Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
- +

Oferta de servicii ce vizează preluarea instalaţiilor radiologice de la Fortus s-a schimbat peste noapte. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei a transmis recent societăţii Fortus că solicită 120.000 de lei pentru serviciile de preluare a instalaţiilor cu uraniu sărăcit din societate. Această informaţie este cuprinsă în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 7 iunie, ca mai apoi, în BPI din 16 iunie, să apară din senin alt preţ de 160.000 de lei, adică cu aproape 40.000 de lei mai mult. 

Din acest motiv, AAAS Bucureşti, creditorul principal, „a solicitat prerogarea dicuţiei pentru o dată ulterioară, motivat de necomunicarea de către administratorul judiciar a procesului verbal de selecţie în baza căruia au fost desemnate aceste persoane de specialitate. În cazul în care nu se va da curs solicităţii formulate, creditoarea solicită a se lua act de votul său negativ”. Deşi AAAS nu a dat vot pozitiv, iar ApaVital şi Municipiul Iaşi, alţi doi creditori importanţi din lista creală, s-au abţinut, administratorul judiciar, Todor Ignaţie specifică faptul că „creditorii aprobă încheierea contractului de prestări servicii de preluare a instalaţiilor radiologice cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei la preţul de 160.234,02 lei”. Misterul preţului pentru cele 359 de kg de uraniu sărăcit care zac în Fortus rămâne neelucidat în aceste condiţii. 

Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015, care conţin 359.190 grame de uraniu sărăcit. Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare iar în temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de la Fortus SA şi preluate de către o Institutul de la Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate. Amintim că uraniul sărăcit, sau Uraniul 238, cum mai este numit, este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul.

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri