei mandate de arestare. Mai există o persoană, încă un mandat pe numele unei persoane care nu a fost depistată, care urmează a fi dată în urmărire naţională", a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Ora 9:00

Noaptea trecută s-a predat poliţiştilor fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Singurul care nu a "întregit" lorul este omul de afaceri Criastian Maftei, condamnat la şase ani de închisoare. În cazul în care nu se predă de bună voie, au spus poliţiştii, se va emite mandat de urmărire naţională pe numele lui.

Text apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi

Fostul prefect liberal al Iaşului Radu Prisăcaru a fost condamnat aseară târziu la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de ju­decătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României pentru luare de mită. Prisăcaru merge astfel la puşcărie la aproape opt ani de când a fost arestat în dosarul denumit generic „Mită la prefect“. Radu Prisăcaru şi-a primit sen­tinţa de condamnare la închisoare din România, el fiind prezent ieri în ţară, au precizat apropiaţi de-ai săi.

„Am demonstrat timp de opt ani de zile faptul că la dosarul cauzei nu există probe care să demonstreze vinovaţia, ci simple bănuieli, supoziţii, bârfe. Nu comentez decizia, clientul meu se va supune deciziei instanţei aşa cum s-a supus timp de opt ani de zile dispoziţiilor date de in­stan­ţă“, ne-a spus aseară avocata Sandra Grădinaru. Aseară, în jurul orei 22, Radu Prisăcaru se afla deja în Arestul Poliţiei Iaşi, de unde urmează a fi transferat, zilele acestea, în Penitenciar.

Două mari surprize

Surprinzătoare au fost sentin­ţele primite de avocatul Toni Baltag, unul dintre cei mai me­diatizaţi membri ai Baroului Iaşi, şi de fostul şef al Agenţiei Do­meniului Statului, Flavius Ioniţă. Ambii au primit câte trei ani de închisoare cu executare, în condi­ţiile în care în primă instanţă Curtea de Apel Iaşi îi achitaseră. Un alt condamnat este şi omul de afaceri Cristian Maftei, un apropiat de-al liderilor PNL de la Iaşi, care a primit şase ani de închisoare, asta în urma revocării unei pedepse mai vechi, din 2001. Maftei avea aseară telefonul în­chis, la fel şi avocatul său, Ma­rius Striblea. Avocatul Toni Bal­tag nu a putut fi nici el contactat, iar la ora 22 se afla şi el în arest, conform unor surse oficiale. Despre Cristian Maftei şi Flavius Ioniţă nu existau, la ora închiderii edi­ţiei, confirmări că s-ar fi aflat în custodia poliţiei, ei fiind anterior căutaţi pentru a fi încarceraţi.

Un proces-maraton

Procesul „Lotului Prisăcaru“ a început încă din 2007, la dosar existând numeroase volume de interceptări. Stenogramele au fost, de altfel, principalele probe luate în calcul de judecătorii din primă instanţă. În faza de apel, avocaţii părţilor au încercat în mai multe rânduri să înlăture interceptările de la dosar, însă jude­cătorii de la Curtea Supremă au respins pe capete aceste solicitări. La dosar au cântărit mult şi de­claraţiile date de denunţători, Norina şi Dorin Forna, cei de la care practic a pornit dosarul „Mită la prefect“. Soţii Forna nu au răspuns aseară la telefon pentru a comenta sentinţa instanţei.

Dosarul „Mită la prefect“ a fost construit în urma unui denunţ al familiei Forna. Potrivit pro­cu­rorilor, inculpaţii ar fi solicitat de la soţii Dorin şi Norina Forna trei hectare pentru retrocedarea unui teren de 16 hectare. Două hectare dintre acestea ar fi urmat să ajungă la Prisăcaru, în timp ce un hectar în posesia şefului de atunci al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin interme­diul lui Cristian Maftei, om de afaceri din Iaşi, cununat la începutul anilor 2000 de Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL. Toni Baltag ar fi avut şi el un rol de intermediar în această po­veste, au susţinut procurorii.

Mutat în Anglia

După ce a fost suspendat din funcţie, Radu Prisăcaru s-a mutat în Anglia, el fiind totuşi prezent la mai multe termene de judecată de la Curtea Supremă. Prisăcaru a fost primul prefect din ţară care a fost arestat pentru fapte de co­rupţie, iar înainte de a fi arestat era considerat una dintre marile speranţe pe plan local ale PNL fiind susţinut în carieră de fostul lider al liberalilor ieşeni, Relu Fe­ne­chiu, aflat şi el după gratii, la Peniten­ciarul Iaşi.

Care sunt procedurile de urmat din partea oamenilor legii, de la pronunţare până la arest

Aseară, imediat după pronunţarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mandatele de executare a pedepselor pentru cei patru condamnaţi au fost trimise la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, iar poliţiştii s-au dus „glonţ“ acasă la Radu Prisăcaru, de unde l-au ridicat şi transportat la Arestul Poliţiei Municipiului Iaşi. Între timp, avocatul Toni Baltag s-a predat singur la o secţie de poliţie, fiind introdus imediat în acelaşi arest. În scurt timp, poliţiştii de la Biroul Urmăriri au plecat şi după celălalt condamnat, respectiv Flavius Ioniţă, care nu se predase până la ora 23.

„Procedura spune că, în cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu, sau în celelalte locuri frecventate de aceştia, iar ei nu s-au predat la orice sediu al Poliţiei, se întocmeşte un proces-verbal de constatare, apoi persoana în cauză se dă în urmărire naţională şi internaţională“, au precizat surse din cadrul IPJ Iaşi.

În momentul în care instanţa a emis mandatele de arestare, acestea ajung şi la Poliţia de Frontieră, pentru a zădărnici o eventuală fugă din ţară a celor condamnaţi definitiv. Odată ajunşi în Arestul Poliţiei, aici, condamnaţii vor intra în carantină, adică vor sta izolaţi de ceilalţi deţinuţi. De altfel, ei vor fi supravegheaţi foarte atent, pentru a nu recurge la gesturi extreme, în cazul în care vreunul clachează psihic. Zilele următoare, odată cu venirea mandatelor în original prin curier special (primele au venit prin fax), deţinuţii vor fi mutaţi la penitenciar pentru ispăşirea pedepsei pentru care au fost condamnaţi.

Ionuţ BENEA, Andrei DÎSCĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.