Uriaş proiect imobiliar în Nicolina. APM: vor fi „efecte semnificative“ asupra mediului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Uriaş proiect imobiliar în Nicolina. APM: vor fi „efecte semnificative“ asupra mediului

GALERIE
nicolina
  • nicolina
- +

Proiectul imobiliar de la fosta fabrică Nicolina va avea nevoie de o evaluare a impactului asupra mediului. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), instituţie ce a prezentat şi o serie de motive pentru care a luat această hotărâre. Complexul imobiliar va fi construit pe o suprafaţă de 23,7 ha şi va cuprinde, în principal, locuinţe şi spaţii comerciale.

În decizia APM se arată că suprafaţa construită propusă este de 11.886 mp, cu imobile la un regim maxim de înălţime cu două niveluri în subteran, parter şi 11 etaje. Într-un plan urbanistic zonal propus municipalităţii în toamna anului trecut de către dezvoltatorul proiectului (Sticknet Investment SRL - o companie din Bucureşti care are în acţionariat o firmă off-shore cipriotă administrată de oameni de afaceri slovaci), pe planşa de reglementări urbanistice figurau cel puţin 45 de tronsoane de bloc cu un regim de 6, 11 şi 20 de etaje.

Ulterior, la nivelul Primăriei au avut loc mai multe discuţii pe tema proiectului. Arhitectul Marian Jan Chiriţa nu a putut fi contactat ieri pentru a preciza dacă beneficiarul PUZ-ului a renunţat la ideea construirii unor blocuri cu 20 de etaje sau dacă proiectul va fi realizat etapizat, în sensul implementării iniţiale a unor funcţiuni şi ulterior să fie construite şi alte clădiri. De menţionat că orice imobil construit la Iaşi cu peste 11 etaje are nevoie de investiţii suplimentare ce ţin de obţinerea avizului de securitate la incendiu. În decizia etapei de încadrare a proiectului, APM arată că dezvoltatorul ar urma să amenajeze 950 de locuri de parcare.

Ce motive invocă APM pentru realizarea unui studiu de evaluare

Unul dintre motivele invocate de APM vizează faptul că proiectul poate avea efective semnificative asupra mediului şi poate influenţa alte planuri care prevăd în zonă funcţiuni rezidenţiale. „Proiectul de plan prevede dezvoltarea urbanistică prin realizarea de locuinţe colective şi parcări, deservite de străzi ce vor face legătura cu trama majoră a oraşului şi poate avea efecte cumulate asupra calităţii aerului şi zgomotului.

Proiectul de plan prevede realizarea în zona de amplasament a unor funcţiuni care pot prezenta risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu prin creşterea numărului de locuitori, care reprezintă creşterea traficului în zonă, respectiv creşterea nivelului de zgomot şi al emisiilor în zona de acces“, sunt alte două motive exprimate de APM.

În decizia instituţiei se mai precizează că proiectul urbanistic poate avea „efective semnificative“ asupra factorilor mediu. „Planul prevedere dezvoltarea zonei centrale a municipiului Iaşi pe terenuri aflate în administrarea solicitanţilor, având posibilitatea apariţiei efectelor semnificative asupra mediului (aer, zgomot, aşezări umane)“, spune APM.

Dacă decizia instituţiei va fi confirmată, beneficiarul va fi nevoit să întocmească inclusiv un raport de mediu, iar acest lucru ar putea determina ca proiectul urbanistic să fie aprobat la nivelul Consiliului Local în a doua parte a acestui an, în situaţia în care nu există probleme cu alte avize necesare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.