(UPDATE-VIDEO) Concursuri măsluite și achiziții suspecte în spitalele ieșene, cercetate de DNA. Cine a făcut plângerile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

(UPDATE-VIDEO) Concursuri măsluite și achiziții suspecte în spitalele ieșene, cercetate de DNA. Cine a făcut plângerile

GALERIE
Deputatul USR Emanuel Ungureanu
  • Deputatul USR Emanuel Ungureanu
- +

Cel care va depune plângerile penale este un personaj care dă fiori reci multora din sistemul medical românesc. Deputatul USR Emanuel Ungureanu este cel care l-a băgat după gratii, în urma unor denunţuri similare, pe cunoscutul urolog clujean Mihai Lucan. La „Socola“ par a fi vizate concursurile cu mari nereguli, iar la „Sf. Spiridon“, mai multe achiziţii publice

Emanuel Ungureanu, deputat USR, va fi prezent astăzi dimineaţă la DNA Iaşi, unde va depune plângeri penale împotriva a doi manageri de spitale din Iaşi, vizate în această privinţă fiind Spitalul „Sf. Spiridon“ şi Institutul de Psihiatrie „Socola“. Ungureanu este vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, şi a devenit cunoscut la nivel naţional după ce a anunţat că el este denunţătorul cunoscutului medic clujean Mihai Lucan, în dosarul în care acesta este cercetat pentru delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Reprezentanţii USR Iaşi au transmis ieri că deputatul va prezenta cu această ocazie şi mai multe rapoarte de activitate cu privire la neregulile din cele două spitale, care ar fi fost „ascunse publicului de vechiul guvern PSD“.
 
Reamintim că, la începutul acestui an, ambele spitale au primit vizita corpului de control al Ministerului Sănătăţii (MS), fiind descoperite o serie de nereguli. Într-un răspuns oficial oferit „Ziarului de Iaşi“ de către MS, au fost subliniate în special probleme de ordin administrativ evidenţiate în raportul corpului de control, probleme ce influenţează activitatea spitalelor. La Institutul de Psihiatrie „Socola“, prin­tre cele mai grave aspecte descoperite sunt cele care fac referire la organizarea concursurilor pentru diferite posturi. Astfel, spre exemplu, a fost organizat concurs pentru zece infirmieri la una dintre secţiile exterioare, fără să existe posturi vacante, o altă neregulă fiind în cazul concursului pentru postul de şef serviciu RUNOS, unde persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în cea de soluţionare a contestaţiilor nu aveau pregătire şi experienţă profesională în domeniu, conform prevederilor legale. Mai mult, tot verificările corpului de control au evidenţiat că atât cabinetul ORL, cât şi cel de endocrinologie nu funcţionează, iar cel de oftalmologie nu a fost folosit în ultimii doi ani, deşi a fost dotat cu aparatură recent, resposabil fiind chiar managerul „Socola“, dr. Gabriel Oprişanu.
 
O altă problemă a fost identificată referitor la cabinetul de ginecologie, unde, deşi cheltuielile salariale s-au dublat în ultimii doi ani, numărul consultaţiilor a scăzut considerabil, existând luni în care au fost consultate doar 17 paciente. Mai mult, postul de asistent medical din cabinetul respectiv a fost ocupat în mod ilegal de o moaşă licenţiată, neavând calificarea necesară.
 
Echipa care a ajuns şi la Spitalul „Sf. Spiridon“ la începutul anului a urmărit achiziţiile publice desfăşurate în perioada 2016 - 2019, în cazul unora dintre acestea fiind găsite abateri de la prevederile OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, în vigoare la data derulării achiziţiilor şi de la prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare. În cadrul acestor abateri, corpul de control al ministerului a sesizat Curtea de Conturi a României. La acea vreme, o observaţie importantă a echipei de control a fost legată de faptul că noua clinică de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă nu era încă dată în folosinţă.
 
UPDATE: Vezi mai jos acuzatiile lansate de deputatul USR, in aceasta dimineata, la sediul DNA Iasi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.