Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
- +

Oferta de servicii ce vizează preluarea instalaţiilor radiologice de la Fortus s-a schimbat peste noapte. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei a transmis recent societăţii Fortus că solicită 120.000 de lei pentru serviciile de preluare a instalaţiilor cu uraniu sărăcit din societate. Această informaţie este cuprinsă în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 7 iunie, ca mai apoi, în BPI din 16 iunie, să apară din senin alt preţ de 160.000 de lei, adică cu aproape 40.000 de lei mai mult. 

Din acest motiv, AAAS Bucureşti, creditorul principal, „a solicitat prerogarea dicuţiei pentru o dată ulterioară, motivat de necomunicarea de către administratorul judiciar a procesului verbal de selecţie în baza căruia au fost desemnate aceste persoane de specialitate. În cazul în care nu se va da curs solicităţii formulate, creditoarea solicită a se lua act de votul său negativ”. Deşi AAAS nu a dat vot pozitiv, iar ApaVital şi Municipiul Iaşi, alţi doi creditori importanţi din lista creală, s-au abţinut, administratorul judiciar, Todor Ignaţie specifică faptul că „creditorii aprobă încheierea contractului de prestări servicii de preluare a instalaţiilor radiologice cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei la preţul de 160.234,02 lei”. Misterul preţului pentru cele 359 de kg de uraniu sărăcit care zac în Fortus rămâne neelucidat în aceste condiţii. 

Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015, care conţin 359.190 grame de uraniu sărăcit. Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare iar în temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de la Fortus SA şi preluate de către o Institutul de la Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate. Amintim că uraniul sărăcit, sau Uraniul 238, cum mai este numit, este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul.

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri