anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
 • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
- +

Oferta de servicii ce vizează preluarea instalaţiilor radiologice de la Fortus s-a schimbat peste noapte. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei a transmis recent societăţii Fortus că solicită 120.000 de lei pentru serviciile de preluare a instalaţiilor cu uraniu sărăcit din societate. Această informaţie este cuprinsă în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 7 iunie, ca mai apoi, în BPI din 16 iunie, să apară din senin alt preţ de 160.000 de lei, adică cu aproape 40.000 de lei mai mult. 

Din acest motiv, AAAS Bucureşti, creditorul principal, „a solicitat prerogarea dicuţiei pentru o dată ulterioară, motivat de necomunicarea de către administratorul judiciar a procesului verbal de selecţie în baza căruia au fost desemnate aceste persoane de specialitate. În cazul în care nu se va da curs solicităţii formulate, creditoarea solicită a se lua act de votul său negativ”. Deşi AAAS nu a dat vot pozitiv, iar ApaVital şi Municipiul Iaşi, alţi doi creditori importanţi din lista creală, s-au abţinut, administratorul judiciar, Todor Ignaţie specifică faptul că „creditorii aprobă încheierea contractului de prestări servicii de preluare a instalaţiilor radiologice cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei la preţul de 160.234,02 lei”. Misterul preţului pentru cele 359 de kg de uraniu sărăcit care zac în Fortus rămâne neelucidat în aceste condiţii. 

Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015, care conţin 359.190 grame de uraniu sărăcit. Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare iar în temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de la Fortus SA şi preluate de către o Institutul de la Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate. Amintim că uraniul sărăcit, sau Uraniul 238, cum mai este numit, este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul.

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.