Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Ponta şi Antonescu şi alţi politicieni cer graţierea lui Gică Popescu

GALERIE
popescu
  • popescu
- +

ORA 19:00

Anunţul premierului Victor Ponta legat de GRAŢIEREA lui Gică Popescu

Premierul României, Victor Ponta, a declarat joi, în exclusivitate pentru Gândul, că, „în calitate de simplu cetăţean”, susţine cererea de graţiere a lui Gică Popescu. „În calitate de şef al Executivului” însă, Victor Ponta a afirmat că nu se poate pronunţa.

"Ca premier nu mă pot pronunţa. Ca simplu cetăţean al României, sigur că susţin cererea de graţiere", a declarat în exclusivitate pentru Gândul Victor Ponta, atunci când a fost întrebat dacă va susţine cererea de graţiere individuală a lui Gică Popescu.

ORA 17:50

Antonescu: Mă alătur demersului privind strângerea de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu

Liderul PNL Crin Antonescu declară că se alătură demersului privind strângerea de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu, opinând că "sunt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile ale vieţii lor".

"Consider că sunt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile ale vieţii lor. Din punct de vedere personal, mă alătur demersului iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat cu privire la strângerea de semnături pentru graţierea marelui nostru fotbalist şi căpitan al Generaţiei de Aur, Gică Popescu. Precizez că fac această declaraţie în nume personal, având în vedere amintirea momentelor de bucurie şi de mândrie naţională pe care această personalitate le-a adus fiecărui român prin rezultatele obţinute sub culorile echipei naţionale de fotbal a României. De asemenea, nu trebuie să uităm că Gică Popescu, de-a lungul întregii sale activităţi sportive, a fost un adevărat ambasador al României, făcând apreciat numele ţării noastre, acolo unde politicul nu reuşea", spune Antonescu.

Crin Antonescu notează că, în acelaşi timp, prin calitatea pe care a avut-o ca ministru al Tineretului şi Sporturilor, este de părere că simbolurile sportului românesc trebuie susţinute şi apreciate şi după încheierea activităţii sportive. "Am fost şi sunt un promotor al sportului în România, iar valori precum Gică Popescu sunt văzute ca modele pentru tineri", continuă el.

"Cred că Gică Popescu trebuie privit prin prisma rezultatelor şi beneficiilor pe care le-a adus României de-a lungul timpului, iar în asemenea momente ar trebui să fim solidari. Astfel, fac un apel la toţi cei care s-au bucurat şi s-au simţit mândri că sunt români atunci când Gică Popescu juca sub culorile echipei naţionale, să se alăture acestui demers de strângere de semnături pentru graţiere", conchide Antonescu.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că va semna petiţia către şeful statului, Traian Băsescu, privind acordarea graţierii individuale pentru Gică Popescu.

"Ca cetăţean al României, dacă va trebui să înaintăm o petiţie pentru graţiere inividuală către preşedintele statului român, pentru Gică Popescu, personal, aş semna-o şi o s-o semnez, să ştiţi", a precizat Zgonea.

El a arătat că Gică Popescu este un om care a făcut foarte mult bine României şi cu care românii s-au lăudat.

"Este de o sută de ori mai cunoscut decât orice politician din România. Despre Gică Popescu, dacă te duci din Turcia până în Barcelona sau până în nordul Europei, toată lumea ştie că a fost căpitanul Barcelonei şi căpitanul echipei naţionale", a susţinut Zgonea.

El a menţionat că este prieten cu Gică Popescu şi că a jucat fotbal cu acesta.

"Gică Popescu este prietenul meu. Am jucat fotbal împreună. Îl susţin sută la sută. Regret că justiţia nu are şi o componentă socială. E un simbol pentru mine, ca oltean. Îl apreciez şi sunt alături de familia sa", a spus Zgonea.

ORA 17:17

Sandu despre Dosarul Transferurilor: Îmi pare rău de Gică Popescu şi de Jean Pădureanu

Preşedintele de onoare al FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că regretă condamnarea la închisoare a lui Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu în Dosarul transferurilor, despre fostul căpitan al Barceonei spunând că este un exponent al României.

"Îmi pare tare rău de Gică Popescu, de el, de Jean Pădureanu. Gică Popescu este un simbol al României. Nu mă bag în actul de jusţie şi în faptul că a fost condamnat, dar mi se pare exagerat ca un exponent al României, care şi-a recunoscut vina şi a plătit, să plătească şi a doua oară. Îmi pare rău de nea Jean Pădureanu pentru că e singur, adică are o soră şi nişte nepoţi, şi e foarte bolnav. Dar trecem peste, viaţa merge înainte", a declarat Sandu la Casa Fotbalului.

În ceea ce priveşte o eventuală graţiere a lui Popescu de către preşedintele Traian Băsescu, Mircea Sandu a spus că în acest caz şi ceilalţi condamnaţi în dosarul transferuri ar fi îndeptăţiţi să solicite acelaşi lucru: "Gică Popescu este o emblemă a României, atât ca jucător al echipei naţionale, cât şi ca jucător la cluburi mari ale Europei. Dacă preşedintelui îi permite legea şi poate face un astfel de gest ar fi extraordinar. Dar pe de altă parte alţii s-ar întreba «Dar de ce el şi nu şi noi?». Nu e simplu nici pentru preşedinte. Dar m-aş bucura foarte mult. Am avut două discuţii cu Gică Hagi şi el era distrus. Familia... erau toţi împreună când s-a predat Gică Popescu... Şi nu e în regulă pentru familia lui".

ORA 16:45

Un senator UNPR buzoian a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, acţiuni similare, de strângere de semnături, fiind iniţiate şi de un consilier local braşovean, dar şi de preşedintele de la Dunărea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.

Senatorul buzoian Constantin Popa susține, joi, într-un comunicat de presă, că în România s-a ajuns "să se terfelească simbolurile naționale", iar justiția "să ignore marea infracționalitate".

Popa a adăugat că românii "îi sunt datori" lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive, motiv pentru care a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist.

"Într-o țară în care realitatea ne demonstrează că justiția, în multe situații, ignoră marea infracționalitate și alege să facă dreptate la televizor, drept palidă justificare la neintrarea în Spațiul Shengen, ajungem să terfelim până și simbolurile naționale. Este și cazul gloriei fotbalului românesc, Gică Popescu, căruia acum îi suntem datori, pentru toate bucuriile aduse de-a lungul carierei sale remarcabile, să-i demonstrăm solidaritate", se arată în comunicatul remis de parlamentarul buzoian.

Popa a mai spus că este nedrept ca un fost fotbalist ca Popescu să fie condamnat "în rând cu criminalii și cu volatorii, mai ales că prejudiciul a fost recuperat".

"Este un gest pe care îl fac din toată inima. Toți greșim la un moment dat. Important este să punem în balanță tot binele adus de acest om excepțional, de câte ori ne-a făcut mândri că suntem români. Există și alte variante prin care să plătească pentru greșeala sancționată de justiție, prejudiciul a fost recuperat și nu este drept să fie închis, în rând cu criminali și violatori. Fac un apel la toți românii să ni se alăture, să semneze petiția, astfel încât Gică Popescu să fie grațiat", a declarat Constantin Popa, senator UNPR Buzău.

Pe de altă parte, Gicu Balaci, preşedintele Clubului de Fotbal Dunărea Calafat, prima echipă unde a jucat Gică Popescu, vrea să strângă semnături pentru graţierea lui Gică Popescu.

"Nu mă aşteptam, suntem şocaţi de decizie, pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume, în Olanda, în Spania, în Turcia, pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câştigat. Să ajungi într-o asemnea situaţie...brand-ul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiţia? Copiii spun: «Tată, vreau să mă fac şi eu fotbalist!» Întrebarea era: «Ca cine?», «Ca Gică Popescu», acum ce le răspund? Aş dori să fac un apel la toţi marii sportivi, la generaţia de aur, la toţi sportivii de acum, să facem un front comun, să reuşim să strângem semnături, să rugăm preşedintele ţării să îl graţieze pe Gică Popescu. Ar fi un lucru extraordinar de mare, în folosul fotbalului românesc", a declarat Gicu Balaci.

Tatăl lui Gică Popescu nu a comentat decizia instanţei, spunând însă că este "supărat".

"Nu vorbesc de justiţie. Dacă aşa a hotărât, aşa a rămas. Eu nu judec, că nu mă pricep. Probabil că aşa este. Suntem supăraţi, că nu ne aşteptam la aşa mărţişor în luna martie. Vă daţi seama cât a muncit el peste hotare să îşi facă un nume şi acuma l-a pierdut", a declarat Costică Popescu, tatăl fostului internaţional.

Acesta nu a comentat nici intenţia preşedintelului Clubului de Fotbal Dunărea Calafat de a strânge semnături pentru graţierea lui Gică Popescu.

"Treaba lor ce vor să facă. Eu nu am mandat de la Gică să îmi dau cu părerea, până nu discut cu el, nu pot să zic nimic. Eu i-am spus să fie tare, că nu se termină pământul cu el. Poate să mai facă multe în fotbal, după ce iese. Tot în fotbal îi va fi locul, are Şcoala de Fotbal la Craiova"", a declarat Costică Popescu.

Şi un consilier local din municipiul Braşov şi preşedinte al secţiei de handbal a clubului Corona Braşov, Vasile Kraila, a declarat, joi, că va începe o acţiune de strângere de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu, pe care le va trimite preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare.

"În primul rând vreau să se înţeleagă că fac această acţiune în calitate de simplu cetăţean al acestei ţări, şi nu ca preşedinte al secţiei de handbal de la Corona sau din postura de consilier local. Ce i se întâmplă acum lui Gică Popescu este îngrozitor. Îl cunosc personal şi ştiu foarte bine ce fel de om este, iar asta face să nu pot sta cu mâinile în sân şi să ştiu că este la închisoare. Voi face o acţiune prin toate cartiere Braşovului, prin care voi strânge semnături pe care să le trimit apoi la preşedinţie. Cred în clemenţa preşedintelui Traian Băsescu şi am mare încredere că pentru acest om se poate face ceva. A făcut o greşeală, singura din viaţa lui, pe care a şi recunoscut-o, şi nu cred că merită ce i se întâmplă. Sunt atâţia alţii care bântuie prin ţara asta liberi, după acţiuni mult mai grave...", a spus Vasile Kraila.

El a adăugat că este convins că dacă nu era condamnat la închisoare, Gică Popescu era, în acest moment, noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. "Merita cu prisosinţă să fie noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, şi probabil că asta se întâmpla dacă nu era închis. Nu vreau să se înţeleagă că am ceva cu noul preşedinte, este un tânăr căruia îi doresc să facă numai lucruri bune pentru fotbal, dar acum mă interesează doar ca Gică Popescu să fie eliberat", a spus Vasile Kraila.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani şi opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, şi fostul impresar Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, impresarul Victor Becali - patru ani şi opt luni, fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu - trei ani şi patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal - trei ani, o lună şi zece zile, iar fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu - trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.

Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri