Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
- +

Oferta de servicii ce vizează preluarea instalaţiilor radiologice de la Fortus s-a schimbat peste noapte. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei a transmis recent societăţii Fortus că solicită 120.000 de lei pentru serviciile de preluare a instalaţiilor cu uraniu sărăcit din societate. Această informaţie este cuprinsă în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 7 iunie, ca mai apoi, în BPI din 16 iunie, să apară din senin alt preţ de 160.000 de lei, adică cu aproape 40.000 de lei mai mult. 

Din acest motiv, AAAS Bucureşti, creditorul principal, „a solicitat prerogarea dicuţiei pentru o dată ulterioară, motivat de necomunicarea de către administratorul judiciar a procesului verbal de selecţie în baza căruia au fost desemnate aceste persoane de specialitate. În cazul în care nu se va da curs solicităţii formulate, creditoarea solicită a se lua act de votul său negativ”. Deşi AAAS nu a dat vot pozitiv, iar ApaVital şi Municipiul Iaşi, alţi doi creditori importanţi din lista creală, s-au abţinut, administratorul judiciar, Todor Ignaţie specifică faptul că „creditorii aprobă încheierea contractului de prestări servicii de preluare a instalaţiilor radiologice cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei la preţul de 160.234,02 lei”. Misterul preţului pentru cele 359 de kg de uraniu sărăcit care zac în Fortus rămâne neelucidat în aceste condiţii. 

Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015, care conţin 359.190 grame de uraniu sărăcit. Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare iar în temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de la Fortus SA şi preluate de către o Institutul de la Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate. Amintim că uraniul sărăcit, sau Uraniul 238, cum mai este numit, este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul.

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.